Απόκλιση αστέρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η απόκλιση (πορτοκαλί) μετριέται από τον ουράνιο ισημερινό επί του ωρικού κύκλου του αστέρα.

Η Απόκλιση αστέρος ή κλίση αστέρος, ( δ, ή dec., ή d, αγγλ. Declination), είναι η μία από τις δύο ισημερινές συντεταγμένες με τις οποίες προσδιορίζονται οι θέσεις (ίχνη) των αστέρων στην ουράνια σφαίρα. Είναι η γωνιώδης απόσταση του ίχνους του αστεριού (θέση του κατά την παρατήρηση) από τον ουράνιο ισημερινό, είναι δε η αντίστοιχη (στην ουράνια σφαίρα) του γήινου γεωγραφικού πλάτους.

Η απόκλιση αστέρος αποτελεί τόξο του ωρικού κύκλου του αστέρος από τον ουράνιο ισημερινό μέχρι το ίχνος του αστέρα. Η απόκλιση μετριέται από 0° - 90° Β ή Ν (N/S) και είναι μεν θετική όταν ο αστέρας βρίσκεται στο βόρειο ουράνιο ημισφαίριο και αρνητική όταν αυτός βρίσκεται στο νότιο ουράνιο ημισφαίριο.

Το συμπλήρωμα της απόκλισης ονομάζεται πολική απόσταση (Polar distance) και συμβολίζεται με τα λατινικά γράμματα ΡD, ενώ στην ελληνική βιβλιογραφία συμβολίζεται συνήθως με το γράμμα Ρ. Η πολική απόσταση αναφέρεται εκ του άνω Πόλου ή κάτω Πόλου του παρατηρητή (Βόρειο Ουράνιο Πόλο ή Νότιο Ουράνιο Πόλο αντίστοιχα) και εκφράζεται από τη σχέση: Ρ = 90° ± δ, όπου (+) για φ (πλάτος) και δ ετερώνυμα και ( - ) για φ και δ ομώνυμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]