Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σταυροφορία της Βάρνας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
επέκταση του λήμματος
(επέκταση του λήμματος)
{{πηγές|01|09|2012}}
 
Η Σταυροφορία της [[Βάρνα]]ς έγινε από τον Βασιλιά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας [[Βλαντισλάβ Γ' της Βάρνας]] και τον βοεβόδα της Τρανσυλβανίας [[Ιωάννης Ουνιάδης|Ιωάννη Ουνιάδη]] τον Οκτώβριο του 1443 . Κατόρθωσαν να απελευθερώσουν σημαντικά εδάφη . Η Σταυροφορία έλαβε τέλος τονΤον Νοέμβριο τουτου1444 1444όμως, ότανενωμένα οχριστιανικά πολωνοουγγρικόςστρατεύματα καιυπό οτη τρανσυλβανικόςστρατιωτική στρατόςδιοίκηση ηττήθηκαντου καιβασιλιά συνετρίβησαντων στηνΠολωνών ΜάχηΒλάντισλαβ τηςΓ' Βάρνας από τους Οθωμανούςκαι του ΣουλτάνουΟύγγρου Μουράτβοεβόδα Β<nowiki>'της .Τρανσυλβανίας ΑνάμεσαΙωάννη στουςΟυνιάδη 15.000ενεπλάκησαν νεκρούςσε της μάχηςμοιραία και οκαταστροφική Βλαντισλάβ,σύγκρουση στονμε οποίοτις οδυνάμεις βουλγαρικόςτου λαόςΟθωμανού έδωσεσουλτάνου τονΜουράτ τιμητικόΒ' τίτλοστη Varnechik,Βάρνα που σημαίνει ''της Βάρνας''</nowiki>. Έτσι άρχισαν οι [[ΒόρειεςΑνατολικής Σταυροφορίες]]Βουλγαρίας.
 
{{επέκταση}}
{{Σταυροφορίες}}
 
Ο μεικτός χριστιανικός στρατός, που συνίστατο κυρίως από ουγγρικές και πολωνικές δυνάμεις, μαζί με Βοημούς, Κροάτες, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Παπικούς και Τεύτονες ιππότες, ήταν ελλιπώς εξοπλισμένος δεν είχε σχεδόν καθόλου πεζικό, εκτός από 100 έως 300 Βοημούς μισθοφόρους τυφεκιοφόρους και αποτελείτο κυρίως από βαρύ ιππικό. Η στρατιωτική βοήθεια των Βυζαντινών, μέσα στην οποία περιλαμβανόταν και η χιλιαρχία του Γεωργίου Λάσκαρη, δεν πρόλαβε να φτάσει.
 
Η μάχη δόθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1444. Οι 30.000 Σταυροφόροι συνετρίβησαν από τους 60.000 Οθωμανούς του σουλτάνου Μουράτ Β<nowiki>'. Οι μισοί στρατιώτες του ενωμένου χριστιανικού στρατού σκοτώθηκαν, ενώ στο πεδίο της μάχης έπεσε και ο βασιλιάς των Πολωνών Βλάντισλαβ Γ', στον οποίο ο βουλγαρικός λαός έδωσε το επωνύμιο ''της Βάρνας''</nowiki>, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ηρωική του προσπάθεια να ανακόψει την προέλαση των Οθωμανών.
 
Όταν οι Βυζαντινοί πληροφορήθηκαν από έντρομους ταχυδρόμους την κατά κράτος συντριβή των χριστιανικών δυνάμεων από τον σουλτάνο Μουράτ Β', θεωρώντας μάταιη κάθε περαιτέρω ενέργεια, πήραν το δρόμο της επιστροφής.
 
Οι δυτικοί όμως, άρχισαν νέες Σταυροφορίες, αυτή τη φορά όμως στην Βόρεια Ευρώπη, τις λεγόμενες Βόρειες Σταυροφορίες.
 
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Crusade of Varna}}
78

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης