Εθνόσημο της Κολομβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Κολομβίας.

Το εθνόσημο της Κολομβίας περιέχει έναν θυρεό με πολυάριθμα σύμβολα.

Κύρια φιγούρα είναι ένας κόνδορας των Άνδεων, ο οποίος βρίσκεται καθισμένος στο πάνω μέρος του θυρεού και κρατάει ένα στέμμα από ελιά. Το πτηνό συμβολίζει την ελευθερία. Το εθνικό ρητό της χώρας Libertad y Orden (στα ισπανικά, Ελευθερία και Τάξη), βρίσκεται σε μια περγαμηνή, ανάμεσα στο πουλί και στο θυρεό, με μαύρα γράμματα πάνω από χρυσό φόντο. Ο κόνδορας απεικονίζεται να κοιτάει εμπρός, με ανοικτές τις φτερούγες του και να στρέφει το βλέμμα του προς τα δεξιά.

Σε κάθε πλευρά του θυρεού είναι τυλιγμένη η Σημαία της Κολομβίας. Ο θυρεός είναι χωρισμένος σε τρία μέρη. Στο κατώτερο μέρος εικονίζονται πλοία, που θυμίζουν τη ναυτική ιστορία της Κολομβίας και τη σημασία του εμπορίου για την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι η Διώρυγα του Παναμά ήταν τμήμα της Κολομβίας μέχρι το 1903. Στη μέση πάνω από ένα πλατινένιο φόντο παρουσιάζεται ένας Φρυγικός σκούφος, παραδοσιακό σύμβολο ελευθερίας. Στο ανώτατο τμήμα υπάρχει μια ροδιά σύμβολο της αντιβασιλείας της Νέας Γρανάδας, όπως ονομαζόταν παλιά η χώρα. Δύο "Κέρατα της Αφθονίας" υπάρχουν στη μέση. Το ένα από αυτά είναι στα δεξιά και περιέχει χρυσά και ασημένια κέρματα και το άλλο στα αριστερά είναι γεμάτο τροπικά φρούτα. Το τμήμα αυτό εκπροσωπεί το γεωργικό και ορυκτό πλούτο της κολομβιανής γης.

Το εθνόσημο της Κολομβίας υιοθετήθηκε με την Πράξη 3 της 9ης Μαΐου 1834 και έγιναν κάποιες μικρές τροποποιήσεις αργότερα, με βάση το Διάταγμα 861 του 1924.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]