Ουάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουάντι στη βορειοανατολική Αίγυπτο, Βόρεια Αφρική.

Ουάντι (αραβικά: وَادِي‎‎, wādī), εναλλακτικά ουάντ (αραβικά: وَاد‎‎, wād), είναι ο αραβικός όρος που αναφέρεται παραδοσιακά για μια κοιλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναφέρεται σε μια ξηρή (παροδική) κοίτη ποταμού που περιέχει νερό μόνο όταν συμβαίνει έντονη βροχή.[1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος wādī απαντάται ευρέως στα αραβικά τοπωνύμια. Μερικά ισπανικά τοπωνύμια προέρχονται από τα ανδαλουσιανά αραβικά, όπου το wādī χρησιμοποιήθηκε για να σημαίνει ένα μόνιμο ποτάμι, για παράδειγμα: Γουαδαλκανάλ από wadi al-qanāl (αραβικά: وَادِي الْقَنَال‎‎ «ποτάμι των εμποδίων»), Γουαδαλαχάρα από το wādī al-ḥijārah (αραβικά: وَادِي الْحِجَارَة‎‎, «ποτάμι από πέτρες»), ή Γουαδαλκιβίρ, από al-wādī al-kabīr (αραβικά: اَلْوَادِي الْكَبِير‎‎, «το μεγάλο ποτάμι»).

Γενική μορφολογία και διαδικασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ουάντι βρίσκονται σε ήπια επικλινή τμήματα ερήμων. Συνήθως ξεκινούν από τα απομακρυσμένα τμήματα των αλλουβιακών πεδιάδων και εκτείνονται σε εσωτερικές σαμπχά ή ξηρές λίμνες. Στην τοπογραφία λεκάνης και εύρους, οι ουάντι τείνουν κατά μήκος των αξόνων λεκάνης στο τέρμα των πεδιάδων. Δεν υπάρχουν μόνιμα κανάλια, λόγω έλλειψης συνεχούς ροής νερού. Οι ουάντι έχουν πλεγμένα μοτίβα ρευμάτων λόγω της έλλειψης νερού και της αφθονίας των ιζημάτων. Το νερό διεισδύει στην κοίτη του ρέματος, προκαλώντας απότομη απώλεια ενέργειας με αποτέλεσμα τεράστια εναπόθεση. Οι ουάντι μπορεί να αναπτύξουν φράγματα ιζημάτων που αλλάζουν τα πρότυπα ροής στην επόμενη πλημμύρα.

Ο άνεμος προκαλεί επίσης εναπόθεση ιζημάτων. Όταν τα ιζήματα των ουάντι είναι υποβρύχια ή υγρά, τα ιζήματα ανέμου εναποτίθενται πάνω τους. Έτσι, τα ιζήματα ουάντι ιζήματα ανέμου όσο και νερού.

Ιζήματα και ιζηματογενείς δομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ιζήματα των ουάντι μπορεί να περιέχουν μια σειρά υλικών, από χαλίκια έως λάσπη, και οι ιζηματογενείς δομές ποικίλλουν πολύ. Έτσι, τα ιζήματα των ουάντι είναι τα πιο διαγνωστικά από όλα τα περιβάλλοντα της ερήμου.

Οι πλημμύρες προκαλούνται από σοβαρές ενεργειακές συνθήκες και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα ιζηματογενών δομών, συμπεριλαμβανομένων κυματισμών και κοινών πλατφορμών. Τα χαλίκια εμφανίζουν συνήθως φολιδώσεις και οι καλύψεις λάσπης εμφανίζουν ρωγμές αποξήρανσης. Η δραστηριότητα του ανέμου δημιουργεί επίσης ιζηματογενείς δομές, συμπεριλαμβανομένων διασταυρώσεων μεγάλης κλίμακας και διασταυρώσεων σε σχήμα σφήνας. Μια τυπική ακολουθία ουάντι αποτελείται από εναλλασσόμενες μονάδες ιζημάτων ανέμου και νερού, όπου κάθε μονάδα κυμαίνεται από περίπου 10-30 εκατοστόμετρα. Το ίζημα που τοποθετείται από νερό δείχνει πλήρη ανοδική ακολουθία. Τα χαλίκια δείχνουν τη φολίδωση. Οι εναποθέσεις ανέμου είναι διασταυρωμένες και καλύπτονται με εναποθέσεις ραγισμένης λάσπης. Κάποια οριζόντια κιτρινοχώματα μπορεί επίσης να υπάρχουν.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Torrent valley». Insight on the Scriptures. Volume 2: Jehova - Zuzim and Index. Watch Tower Bible and Tract Society of New York. 1988. σελ. 1115. The term “wadi” (Arabic) is also used to designate a torrent valley ... whereas others are torrents during the rainy season but dry up completely during the rainless season. 
  2. Alimsk (20 Δεκεμβρίου 2013). «Wadi Bani Khalid & Wadi Hawer». Oman Tripper. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2018. 
  3. Pedro. «Visiting Wadi Bani Khalid, Oman: A Desert Paradise». Travel With Pedro. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2018. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]