Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
===Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων===
[[Εικόνα:Iakovos Life.jpg|thumb|right|220px|Το ιστορικό εξώφυλλο του περιοδικού LIFE με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.]]
[[Image:Iakovos carter-medal02.jpg|thumb|right|250px|Η απονομή του "Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας" στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζίμμυ Κάρτερ στις [[9 Ιουνίου]] [[1980]].]]
Από την αρχή της ποιμαντορίας του στην Αμερική θεώρησε χρέος του να εκδηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των Αφροαμερικανών των Η.Π.Α. για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τη λευκή πλειοψηφία. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του Κινήματος για την Ελευθερία, τον οποίο συντόνιζε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, παλαιός του γνώριμος από την εποχή που και οι δύο ήταν ιεροκήρυκες στη Βοστώνη, και εξέφρασε τις θέσεις του σε συνεντεύξεις και δημόσιες ομιλίες.
*Janet McMahon, [http://www.wrmea.com/backissues/0495/9504072.htm "Christian Leaders Warn Clinton on Jerusalem"], ''Washington Report on Middle East Affairs'', (April/May 1995), ανακτήθηκε 22 Αυγούστου 2008</ref>.
 
Για την ανθρωπιστική και κοινωνική του δράση ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση των Η.Π.Α., το "Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας", το οποίο του απένειμε το 1980 ο Πρόεδρος [[Τζίμμυ Κάρτερ]]<ref>[http://www.medaloffreedom.com/ArchbishopIakovos.htm Presidential Medal of Freedom Recipient Archbishop Iakovos] www.medaloffreedom.com - The Official Site of the Presidential Medal of Freedom, ανακτήθηκε 22 Αυγούστου 2008</ref>. Το 1986 του απονεμήθηκε το "Μετάλλιο Τιμής του Ellis Island"<ref>Rodney L. Petersen/Marian Gh. Simion, "Archbishop Iakovos Mentor to People and Presidents", ''Newsletter Boston Theological Institute'', Vol. XXXIV (19 Απριλίου 2005), σ.2</ref> για τη διακεκριμένη προσφορά του ως μετανάστη, που ενσωματώθηκε στην κοινωνία των Η.Π.Α. και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες προς αυτήν. Επιπλέον υπήρξε ισόβιο ''επί τιμή'' μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (United States Senate Committee on Foreign Relations)<ref>Senator Alfonse Marcello D’Amato, [http://www.goarch.org/en/archbishop/iakovos/us_government/senate_tribute_1989.asp "Senate Tribute to Archbishop Iakovos on March 16, 1989"], www.goarch.org - Greek Orthodox Archdiocese of America, ανακτήθηκε 22 Αυγούστου 2008</ref>.
 
 
 
==Παραπομπές - Υποσημειώσεις==
2.783

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης