Ιωάννης-Γεώργιος του Μομφερράτου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
Ήταν γιος του [[Βονιφάτιος Γ΄ του Μομφερράτου|Βονιφάτιου Γ΄ Παλαιολόγου]] μαρκήσιου του Μομφερράτου και της τρίτης συζύγου του Μαρίας Μπράνκοβιτς, κόρης του [[Στεφάν Μπράνκοβιτς|Στεφάνου Γ΄]] πρίγκιπα της Σερβίας.
Ήταν γιος του [[Βονιφάτιος Γ΄ του Μομφερράτου|Βονιφάτιου Γ΄ Παλαιολόγου]] μαρκήσιου του Μομφερράτου και της τρίτης συζύγου του Μαρίας Μπράνκοβιτς, κόρης του [[Στεφάν Μπράνκοβιτς|Στεφάνου Γ΄]] πρίγκιπα της Σερβίας.


Ο Ιωάννης-Γεώργιος ήταν επίσκοπος του Καζάλε. Όμως το 1530 απεβίωσε ο δεκαοκταετής ανεψιός του [[Βονιφάτιος Δ΄ του Μομφερράτου]], πέφτοντας από το άλογο και ο Ιωάννης-Γεώργιος μοιραία έγινε μαρκήσιος του Μομφερράτου. Εννέα ημέρες μετά τον γάμο του απεβίωσε χωρίς νόμιμα τέκνα. Έγινε έτσι ο τελευταίος μαρκήσιος των Παλαιολόγων του Μομφερράτου. Η ανεψιά του [[Μαργαρίτα Παλαιολογίνα]] αξίωσε το μαρκιζάτο ιδίω δικαιώματι (suo jure). Ο Γερμανός βασιλιάς [[Κάρολος Κουίντος|Κάρολος Ε΄ των Αψβούργων]] που ήταν στη Β. Ιταλία με στράτευμα, κατέλαβε το μαρκιζάτο, αλλά τρία χρόνια αργότερα αποσύρθηκε στην Ισπανία. Έτσι η Μαργαρίτα κυβέρνησε με το σύζυγό της [[Φεντερίκο Β' Γκονζάγκα]] δούκα της Μάντουα. Από τότε το μαρκιζάτο του Μομφερράτου ενώθηκε με το [[δουκάτο της Μάντουα]].
Ο Ιωάννης-Γεώργιος ήταν επίσκοπος του Καζάλε. Όμως το 1530 απεβίωσε ο δεκαοκταετής ανεψιός του [[Βονιφάτιος Δ΄ του Μομφερράτου]], πέφτοντας από το άλογο και ο Ιωάννης-Γεώργιος μοιραία έγινε μαρκήσιος του Μομφερράτου. Εννέα ημέρες μετά τον γάμο του απεβίωσε χωρίς νόμιμα τέκνα. Έγινε έτσι ο τελευταίος μαρκήσιος των Παλαιολόγων του Μομφερράτου. Η ανεψιά του [[Μαργαρίτα Παλαιολογίνα]] αξίωσε το μαρκιζάτο ιδίω δικαιώματι (suo jure). Ο Γερμανός βασιλιάς [[Κάρολος Κουίντος|Κάρολος Ε΄ των Αψβούργων]] που ήταν στη Β. Ιταλία με στράτευμα, κατέλαβε το μαρκιζάτο, αλλά τρία χρόνια αργότερα αποσύρθηκε στην Ισπανία. Έτσι η Μαργαρίτα κυβέρνησε με το σύζυγό της [[Φρειδερίκος Β΄ Γκοντζάγκα|Φρειδερίκο Β΄ Γκονττζάγκα]] δούκα της Μάντουα. Από τότε το μαρκιζάτο του Μομφερράτου ενώθηκε με το [[δουκάτο της Μάντουα]].


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==

Έκδοση από την 19:48, 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος
GEORGIVS M[ARCHESE] MONTIS FERRATTO. Palazzo Massimo alla Therme
Περίοδος1530 - 1533
ΠροκάτοχοςΒονιφάτιος Δ΄ Παλαιολόγος
ΔιάδοχοςΜαργαρίτα Παλαιολογίνα
Γέννηση20 Ιανουαρίου 1488
Καζάλε
Θάνατος30 Απριλίου 1533 (ετών 45)
Καζάλε
ΣύζυγοςΤζούλια Ιβρέα-Τρασταμάρα
Επίγονοι(νόθος) Φλαμίνιο Παλαιολόγο-Ουρούντι
ΟίκοςΠαλαιολόγων
ΠατέραςΒονιφάτιος Γ΄ Παλαιολόγος
ΜητέραΜαρία Μπράνκοβιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος (20 Ιανουαρίου 1488 - 30 Απριλίου 1533) ήταν μαρκήσιος του Μομφερράτου από το 1530 ως το 1533.

Βιογραφία

Ήταν γιος του Βονιφάτιου Γ΄ Παλαιολόγου μαρκήσιου του Μομφερράτου και της τρίτης συζύγου του Μαρίας Μπράνκοβιτς, κόρης του Στεφάνου Γ΄ πρίγκιπα της Σερβίας.

Ο Ιωάννης-Γεώργιος ήταν επίσκοπος του Καζάλε. Όμως το 1530 απεβίωσε ο δεκαοκταετής ανεψιός του Βονιφάτιος Δ΄ του Μομφερράτου, πέφτοντας από το άλογο και ο Ιωάννης-Γεώργιος μοιραία έγινε μαρκήσιος του Μομφερράτου. Εννέα ημέρες μετά τον γάμο του απεβίωσε χωρίς νόμιμα τέκνα. Έγινε έτσι ο τελευταίος μαρκήσιος των Παλαιολόγων του Μομφερράτου. Η ανεψιά του Μαργαρίτα Παλαιολογίνα αξίωσε το μαρκιζάτο ιδίω δικαιώματι (suo jure). Ο Γερμανός βασιλιάς Κάρολος Ε΄ των Αψβούργων που ήταν στη Β. Ιταλία με στράτευμα, κατέλαβε το μαρκιζάτο, αλλά τρία χρόνια αργότερα αποσύρθηκε στην Ισπανία. Έτσι η Μαργαρίτα κυβέρνησε με το σύζυγό της Φρειδερίκο Β΄ Γκονττζάγκα δούκα της Μάντουα. Από τότε το μαρκιζάτο του Μομφερράτου ενώθηκε με το δουκάτο της Μάντουα.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε στις 21 Απριλίου 1533 την Τζούλια των Τραστάμαρα, κόρη του Φρειδερίκου Α΄ βασιλιά της Νεαπόλεως, ο οποίος ήταν εγγονός του Αλφόνσου Ε΄, βασιλιά της Αραγωνίας. Ο Ιωάννης-Γεώργιος απεβίωσε εννέα ημέρες μετά, μην αφήνοντας νόμιμους απογόνους.

Από μία μη νόμιμη σχέση είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • (νόθος) Φλαμίνιο Παλαιολόγος. Οι απόγονοι έχουν το επώνυμο Paleologo-Oriundi και υπάρχουν ως τις ημέρες μας.

Πηγές

Εικόνες

Πρόγονοι

Πρότυπο:Ενσωμ΄τωση κειμένου