Εθνόσημο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνόσημο της ΠΓΔΜ
Coat of arms of the Republic of Macedonia.svg
Αναλυτικά
Δικαιούχος πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Υιοθετήθηκε 16 Νοεμβρίου 2009

Το εθνόσημο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελείται από μία γιρλάντα διπλά δεμένη με στάχυα σιταριού, φύλλα καπνού και σπόρους οπιούχου παπαρούνας, κύρια προϊόντα της χώρας, δεμένα με κορδέλα όλα διακοσμημένα με ένα παραδοσιακό σλαβομακεδονικό κέντημα. Στο κέντρο του ελλειπτικού πλαισίου εικονίζονται ένα βουνό, μία λίμνη και η ανατολή του ηλίου. Το βουνό που εικονίζεται είναι το όρος Κόραμπ στα σύνορα πΓΔΜ - Αλβανίας, ενώ στο πρώτο εθνόσημο της χώρας την περίοδο 1944 - 1946 απεικονιζόταν τα όρη Πιρίν της Βουλγαρίας. Στην κορυφή του πλαισίου υπήρχε ως το 2009 ένα πεντάκτινο αστέρι ερυθρού χρώματος, σύμβολο του σοσιαλισμού. Το κόκκινο αστέρι αφαιρέθηκε από το εθνόσημο με το αιτιολογικό ότι αποτελούσε το κατάλοιπο μιας παλαιάς ιδεολογίας. [1]

Τα σύμβολα αυτά αντιπροσωπεύουν τον παραγωγικό πλούτο της χώρας, τους αγώνες και την ελευθερία. Η όλη σύνθεση και το σχέδιο προσιδιάζουν με το εθνόσημο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα υιοθετήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1946[2] από τη Συνέλευση του Λαού της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παρέμεινε σε χρήση και έπειτα από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία, το 1991. Από το 1992 εκκρεμεί το ζήτημα αντικατάστασης του εθνοσήμου. Μία πρόταση για σύμβολο με ένα χρυσό λιοντάρι απορρίφθηκε από τους αλβανόφωνους και τους πολιτικούς, αφενός επειδή είναι μόνο σλαβικό, αφετέρου γιατί ο λέοντας αυτός είναι σύμβολο στο εθνόσημο της γειτονικής Βουλγαρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καθημερινή, Η πΓΔΜ αφαίρεσε το πεντάκτινο κόκκινο αστέρι από το εθνόσημό της, 18 Σεπτεμβρίου 2009.
  2. Σημαίες του Κόσμου