Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άμπου Ντάμπι»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
 
== Ετυμολογία ==
Η ετυμολογία του ονόματος του Άμπου Ντάμπι είναι σχετικήσχετικά ασαφής, αν και υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Επικρατέστερη φαίνεται αυτή που υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από την παρουσία πολλών [[ελάφι|ελαφιών]] ([[γαζέλα|γαζέλες]]), οι οποίες ονομάζονται "ντάμπι" (dhabi) στα αραβικά, στην περιοχή. Επίσης, μπορεί να αναφέρεται ως ο "πατέρας των ελαφιών" ή η "μητέρα των ελαφιών", από την αντίστοιχη αραβική έκφραση "Άμπου" (πατέρας) ή "ουμ" (μητέρα).
 
Πιθανότερο όμως είναι το όνομα της πόλης να ήταν αρχικά Ντου Ντάμπι (Dhu Dhabi), με τη σημασία του "κατέχω ελάφια", ενώ στην πορεία των χρόνων το πρόθεμα "ντου" αφαιρέθηκε. Στην αρχαιότητα, η περιοχή ονομαζόταν "μιχλ" (αραβική λέξη για το αλάτι), ίσως λόγω του αλμυρού νερού. Σήμερα αυτό το όνομα διατηρείται μόνο σε ένα νησί δίπλα στην πόλη του Άμπου Ντάμπι.
 
== Ιστορία ==
Περιοχές του Άμπου Ντάμπι κατοικήθηκαν ακόμα και 3 εκατ.εκατομμύρια χρόνια π.Χ.{{πηγή}}, ενώ η πρώιμη ιστορία του ταυτίζεται με τις νομαδικές φυλές [[Κυνηγός-συλλέκτης|τροφοσυλλεκτών]] και ψαράδων που διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή. Το σύγχρονο Άμπου Ντάμπι χρονολογείται την εποχή της ακμής μία σημαντικής συμμαχίας φυλών με την ονομασία Μπάνι Γιας στα τέλη του 18ου αιώνα, η οποία επίσης είχε και στην κυριαρχία της την πόλη του [[Ντουμπάι]]. Τον 19ο αιώνα οι επικράτειες των δύο πόλεων διαχωρίστηκαν.
 
Στα μέσα του 20ού αιώνα η οικονομία της πόλης συνέχισε να βασίζεται κυρίως στην εκτροφή [[καμήλα|καμήλων]] και στην καλλιέργεια λαχανικών σε γειτονικές οάσεις, όπως η [[Αλ Αίν]] και η [[Λίβα]], ενώ η [[αλιεία]] και η [[μαργαριτάρι|αλιεία μαργαριταριών]] διεξάγονταν τους καλοκαιρινούς μήνες. Το [[1939]], ο σεΐχης [[Σαχμπούτ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν]] παραχώρησε συμφωνίες έρευνας [[πετρέλαιο|πετρελαίου]] και το πρώτο κοίτασμα ανακαλύφθηκε το [[1958]]. Αρχικά, τα έσοδα είχαν ένα μικρό αντίκτυπο με την κατασκευή μερικών ψηλών κτιρίων και του πρώτου ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ολοκληρώθηκε το [[1961]]. Ο σεΐχης [[Σαχμπούτ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν|Σαχμπούτ]] όμως, χωρίς να είναι βέβαιος για τη διάρκεια αυτής της νέας μορφής εσόδων, διατήρησε μία συντηρητική προσέγγιση με αποταμίευση παρά επενδύσεις ανάπτυξης. Ο αδελφός του, [[Ζαέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν]], είδε τον πλούτο του μαύρου χρυσού ως μία σημαντική ευκαιρία για να μεταμορφώσει το εμιράτο, και όταν η βασιλική οικογένεια [[Αλ Ναγιάν]] αποφάσισε να του δώσει το θρόνο της εξουσίας, μπόρεσε να υλοποιήσει το όραμά του. Ο [[Ζαέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν|Ζαέντ]] ανέβηκε στην εξουσία με την υποστήριξη των Βρετανών το [[1966]].
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης