Εθνόσημο της Κούβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Κούβας.

Το Εθνόσημο της Κούβας είναι το επίσημο σύμβολο της Κούβας. Αποτελείται από έναν θυρεό που καλύπτεται από έναν Φρυγικό σκούφο, σύμβολο ελευθερίας, με ένα αστέρι, που εκπροσωπεί την ανεξαρτησία. Όλα τα στοιχεία στηρίζονται από ένα κλαδί βελανιδιάς (σύμβολο της δύναμης του έθνους) στη μία πλευρά και ένα στεφάνι από δάφνη , σύμβολο δόξας και τιμής, στην άλλη. Το εθνόσημο αποτελεί δημιούργημα του Μιγκέλ Τέουρμπε Τολόν και υιοθετήθηκε στις 24 Απριλίου 1906.

Μέρη του εθνοσήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα διαιρείται σε τρία μέρη. Ο θυρεός αποτελεί το κεντρικό.

Στο εθνόσημο υπάρχουν επίσης ένα κλειδί σε μια γαλάζια θάλασσα ανάμεσα σε βράχους, σύμβολο της γεωγραφικής θέσης της Κούβας, ως το κομβικό σημείο του Κόλπου του Μεξικού, με έναν λαμπρό ανατέλλοντα ήλιο για φόντο, που αντιπροσωπεύει την ανατέλλουσα δημοκρατία.

Στα αριστερά οι κάθετες λωρίδες συμβολίζουν τις τρεις περιοχές στις οποίες διαιρείται η χώρα: Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Κούβα. Στα δεξιά υπάρχει ένα ορεινό τοπίο, πράσινη βλάστηση και ένας βασιλικός φοίνικας, το εθνικό δέντρο της Κούβας, που συμβολίζει την πλούσια γη του νησιού. Τα σύμβολα αυτά φαίνεται να αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα: Ελευθερία, Ισότητα και Αδερφότητα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]