Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πολιτικός μηχανικός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πλανάται αναπάντητο ερώτημα. "μιας περιοχής", ποιας περιοχής;
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον Dimitris1976 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστ...)
(Πλανάται αναπάντητο ερώτημα. "μιας περιοχής", ποιας περιοχής;)
'''Πολιτικός μηχανικός''' ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλ.]] ''civil engineer'') είναι o επαγγελματίας [[επιστήμες μηχανικών|μηχανικός]] ο οποίος ασχολείται με τις τεχνικές όψεις της σχεδίασης και κατασκευής του [[δομημένος χώρος|δομημένου χώρου]], διά του προγραμματισμού, της μελέτης, της επίβλεψης της κατασκευής, της διαμόρφωσης και της συντήρησης κτηρίων, δρόμων, γεφυρών, λιμανιών, φραγμάτων, παράκτιων υποδομών, αερολιμένων, συστημάτων τροφοδοσίας νερού, παροχής καθαρού νερού, υγειονομικής φροντίδας<ref>[http://www.cut.ac.cy/ceg/about/Introduction ''Ιστοσελίδα Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου''] )</ref>, ορυχείων, εκσκαφών κ.ά. Η '''επιστήμη πολιτικού μηχανικού''' ασχολείται με προβλήματα στατικής στήριξης, διαχείρισης, κατασκευαστικής μελέτης και συντήρησης μεγάλης κλίμακας τεχνικών συστημάτων, όπως τα ανωτέρω. Ως γνωστικός κλάδος χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως την [[εδαφομηχανική]], τη στατική, την [[υδραυλική]] κλπ., ενώ επικαλύπτεται με περιοχές συγγενών αλλά διακριτών επιστημών όπως της [[αρχιτεκτονική|αρχιτεκτονικής]] και της [[περιβαλλοντολόγος μηχανικός|περιβαλλοντικής μηχανικής]]. Απώτερος στόχος του πολιτικού μηχανικού είναι η βελτίωση της [[ποιότητα ζωής|ποιότητας ζωής]], της ευημερίας ατόμων και κοινωνιών.
 
== ΕτυμολογίαΟνομασία ==
Ο όρος ''πολιτικός μηχανικός'' εισήχθη μετά τους πολέμους του [[Ναπολέων|Ναπολέοντα]] κατά τον [[19ος αιώνας|19ο αιώνα]]. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι ''μηχανικοί'' από το Σώμασώμα του Μηχανικούμηχανικού του [[στρατός|Στρατούστρατού]]. Το Σώμασώμα αυτό υπήρξε εξαιρετικά δραστήριο και επιτυχές και γι' αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του στους κλασικούς ακαδημαϊκούς κύκλους. Οι μηχανικοί που αποφοιτούσαν από τα μη στρατιωτικά πανεπιστήμια ονομάστηκαν «''πολιτικοί''» μηχανικοί ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλ.:]] «civil engineer», από την αγγλική μετάφραση «'''civil'''ization mechanics»{{παραπομπή}}, η οποία σημαίνει «μηχανικοί πολιτισμού»), ώστε να διακρίνονται από τους μηχανικούς του Στρατούστρατού.
 
== ΙστορικόΤομείς ==
Το φάσμα που καλύπτει η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού είναι μεγάλο, από την κατασκευή ενός απλού κτηρίου μέχρι τη μελέτη της [[στατική|στατικότητας]] υπερμεγέθων κατασκευών, αλλά και τη χωροταξία περιοχών μέσω της δημιουργίας σωστού πολεοδομικού προγράμματος, περιβαλλοντικές μελέτες, συντηρήσεις παλαιών κατασκευών κτλ. Σαν επιστήμη χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως την [[εδαφομηχανική]], τη στατική, την [[υδραυλική]] κ.α.
Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού είναι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Στην [[Αρχαιότητα]], περίπου το 2550 π.Χ., ο [[Ιμχοτέπ]], ο πρώτος τεκμηριωμένος μηχανικός, έχτισε μια διάσημη πυραμίδα του [[Φαραώ]] [[Ζοζέρ]] που βρέθηκε στη [[Σακάρα]] της [[Αίγυπτος|Αιγύπτου]]. Οι πρώτοι μηχανικοί ήταν στην πραγματικότητα στρατιωτικοί μηχανικοί, συνδυάζοντας τις στρατιωτικές και αστικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια των περιόδων πολέμου οι μηχανικοί κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν τα όργανα του πολέμου, όπως οι [[καταπέλτης|καταπέλτες]], οι [[πολιορκητικός κριός|κριοί]], οι πύργοι, και οι κεκλιμένες ράμπες ξύλου στην ενίσχυση των επιθέσεων στα οχυρά και τις στρατοπεδεύσεις των εχθρών τους. Κατά τη διάρκεια των περιόδων ειρήνης, περιλήφθηκαν σε πολλές στρατιωτικές και αστικές δραστηριότητες όπως η οικοδόμηση των οχυρώσεων για την υπεράσπιση ενάντια στις περαιτέρω επιθέσεις, τους δρόμους, τις γέφυρες, τα υδραγωγεία, τα κανάλια και τους καθεδρικούς ναούς. Οι τεχνικές κατασκευής και υδραυλικής που χρησιμοποιήθηκαν από τους μεσαιωνικούς μηχανικούς στην [[Κίνα]], την [[Ιαπωνία]], την [[Ινδία]] και άλλες περιοχές της [[Άπω Ανατολή|Άπω Ανατολής]] ήταν πολύ πιο περίπλοκες σε σχέση με αυτές των [[Μεσαίωνας|μεσαιωνικών]] ευρωπαϊκών μηχανικών.
 
ΠαράΗ την παλαιότητά τηςμηχανική, ηαν επιστήμηκαι πολιτικούείναι μηχανικούαρχαία αναπτύχθηκεεπιστήμη, καιμόλις εξελίχθηκετα σημαντικάτελευταία μόνο150 κατάχρόνια τουςαναπτύχθηκε τελευταίουςαρκετά δύο αιώνες.και Σ'σε αυτό συνέβαλαν αρκετοίκάποιοι σημαντικοί επιστήμονες όπως ο [[Κάρολος Τερζάκι]] που θεωρείται ο «πατέρας της εδαφομηχανικής», ο [[Θωμάς Τέλφορντ]], Βρετανός πολιτικός μηχανικός του 18ου αιώνα ο οποίος υπήρξε θεμελιωτής της στατικής των στερεών μαζών, κ.ακαι διάφοροι άλλοι.
 
== Ιστορία ==
ΤοΟι επάγγελμαπρακτικές τουστις πολιτικούοποίες μηχανικούδραστηριοποιείται ο πολιτικός μηχανικός είναι ένα από τατις παλαιότεραπαλαιότερες στον κόσμο. Στην [[Αρχαιότητα]], περίπουΠερίπου το 2550 π.Χ., ο [[Ιμχοτέπ]], ο πρώτος τεκμηριωμένος μηχανικός, έχτισε μια διάσημη πυραμίδα του [[Φαραώ]] [[Ζοζέρ]] που βρέθηκε στη [[Σακάρα]] της [[Αίγυπτος|Αιγύπτου]]. Οι πρώτοι πολιτικοί μηχανικοί ήταν στην πραγματικότητα στρατιωτικοί μηχανικοί, συνδυάζοντας τις στρατιωτικές και αστικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια των περιόδων πολέμου οι μηχανικοί κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσανχρησιμοποίησαν τα όργανα του πολέμου, όπως οι [[καταπέλτης|καταπέλτες]], οι [[πολιορκητικός κριός|κριοί]], οι πύργοι, και οι κεκλιμένες ράμπες ξύλου στην ενίσχυση των επιθέσεων στα οχυρά και τις στρατοπεδεύσεις των εχθρών τους. Κατά τη διάρκεια των περιόδων ειρήνης, περιλήφθηκαν σε πολλές στρατιωτικές και αστικές δραστηριότητες όπως η οικοδόμηση των οχυρώσεων για την υπεράσπιση ενάντια στις περαιτέρω επιθέσεις, τους δρόμους, τις γέφυρες, τα υδραγωγεία, τα κανάλια και τους καθεδρικούς ναούς. Οι τεχνικές κατασκευής και υδραυλικής που χρησιμοποιήθηκαν από τους μεσαιωνικούς μηχανικούς στην [[Κίνα]], την [[Ιαπωνία]], την [[Ινδία]] και άλλες περιοχές της [[Άπω Ανατολή|Άπω Ανατολής]] ήταν πολύ πιο περίπλοκες σε σχέση με αυτές των [[Μεσαίωνας|μεσαιωνικών]] ευρωπαϊκών μηχανικών.
 
== Δείτε επίσης ==
* [[Εφαρμοσμένη μηχανική σεισμού]]
 
[[Κατηγορία:Επιστήμες Μηχανικών]]
== Παραπομπές ==
[[Κατηγορία:Επιστήμη Πολιτικού Μηχανικού| ]]
{{παραπομπές}}
 
[[Κατηγορία:Επιστήμες Μηχανικών]]
4

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης