Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πολιτικός μηχανικός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπορειτε να μου πειτε ποσοι επαγγελματιες μηχανικοι εχουν ασχοληθει με "χορτολιβαδα";
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 89.210.149.254 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρ...)
(Μπορειτε να μου πειτε ποσοι επαγγελματιες μηχανικοι εχουν ασχοληθει με "χορτολιβαδα";)
Ετικέτα: αφαιρέθηκαν παραπομπές
== Ορισμός ==
'''Πολιτικός μηχανικός''' ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλ.]] ''civil engineer'') είναι o επαγγελματίας [[επιστήμες μηχανικών|μηχανικός]] ο οποίος ασχολείται με τις τεχνικές όψεις της σχεδίασης και κατασκευής του [[δομημένος χώρος|δομημένου χώρου]], διά του προγραμματισμού, της μελέτης, της επίβλεψης της κατασκευής, της διαμόρφωσης και της συντήρησης κτηρίων, δρόμων, γεφυρών, λιμανιών, φραγμάτων, παράκτιων υποδομών, αερολιμένων, συστημάτων τροφοδοσίας νερού, παροχής καθαρού νερού, υγειονομικής φροντίδας<ref>[http://www.cut.ac.cy/ceg/about/Introduction ''Ιστοσελίδα Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου''] )</ref>, χορτολίβαδων, ορυχείων, εκσκαφών κ.ά. Η '''επιστήμη πολιτικού μηχανικού''' ασχολείται με προβλήματα στατικής στήριξης, διαχείρισης, κατασκευαστικής μελέτης και συντήρησης μεγάλης κλίμακας τεχνικών συστημάτων, όπως τα ανωτέρω. Ως γνωστικός κλάδος χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως την [[εδαφομηχανική]], τη στατική, την [[υδραυλική]] κλπ., ενώ επικαλύπτεται με περιοχές συγγενών αλλά διακριτών επιστημών όπως της [[αρχιτεκτονική|αρχιτεκτονικής]] και της [[περιβαλλοντολόγος μηχανικός|περιβαλλοντικής μηχανικής]]. Απώτερος στόχος του πολιτικού μηχανικού είναι η βελτίωση της [[ποιότητα ζωής|ποιότητας ζωής]], της ευημερίας ατόμων και κοινωνιών.
Ο επιστήμονας που ασχολείται με την μελέτη και κατασκευή έργων που ως στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και των κοινωνιών.
 
== ΕτυμολογίαΟνομασία ==
Ο όρος ''πολιτικός μηχανικός'' εισήχθη μετά τους πολέμους του [[Ναπολέων|Ναπολέοντα]] κατά τον [[19ος αιώνας|19ο αιώνα]]. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι ''μηχανικοί'' από το Σώμασώμα του Μηχανικούμηχανικού του [[στρατός|Στρατούστρατού]]. Το Σώμασώμα αυτό υπήρξε εξαιρετικά δραστήριο και επιτυχές και γι' αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του στους κλασικούς ακαδημαϊκούς κύκλους. Οι μηχανικοί που αποφοιτούσαν από τα μη στρατιωτικά πανεπιστήμια ονομάστηκαν «''πολιτικοί''» μηχανικοί ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλ.:]] «civil engineer», από την αγγλική μετάφραση «'''civil'''ization mechanics»{{παραπομπή}}, η οποία σημαίνει «μηχανικοί πολιτισμού»), ώστε να διακρίνονται από τους μηχανικούς του Στρατούστρατού.
 
== ΙστορικόΤομείς ==
Το φάσμα που καλύπτει η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού είναι μεγάλο, από την κατασκευή ενός απλού κτηρίου μέχρι τη μελέτη της [[στατική|στατικότητας]] υπερμεγέθων κατασκευών, αλλά και τη χωροταξία μιας περιοχής μέσω της δημιουργίας σωστού πολεοδομικού προγράμματος, την περιβαλλοντική μελέτη, τη συντήρηση παλαιών έργων κτλ. Σαν επιστήμη χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως την [[εδαφομηχανική]], τη στατική, την [[υδραυλική]] κ.α.
Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού είναι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Στην [[Αρχαιότητα]], περίπου το 2550 π.Χ., ο [[Ιμχοτέπ]], ο πρώτος τεκμηριωμένος μηχανικός, έχτισε μια διάσημη πυραμίδα του [[Φαραώ]] [[Ζοζέρ]] που βρέθηκε στη [[Σακάρα]] της [[Αίγυπτος|Αιγύπτου]]. Οι πρώτοι μηχανικοί ήταν στην πραγματικότητα στρατιωτικοί μηχανικοί, συνδυάζοντας τις στρατιωτικές και αστικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια των περιόδων πολέμου οι μηχανικοί κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν τα όργανα του πολέμου, όπως οι [[καταπέλτης|καταπέλτες]], οι [[πολιορκητικός κριός|κριοί]], οι πύργοι, και οι κεκλιμένες ράμπες ξύλου στην ενίσχυση των επιθέσεων στα οχυρά και τις στρατοπεδεύσεις των εχθρών τους. Κατά τη διάρκεια των περιόδων ειρήνης, περιλήφθηκαν σε πολλές στρατιωτικές και αστικές δραστηριότητες όπως η οικοδόμηση των οχυρώσεων για την υπεράσπιση ενάντια στις περαιτέρω επιθέσεις, τους δρόμους, τις γέφυρες, τα υδραγωγεία, τα κανάλια και τους καθεδρικούς ναούς. Οι τεχνικές κατασκευής και υδραυλικής που χρησιμοποιήθηκαν από τους μεσαιωνικούς μηχανικούς στην [[Κίνα]], την [[Ιαπωνία]], την [[Ινδία]] και άλλες περιοχές της [[Άπω Ανατολή|Άπω Ανατολής]] ήταν πολύ πιο περίπλοκες σε σχέση με αυτές των [[Μεσαίωνας|μεσαιωνικών]] ευρωπαϊκών μηχανικών.
 
ΠαράΗ την παλαιότητά τηςμηχανική, ηαν επιστήμηκαι πολιτικούείναι μηχανικούαρχαία αναπτύχθηκεεπιστήμη, καιμόλις εξελίχθηκετα σημαντικάτελευταία μόνο150 κατάχρόνια τουςαναπτύχθηκε τελευταίουςαρκετά δύο αιώνες.και Σ'σε αυτό συνέβαλαν αρκετοίκάποιοι σημαντικοί επιστήμονες όπως ο [[Κάρολος Τερζάκι]] που θεωρείται ο «πατέρας της εδαφομηχανικής», ο [[Θωμάς Τέλφορντ]], Βρετανός πολιτικός μηχανικός του 18ου αιώνα ο οποίος υπήρξε θεμελιωτής της στατικής των στερεών μαζών, κ.ακαι διάφοροι άλλοι.
 
Ο πολιτικός μηχανικός εξετάζει τον προγραμματισμό, την κατασκευή, και τη [[συντήρηση]] των δομικών κατασκευών, ή των δημόσιων έργων, δεδομένου ότι συσχετίζονται με το έδαφος, το νερό, ή τον πολιτισμό και τις διαδικασίες τους.
 
== Ιστορία ==
ΤοΗ επάγγελμαπολιτική του πολιτικού μηχανικούμηχανική είναι ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο. Στην [[Αρχαιότητα]], περίπουΠερίπου το 2550 π.Χ., ο [[Ιμχοτέπ]], ο πρώτος τεκμηριωμένος μηχανικός, έχτισε μια διάσημη πυραμίδα του [[Φαραώ]] [[Ζοζέρ]] που βρέθηκε στη [[Σακάρα]] της [[Αίγυπτος|Αιγύπτου]]. Οι πρώτοι πολιτικοί μηχανικοί ήταν στην πραγματικότητα στρατιωτικοί μηχανικοί, συνδυάζοντας τις στρατιωτικές και αστικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια των περιόδων πολέμου οι μηχανικοί κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσανχρησιμοποίησαν τα όργανα του πολέμου, όπως οι [[καταπέλτης|καταπέλτες]], οι [[πολιορκητικός κριός|κριοί]], οι πύργοι, και οι κεκλιμένες ράμπες ξύλου στην ενίσχυση των επιθέσεων στα οχυρά και τις στρατοπεδεύσεις των εχθρών τους. Κατά τη διάρκεια των περιόδων ειρήνης, περιλήφθηκαν σε πολλές στρατιωτικές και αστικές δραστηριότητες όπως η οικοδόμηση των οχυρώσεων για την υπεράσπιση ενάντια στις περαιτέρω επιθέσεις, τους δρόμους, τις γέφυρες, τα υδραγωγεία, τα κανάλια και τους καθεδρικούς ναούς. Οι τεχνικές κατασκευής και υδραυλικής που χρησιμοποιήθηκαν από τους μεσαιωνικούς μηχανικούς στην [[Κίνα]], την [[Ιαπωνία]], την [[Ινδία]] και άλλες περιοχές της [[Άπω Ανατολή|Άπω Ανατολής]] ήταν πολύ πιο περίπλοκες σε σχέση με αυτές των [[Μεσαίωνας|μεσαιωνικών]] ευρωπαϊκών μηχανικών.
 
== Δείτε επίσης ==
* [[Επιστήμη μηχανικού]]
* [[Εφαρμοσμένη μηχανική σεισμού]]
 
== Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}
 
[[Κατηγορία:Επιστήμες Μηχανικών]]
[[Κατηγορία:Επιστήμη Πολιτικού Μηχανικού| ]]
 
[[af:Siviele ingenieurswese]]
[[als:Bauingenieurwesen]]
[[am:ሲቪል ኢንጂነሪንግ]]
[[ar:هندسة مدنية]]
[[ast:Inxeniería civil]]
[[bg:Строително инженерство]]
[[bn:পুরকৌশল]]
[[ca:Enginyeria civil]]
[[ckb:ئەندازیاریی شارستانی]]
[[cs:Stavebnictví]]
[[de:Bauingenieurwesen]]
[[en:Civil engineering]]
[[eo:Konstruinĝenieriko]]
[[es:Ingeniería civil]]
[[eu:Herri-lan ingeniaritza]]
[[fa:مهندسی عمران]]
[[fr:Génie civil]]
[[gl:Enxeñaría civil]]
[[he:הנדסה אזרחית]]
[[hi:जनपथ अभियान्त्रिकी]]
[[hr:Građevinarstvo]]
[[ia:Ingenieria civil]]
[[id:Teknik sipil]]
[[it:Ingegneria civile]]
[[ja:土木工学]]
[[ko:토목공학]]
[[ku:Endezyariya avahiyê]]
[[lv:Civilinženierija]]
[[ml:സിവിൽ എഞ്ചിനീയറിങ്ങ്]]
[[mn:Барилгын инженерийн салбар]]
[[ms:Kejuruteraan awam]]
[[my:မြို့ပြ အင်ဂျင်နီယာ ဘာသာရပ်]]
[[nl:Civiele techniek]]
[[no:Byggeteknikk]]
[[pl:Inżynieria lądowa]]
[[pt:Engenharia civil]]
[[ro:Inginerie civilă]]
[[ru:Строительная инженерия]]
[[si:සිවිල් ඉංජිනේරු විද්‍යාව]]
[[sk:Stavebníctvo]]
[[sq:Inxhinieria e ndërtimit]]
[[sr:Грађевинарство]]
[[su:Rékayasa sipil]]
[[sv:Väg- och vattenbyggnad]]
[[ta:குடிசார் பொறியியல்]]
[[th:วิศวกรรมโยธา]]
[[tl:Inhinyeriyang sibil]]
[[tr:İnşaat mühendisliği]]
[[uk:Будівельна інженерія]]
[[ur:مدنی ہندسیات]]
[[vi:Kĩ thuật xây dựng dân dụng]]
[[war:Inhenyeriya sibil]]
[[zh:土木工程]]
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης