Παρανέστι Δράμας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επαναφορά, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, συραφή από sites
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
(Επαναφορά, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, συραφή από sites)
{{Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα)
|Πόλη=Παρανέστι Δράμας
|Εικόνα=ParanestiMap.jpg
|Λεζάντα εικόνας=Παρανέστι
|Έμβλημα=
|Χώρα=Ελλάδα
|ΤαχυδρομικόςΚωδικός=66035
}}
Το '''Παρανέστι''', η έδρα του [[Δήμος Παρανεστίου|ομώνυμου δήμου]], βρίσκεται στο 35ο42ο χιλιόμετρο του δρόμου [[Δράμα (πόλη)|Δράμας]] - [[Ξάνθη|Ξάνθης]]. Έχει 619 μόνιμους1.256 κατοίκους<ref>[http://www.ypes.gr/tab2.asp?TA=2&ID=1006 Στοιχεία για τον δήμο Παρανεστίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης]</ref>, σιδηροδρομικό σταθμό και κέντρο υγείας και αποτελεί το τελευταίο κέντρο προμηθειών για την εξόρμηση στην ενδοχώρα της παρανέστιας γης. Την περιοχή χαρακτηρίζει η πλούσια φυσική ομορφιά, με τη σπουδαία όσο και σπάνια βλάστηση, την πλούσια [[χλωρίδα]] και [[πανίδα]], τα ρέματα με τις παλιές τοξωτές γέφυρες και τους πανέμορφους καταρράκτες, ενώ τα διάσπαρτα ερείπια και οι εκκλησιές μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σε προηγούμενες δεκαετίες. Στην περιοχή του Παρανεστίου υπάρχουν κοιτάσματα [[ουράνιο|ουρανίου]].
 
Το '''Παρανέστι''', η έδρα του [[Δήμος Παρανεστίου|ομώνυμου δήμου]], βρίσκεται στο 35ο χιλιόμετρο του δρόμου [[Δράμα (πόλη)|Δράμας]] - [[Ξάνθη|Ξάνθης]]. Έχει 619 μόνιμους κατοίκους<ref>[http://www.ypes.gr/tab2.asp?TA=2&ID=1006 Στοιχεία για τον δήμο Παρανεστίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης]</ref>, σιδηροδρομικό σταθμό και κέντρο υγείας και αποτελεί το τελευταίο κέντρο προμηθειών για την εξόρμηση στην ενδοχώρα της παρανέστιας γης. Την περιοχή χαρακτηρίζει η πλούσια φυσική ομορφιά, με τη σπουδαία όσο και σπάνια βλάστηση, την πλούσια [[χλωρίδα]] και [[πανίδα]], τα ρέματα με τις παλιές τοξωτές γέφυρες και τους πανέμορφους καταρράκτες, ενώ τα διάσπαρτα ερείπια και οι εκκλησιές μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σε προηγούμενες δεκαετίες. Στην περιοχή του Παρανεστίου υπάρχουν κοιτάσματα [[ουράνιο|ουρανίου]].
 
{{χωριό-επέκταση}}
==Ιστορία <ref>[http://www.paranesti.gr/idi.html Ιστορία του Δήμου Παρανεστίου]</ref>==
Το Παρανέστι από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν το κέντρο μιας πολυάνθρωπης περιοχής στην οποία έζησαν ιστορικές φυλές των Θρακών, όπως οι Πιέρες, τους οποίους ο Παυσανίας ονομάζει Νέστιους Θράκες.
Η περιοχή του Παρανεστίου, σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, κατοικήθηκε κι από Ρωμαίους και Βυζαντινούς των οποίων τα τεκμήρια, τάφοι με πλούσια κτερίσματα, εγκαταστάσεις και λοιπά μνημεία, λεηλατήθηκαν από αρχαιοκάπηλους επειδή έλειψε παντελώς το ενδιαφέρον του κράτους.
Με την κατάληψη της περιοχής από τον Χατζή Αχμέτ Εβρενός Μπέη το Νοέμβρη του 1373, οι Τούρκοι ερήμωσαν την περιφέρεια. Όσοι Έλληνες διασώθηκαν εγκατέλειψαν την περιοχή ή πουλήθηκαν. Έτσι ο σουλτάνος έφερε τουρκογενείς πληθυσμούς από το Ικόνιο και τα Άδανα, τους Κονιάρηδες, τους Γιουρούκους και τουρκοποίησε την περιφέρεια.
Οι αρχαιοελληνικές ονομασίες αντικαταστάθηκαν με τουρκικές και πολίσματα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ αργότερα και οι Βούλγαροι σε μια προσπάθεια να αλλοιώσουν την ελληνικότητα της περιοχής επέβαλαν δικές τους ονομασίες και κατέστρεψαν κάθε τι ελληνικό. Δυστυχώς, ούτε καν ερευνήθηκαν, όσο θα έπρεπε, οι οικισμοί ώστε να εντοπιστούν επίσημα οι αρχαιοελληνικοί χώροι που θα τύχουν της προστασίας του κράτους μέχρι να ερευνηθούν. Έτσι για την Ελληνική πολιτεία, που αγνοεί την περιοχή, δεν καταγράφηκε σαν αρχαιολογικός τόπος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Πριν από την ομαδική άφιξη προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στην περιοχή ζούσαν πολλοί Ηπειρώτες από την Κόνιτσα και τα Ιωάννινα και πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, αλλά και κάποιοι πρόσφυγες από την περιοχή της σημερινής Τουρκίας. Την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα οι κάτοικοι φαίνεται ότι ανέπτυξαν δράση γιατί αναφέρονται ως τιμηθέντες από την Πολιτεία με δίπλωμα και μετάλλιο ανδρείας το 1935, ο μακεδονομάχος Αριστείδης Γραμμενίδης και ο Δημήτριος Πασσιάς. Ενδέχεται να υπήρξαν και άλλοι.
 
==Kλίμα==
Το κλίμα στο Παρανέστι και στους γύρω οικισμούς είναι μεσογειακό, οι χειμώνες είναι ψυχροί ενώ οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις είναι αρκετά συχνές. Στα υψηλότερα σημεία των βουνών, και κυρίως πάνω από τα 1.000μ. υψόμετρο, επικρατεί ηπειρωτικό κλίμα. Οι βροχές και τα χιόνια είναι συχνά φαινόμενα, ενώ οι χειμώνες χαρακτηρίζονται σαν δριμείς.
 
==Αξιοθέατα==
===Καταρράκτες===
[[Αρχείο:Ag_varvara.jpg|thumb|left|Καταρράκτης Αγ.Βαρβάρας]]Στην ευρύτερη περιοχή του Παρανεστίου, υπάρχουν πολλοί φυσικοί καταρράκτες που σχηματίζονται μέσα στα πυκνά δάση, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Μερικοί από αυτούς περιγράφονται παρακάτω:
 
* Κοντά στον οικισμό [[Διπόταμα Δράμας|Διπόταμα]] και στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος συναντάμε τον πρώτο Καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας με ύψος πάνω από 15μ. Τα νερά του σχηματίζουν μια μικρή λίμνη και ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο.
* Αφού διασχίσουμε την κοίτη του Αρκουδορέματος, μετά από διαδρομή 15 χλμ. περίπου, συναντάμε τον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη της περιοχής ύψους 40μ, τον Kαταρράκτη [[Τραχώνι Δράμας|Τραχωνίου]] - Διποτάμων. Πρόκειται για των μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων.
* Δυο χιλιόμετρα πριν μπούμε στο Μεγάλο Λιβάδι και πλάι στις συστάδες ερυθρελάτης, το Σκοτεινό Ρέμα δημιουργεί τον ομώνυμο θαυμάσιο καταρράκτη, κόβοντας κατακόρυφα ένα βράχο.
* Μετά τα Διπόταμα και με βόρεια κατεύθυνση μπαίνουμε στο Δάσος του Λεπίδα, όπου και μετά από διαδρομή 7 χλμ. περίπου, συναντάμε τον Καταρράκτη του Λεπίδα, τον μεγαλύτερο της περιοχής με 35μ. ύψος.
* Σε βόρεια κατεύθυνση, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, το Αχλαδόρεμα σχηματίζει έναν εντυπωσιακό υδάτινο σχηματισμό με τρεις συνεχούς ροής καταρράκτες, που μπορεί κάποιος να τους επισκεφθεί ακολουθώντας τα υπάρχοντα μονοπάτια. Ο πρώτος καταρράκτης είναι ύψους 7μ, ο δεύτερος είναι ύψους 13μ. και ο τρίτος είναι ύψους 70μ. Υπάρχει και ένας τέταρτος καταρράκτης με δύσκολη προσέγγιση περιοδικού ύψους 40μ και ένας πέμπτος περιοδικός καταρράκτης ύψους 80μ.
 
===Γεφύρια===
[[Αρχείο:Gefiri-lazaros.jpg|thumb|right|Γεφύρι Τοξωτό]]
Γεφύρια που άλλοτε συνέδεαν τους παλιούς οικισμούς και τα οδικά δίκτυα συναντά ο επισκέπτης σήμερα στον οικισμό Κρήνης, στον οικισμό Πρασινάδας κάτω από το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο ρέμα της Πεύκης στην περιοχή Ζαρκαδιάς, στο Πεχάν και ειδικότερα στο ρέμα Θερμιών, στο Στραβόρεμα (πέντε γεφύρια), στο ρέμα Φαρασινού (τρία γεφύρια), στο Τσουκάλι ρέμα της περιοχής Διποτάμων ένα μονότοξο γεφύρι, στον ακατοίκητο Μαχαλά, και στον Κάτω Μαχαλά, στο Τραχώνι, ενώ στο Αρκουδόρεμα βρίσκεται το πρώτο '''μονότοξο γεφύρι''' το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στην Ανατολική Μακεδονία.
 
===Παρθένο δάσος Παρανεστίου===
[[Αρχείο:Dasos-dimitris.jpg|thumb|left|Παρθένο δάσος Παρανεστίου]]
Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας εντός των διοικητικών του ορίων του Δήμου μας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης στα 1953μ. Χαρακτηριστικό του αποτελεί η ύπαρξη του Παρθένου Δάσους που είναι '''το μοναδικό της χώρας''' και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη.
Καταγράφηκε ως Παρθένο (έκταση 11.000 στρέμ.) το 1979 και αμέσως το 1980 κηρύχθηκε ως '''Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης''', λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής οικολογικής και ιστορικής αξίας. Από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αφού δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα.
 
Περιφερειακά του Παρθένου υπάρχει μια ευρύτερη προστατευτική ζώνη που μαζί με αυτό ονομάζεται '''δάσος Φρακτού'''. Στην περιφερειακή ζώνη το δάσος προσομοιάζει με τα δάση της Κεντρικής Ροδόπης και βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας, καθώς απαγορεύονται η βοσκή και η θήρα, ενώ επιτρέπονται η ξυλοπαραγωγή και η δασική αναψυχή.
 
Λειτουργικό κέντρο του δάσους είναι το δασικό εργοτάξιο Φρακτού που βρίσκεται 8,5 χλμ. πριν από το παρθένο. Η πανίδα που εμφανίζεται στο Παρθένο Δάσος είναι πλούσια σε είδη και σε αριθμούς. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ορεινά οικοσυστήματα, με την εμφάνιση όλων σχεδόν των ειδών που ζουν στα ελληνικά βουνά. Είναι προφανές ότι η πανίδα αυτή ζει και μετακινείται σε ολόκληρο το δάσος του Φρακτού.
 
Το μεγάλο υψομετρικό εύρος του δάσους, που από τα 780μ. διαμέσου πυκνοδασωμένων πλαγιών καταλήγει στο Παρθένο Δάσος στα 1953μ, σε συνδυασμό με την εμφάνιση χαραδρών, ορθοπλαγιών και λιβαδικών εκτάσεων (ανώτερη υψομετρική ζώνη), δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την συνύπαρξη πολυάριθμων ειδών.
 
Στο σύμπλεγμα '''Φρακτού''' αναπαράγονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία αρκετά περιλαμβάνονται σε κοινοτική οδηγία για τα είδη που χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας. Παράλληλα, το ίδιο πλούσια εμφανίζονται και τα θηλαστικά. Στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος ζουν τουλάχιστον 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσα τους όλα τα σπάνια είδη της Ελλάδας και Ευρώπης.
 
Η έκταση του Παρθένου Δάσους είναι πολύ σημαντική για την ύπαρξη των περισσότερων από τα παραπάνω είδη. Από αισθητική άποψη το δάσος του Φρακτού διακρίνεται για τη χαρακτηριστική και μοναδική ομορφιά του. Οι έντονοι γεωλογικοί σχηματισμοί στο κεντρικό τμήμα της περιοχής μαζί με τις πολλές σάρες δίνουν ταχύτητα και αγριάδα στο χώρο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα δασικά τοπία.
 
Το '''Αχλαδόρεμα''', που μαζί με τα ρέματά του διασχίζει το Φρακτό, σχηματίζει έξι εντυπωσιακούς καταρράκτες και προσθέτει το απαραίτητο αισθητικό στοιχείο, το νερό. Το τοπίο της περιοχής αγκαλιάζει η πλούσια βλάστηση που με την μεγάλη ποικιλία αείφυλλων και φυλλοβόλων, κωνοφόρων και πλατύφυλλων προσφέρει πολλές αποχρώσεις του πράσινου, ενώ το φθινόπωρο σχηματίζονται εντυπωσιακοί χρωματισμοί. Επίσης η ύπαρξη αγρίων καρποφόρων δένδρων και θάμνων, καθώς και το πλήθος των αγριολούλουδων συμπληρώνουν το τοπίο με την ανάλογη αισθητική.
 
==Παραπομπές==
{{reflist}}
 
[[Κατηγορία:Χωριά του νομού Δράμας]]
18.539

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης