Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ουράνια σφαίρα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Διόρθωση επικεφαλίδων.
μ (Διόρθωση επικεφαλίδων.)
Οι θέσεις (ίχνη) και οι κινήσεις των [[ουράνιο σώμα|ουράνιων σωμάτων]], που θεωρείται ότι γίνονται στην εσωτερική επιφάνεια της ουράνιας σφαίρας, αποτελούν το αντικείμενο της «[[Σφαιρική Αστρονομία|Σφαιρικής Αστρονομίας]]», που είναι κλάδος της [[Αστρονομία|Αστρονομίας]].
 
=== Ορισμοί ===
 
*Η ιδεατή αυτή ουράνια σφαίρα περιστρέφεται από Α. προς Δ. γύρω από τον ''[[ουράνιος άξονας|ουράνιο άξονα]]'' (celestial axis) ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή μέσα σε 24 [[αστρική ώρα|αστρικές ώρες]].
*Τα σημεία στα οποία ο ουράνιος άξονας τέμνει την ουράνια σφαίρα λέγονται <u>ουράνιοι πόλοι</u> (celestial poles) <u>βόρειος</u> και <u>νότιος ουράνιος πόλος</u>.
*Οι παράλληλοι κύκλοι εκατέρωθεν του ουράνιου ισημερινού ονομάζονται <u>ουράνιοι παράλληλοι</u> (celestial parallels).
 
=== Θέσεις Ουράνιας σφαίρας ===
 
Λόγω της φαινομένης περιστροφής της ουράνιας σφαίρας, οι αστέρες φαίνονται ν΄ ανατέλλουν στο [[Ανατολή|ανατολικό τμήμα του ορίζοντα]], στη συνέχεια ν΄ αυξάνουν το [[αληθές ύψος|ύψος]] τους, μέχρι που φθάνουν στο μέγιστο αυτού κατά την άνω [[μεσημβρινή διάβαση]] και στη συνέχεια να ελαττώνουν αυτό μέχρι να μηδενισθεί οπότε και δύουν στο [[Δύση|δυτικό τμήμα του ορίζοντα]]. Όταν η [[απόκλιση αστέρος]] ('''δ''') παραμένει σταθερή η τεταρτοκυκλική τιμή του [[Αζιμούθ]] Ανατολής και Δύσης παραμένει η αυτή.
 
:3) <u>Πλάγια θέση</u> Ουράνιας σφαίρας
 
==== Κάθετη θέση ====
 
Κατ΄ αυτήν ο παρατηρητής βρίσκεται στον [[ισημερινός|ισημερινό]] όπου στη περίπτωση αυτή ο [[μαθηματικός ορίζοντας]] διέρχεται από τους Πόλους της Γης περιέχοντας τον άξονά της. Τότε οι [[κύκλος απόκλισης|κύκλοι απόκλισης]] των αστέρων είναι κάθετοι στον μαθηματικό ορίζοντα και παράλληλοι με τον ισημερινό. Τότε το ημερινό ή ημερήσιο τόξο όλων των αστέρων είναι ίσο με το νυκτερινό ανεξάρτητα της τιμής της απόκλισή τους ή αν είναι Βορεία ή Νοτία. Δηλαδή οι αστέρες 12 ώρες παραμένουν υπέρ τον ορίζοντα και 12 ώρες υπ΄ αυτόν.<br />
Συγκεκριμένα για τον Ήλιο και οποιαδήποτε εποχή θα παρατηρείται ίση διάρκεια ημέρας και νύκτας. Έτσι κατά την άνω [[μεσημβρινή διάβαση]] το [[αληθές ύψος]] θα ισούται με την [[πολική απόσταση]] και η [[ζενιθιακή απόσταση]] με την [[απόκλιση]].
 
==== Παράλληλη θέση ====
 
Κατ΄ αυτή τη θέση ο παρατηρητής βρίσκεται σ΄ ένα από τους Πόλους της Γης, οπότε ο μεν [[μαθηματικός ορίζοντας]] συμπίπτει με τον [[Ισημερινός|ισημερινό]], ο δε άξονας της ουράνιας σφαίρας με την κατακόρυφο Ζενίθ – Ναδίρ, συνεπώς λόγω θέσης με τον άξονα της Γης. Στη περίπτωση αυτή το φαινόμενο ανατολής και δύσης δεν λαμβάνει χώρα, διότι οι αστέρες ομώνυμης απόκλισης είναι συνεχώς ορατοί (αειφανείς), οι δε ετερώνυμοι πάντα αόρατοι (αφανείς). Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η συνεχής πολική ημέρα ή νύκτα καθόσον επί 6 μήνες, όταν ο Ήλος έχει ομώνυμες αποκλίσεις παραμένει υπέρ του ορίζοντα με συνέπεια να παρατείνεται ομοίως και η ημέρα, ενώ αντίθετα τους υπόλοιπους 6 μήνες, που λαμβάνει ετερώνυμες αποκλίσεις, αυτός βρίσκεται κάτω του ορίζοντα με συνέπεια να υφίσταται ισόχρονη νύκτα.
 
Σημειώνεται ότι στη θέση αυτή, καθ΄ όλο το 24ωρο το ύψος ενός αστέρος παραμένει σταθερό διότι συμπίπτει ο κύκλος απόκλισης με τον κύκλο ύψους. Το μεν ύψος ισούται με την [[απόκλιση]] η δε [[πολική απόσταση]] με την [[ζενιθιακή απόσταση]]. Επίσης στη παράλληλη θέση το αζιμούθ των αστέρων μεταβάλλεται 15° μοίρες ανά ώρα. Έτσι για τον Ήλιο εφόσον αυτός έχει μικρή τιμή απόκλισης και ετερώνυμη του πόλου που βρίσκεται ο παρατηρητής, υφίσταται διάχυτο φως για ορισμένη χρονική περίοδο.
 
==== Πλάγια θέση ====
 
Κατ΄ αυτή τη θέση ο επίγειος παρατηρητής βρίσκεται σε κάποιο ενδιάμεσο γεωγραφικό πλάτος μεταξύ του ισημερινού και ενός πόλου. Στη περίπτωση αυτή οι κύκλοι απόκλισης τέμνουν πλάγια τον ορίζοντα και οι αστέρες μπορεί ανάλογα της απόκλισής τους να είναι [[αμφιφανείς αστέρες|αμφιφανείς]], [[αειφανείς αστέρες|αειφανείς]] ή [[αφανείς αστέρες|αφανείς]].<br />
Το δε ημερήσιο τόξο δεν είναι ίσο με το νυκτερινό, εκτός αν ο αστέρας έχει απόκλιση μηδενική. Σ΄ αυτό ακριβώς οφείλεται η [[ισημερία]], δηλαδή η ίσης διάρκειας ημέρας και νύκτας που συμβαίνει δύο φορές κατ΄ έτος όταν ο Ήλιος λαμβάνει μηδενική απόκλιση.<br />
1.583

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης