Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σαχάρα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
3.826 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 4 έτη
Αναίρεση έκδοσης 6092299 από τον 2A02:582:7467:EC00:F8D4:603A:F91E:C28A copy paste
(Αναίρεση έκδοσης 6092299 από τον 2A02:582:7467:EC00:F8D4:603A:F91E:C28A copy paste)
Οι κυριότερες από τις λίμνες της ερήμου Σαχάρας είναι: η [[Μελγκίρ]] στα 31 μέτρα κάτω από τη στάθμη των νερών της θάλασσας, η [[Μερουάν]] στα 29 μέτρα, και η [[Γυάρλα]] στα 21 μέτρα. Ονομαστές οάσεις είναι η [[Σίουα]], η [[Αρέγκ]], η [[Φαράφρα]], η [[Κούφρα]], η [[Μπαχαρίγια]], η [[Ντάχελ]], η [[Τάττα]], η Άκκα και η [[Τουγγούρτ]].
 
== Κλίμα ==
== Κλίμα ==Οι κυριότερες κλιματικές ζώνες της Αφρικής περιλαμβάνουν την εύφορη μεσογειακή παραλία, με την κοιλάδα του Κάτω Νείλου, τη Σαχάρα, την ζώνη της σαβάνας από τη Σενεγάλη ως την Αιθιοπία και τις ημι-άγονες περιοχές της Σομαλίας. Τη ζώνη των δασών της Δυτικής Αφρικής κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού που φθάνει ως το λεκανοπέδιο του Κονγκό. Τις ορεινές περιοχές της Αιθιοπίας και της Ανατολικής Αφρικής, που εκτείνονται ως τη Ρουάντα. Τις σαβάνες της Ανατολική, Κεντρικής και Νότιας Αφρικής. την εύφορη νοτιοαφρικανική ακτή και τη νήσο της Μαδαγασκάρης.
Υπάρχουν λίγες μεγάλες οροσειρές, λίγοι μεγάλοι πλωτοί ποταμοί και λίγα φυσικά λιμάνια. Το ύψος των βροχοπτώσεων ποικίλλει πολύ (από 1.500 χιλιοστόμετρα σε περιοχές της τροπικής των δασών μέχρι κάτω των 130 χιλιοστομέτρων στις διάφορες άγονες περιοχές). Το μεγαλύτερο επομένως μέρος της Αφρικανικής ηπείρου περιλαμβάνει οροπέδια με θαμνώδη βλάστηση και λιβάδια.
 
Οι περιοχές της Αφρικής γύρο από τον ισημερινό έχουν τροπικό κλίμα. Βόρεια και νότια της ζώνης του τροπικού κλίματος εκτείνονται μεγάλες περιοχές με κλίμα ερήμου και μόνο ένα τμήμα στα βόρεια και στα νότια της ηπείρου έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα. Υπάρχει επίσης γύρο από το τροπικό κλίμα, μία παραλλαγή του, το υποτροπικό κλίμα και τέλος στο εσωτερικό της ηπείρου το θερμό και ξηρό κλίμα.
 
Μεσογειακό κλίμα: Οι βροχές πέφτουν τους χειμερινούς μήνες, που για το νότιο ημισφαίριο είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.
 
Κλίμα ερήμου: Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές με μεγάλες διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας. Οι βροχές είναι σπάνιες και υπάρχουν περιοχές όπου δε βρέχει σχεδόν ποτέ (Η Σαχάρα).
 
Κλίμα θερμό και ξηρό: Εδώ οι βροχοπτώσεις είναι λίγες, εποχιακές και οι θερμοκρασίες υψηλές. Η βλάστηση είναι χαμηλή και εποχιακή.
 
Κλίμα υποτροπικό (θερμό): Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές όλο το έτος και διακρίνουμε μια περίοδο βροχών και μια περίοδο ξηρασίας. Περιοχή με πολύ υψηλή χλόη και αραιά μεγάλα δέντρα. Σ' αυτές ζουν πολλά κοπάδια από φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα.
 
Τροπικό κλίμα: Η θερμοκρασία όλο το χρόνο είναι πολύ υψηλή και πέφτουν πολλές βροχές (Το τροπικό δάσος).
 
Η Σαχάρα βρίσκεται στη ζώνη του βορειοανατολικού [[αληγές|αληγούς]] που περιορίζει την εμφάνιση βροχών. Μόνο στην περιοχή της [[Μεσόγειος|Μεσογείου]] και του [[Σουδάν]] σημειώνονται περιστασιακά βροχοπτώσεις και υπάρχει μια περιορισμένη βλάστηση. Οι πόλεις έχουν κατασκευαστεί σε τοποθεσίες με σχετικά καλές συνθήκες για διαβίωση, όπως το υψίπεδο του [[Αχαγκάρ όρη|Αχαγκάρ]] ή Χογκάρ στην [[Αλγερία]] η πόλη [[Ταμανρασσέτ]] και στα βουνά Αϊρ στο [[Νίγηρας|Νίγηρα]] η πόλη [[Αγκαντέζ]], που δέχονται αρκετές βροχές.
 
23.162

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης