Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γεώργιος Οικονομόπουλος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
βρέθηκε η ακριβής ημερ θανατου, 23/2 έγινε η κηδεία
μ (προστέθηκε η Κατηγορία:Διοικητές του ΙΚΑ (με το HotCat))
μ (βρέθηκε η ακριβής ημερ θανατου, 23/2 έγινε η κηδεία)
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Γεώργιος Ι. Οικονομόπουλος''' (1903<ref>[http://www.rulers.org/greegov.html rulers.org]</ref> - 2322 Φεβρουαρίου 1981) ήταν Έλληνας νομικός, νομομαθής και πολιτικός από την [[Νομός Αχαΐας|Αχαΐα]].
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Γεννήθηκε στην [[Πάτρα]]<ref name="Triantafullou"/> και ήταν<ref name="Triantafullou">Κώστα Ν. Τριανταφύλλου, ''Ιστορικό Λεξικό των Πατρών'', Πάτρα 1995, τόμος Β΄, σελ.1479</ref> γιος του Ιωάννη Οικονομόπουλου και της Χαρίκλειας Μαξίμου, αδερφής του πρωθυπουργού [[Δημήτριος Μάξιμος|Δημητρίου Μαξίμου]]. Από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από την παλιά [[οικογένεια Λόντου]] και ήταν δισέγγονος του [[Ανδρέας Χ. Λόντος|Ανδρέα Λόντου]], δημάρχου Πατρέων και προέδρου της Βουλής καθώς και ανιψιός των [[Δημήτριος Λόντος|Δημητρίου Λόντου]], πολιτικού, και [[Γεώργιος Στρέιτ|Γεωργίου Στρέιτ]], νομικού και πολιτικού. Σπούδασε νομικά στην [[Αθήνα]] και στο [[Παρίσι]] και ιδιώτευσε ως δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρέτησε<ref name="Triantafullou"/> ως [[Υπουργείο Δικαιοσύνης (Ελλάδα)|υπουργός Δικαιοσύνης]] στις κυβερνήσεις [[Κυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου 1945|Κανελλόπουλου το 1945]]) και [[Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας]] το 1974 και ως υπουργός γενικός διοικητής Ηπείρου στην [[Κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη Αυγούστου 1945|κυβέρνηση Βούλγαρη το 1945]]. Υπήρξε στενός φίλος του [[Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής|Κωνσταντίνου Καραμανλή]].<ref>[http://www.protiserron.gr/nprot/history.htm Βιογραφικό Καραμανλή], από την ιστοσελίδα protiserron.gr</ref> Υπήρξεκαι πρόεδρος του Δ. Σ. της [[ΕΡΤ]].
 
Πέθανε τοναπό Φεβρουάριοεμβολή τουτης καρδιάς στις 22 Φεβρουαρίου 1981 και κηδεύτηκε την επομένη στο [[Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών]].<ref>Μακεδονία, ΨήφισμαΕκπρόσωποι του Δ.Σ.πολιτικού τηςκόσμου ΕΡΤυπογραμμίζουν γιατην το θάνατοπροσωπικότητα του Γεωργίουαποβιώσαντος δικηγόρου και προέδρου της ΕΡΤ ΙΓ. Οικονομόπουλου, φύλλο 24-2-1981, [http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=101812-1&id=-1136433&s=0&STEMTYPE=10&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiARrASRASSASXASVASXASUASkASYASXASdASTASXASdAAi&CropPDF=0 σελ. 315]</ref>
== Αναφορές ==
{{παραπομπές}}
86.436

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης