Επαρχία της Έσσης-Νάσσαου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επαρχία Έσσης-Νάσσαου
7  Δεκεμβρίου 18681  Ιουλίου 1944

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΠρωσία και Ναζιστική Γερμανία
Διοικητική υπαγωγήΕλεύθερο κράτος της Πρωσίας και Βασίλειο της Πρωσίας
ΠρωτεύουσαΚάσσελ
Έκταση16.845 km²
Πληθυσμός2.688.922

Η Επαρχία της Έσσης-Νάσσαου (γερμανικά: Provinz Hessen-Nassau) ήταν μια επαρχία του Βασιλείου της Πρωσίας από το 1868 έως το 1918, τότε επαρχία της Ελεύθερου Κράτους της Πρωσίας έως το 1944.

Δημιουργήθηκε ως συνέπεια του Αυστρο-Πρωσικού πολέμου του 1866 συνδυάζοντας το προηγούμενο ανεξάρτητο Έσση-Κάσσελ, το Δουκάτο του Νάσσαου, το Ελεύθερο Κράτος της Φρανκφούρτης, περιοχές που αποκτήθηκαν από το Βασίλειο της Βαυαρίας, και περιοχές που αποκτήθηκαν από το Μεγάλο Δουκάτο της Έσσης (συμπεριλαμβανομένου τμήματος του πρώην Λανδγραβάτου της Έσσης-Χόμπουργκ από την Έσση-Ντάρμστατ).

Αυτές οι περιοχές συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν την επαρχία Έσση-Νάσσαου το 1868 με την πρωτεύουσα της στο Κάσσελ και χωρίστηκαν σε δύο διοικητικές περιοχές: το Κάσσελ και το Βισμπάντεν. Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας περιβάλλει την επαρχία της Άνω Έσσης στο Ελεύθερο Κράτος της Έσσης.

Την 1η Απριλίου 1929, το Ελεύθερο Κράτος του Βάλντεκ έγινε μέρος της Έσσης-Νάσσαου μετά από μια δημοφιλή ψηφοφορία και έγινε μέρος της διοικητικής περιοχής του Κάσσελ. Το 1935, η ναζιστική κυβέρνηση κατάργησε (de facto) όλα τα κράτη, οπότε οι επαρχίες δεν είχαν νόημα. Από την 1η Ιουλίου 1944, η Έσση-Νάσσαου χωρίστηκε στις επαρχίες Εκλεκτορική Έσση (πρωτεύουσα στο Κάσσελ) και Νάσσαου (πρωτεύουσα στο Βισμπάντεν).

Το 1945, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτές οι δύο επαρχίες συγχωνεύθηκαν και συνδυάστηκαν με τη γειτονική Έσση-Ντάρμστατ για να σχηματίσουν το βόρειο και δυτικό τμήμα της νεοσυσταθείσας πολιτείας της Έσσης. Μέρη του Νάσσαου μεταφέρθηκαν επίσης στη Ρηνανία-Παλατινάτο.