Εθνόσημο της Γουιάνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εθνόσημο της Γουιάνας εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας στις 25 Φεβρουαρίου 1966, μετά την εισαγωγή του από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ στις 21 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς. Περιλαμβάνει έναν θυρεό με το κεφαλομάντιλο ενός Αμερικανού ινδικής καταγωγής, που συμβολίζει τους αυτόχθονες κατοίκους της χώρας. Στις άκρες του έχει δύο διαμάντια, σύμβολα της βιομηχανίας μεταλλευμάτων και μια περικεφαλαία (μοναρχικά εμβλήματα). Το θυρεό κρατούν δύο ιαγουάροι, οι οποίοι επίσης βαστούν ένα τσεκούρι, ένα ζαχαροκάλαμο και ένα στάχυ από ρύζι (σύμβολα της βιομηχανίας ρυζιού και ζάχαρης), ένα θυρεό φιλοτεχνημένο με τον κρίνο Victoria regia, το εθνικό λουλούδι της Γουιάνας, τρεις μπλε κυματιστές γραμμές, που συμβολίζουν τα τρία κύρια ποτάμια της χώρας και το φασιανό Canje, το εθνικό πτηνό της Γουιάνας. Κάτω από το εθνόσημο ξετυλίγεται ένα πανό, που γράφει το εθνικό ρητό της χώρας στα αγγλικά: ONE PEOPLE, ONE NATION, ONE DESTINY (Ένας λαός, ένα κράτος, ένα πεπρωμένο).

Βρετανική Γουιάνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποικία της Γουιάνας
Εθνόσημο Περίοδος Σημειώσεις
1875–1906 Αποικιακό εθνόσημο της Βρετανικής Γουιάνας, βασισμένο στη σφραγίδα της Ολλανδικής Εταιρείας Δυτικών Ινδιών. Απεικονίζει ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά. Πριν από αυτό χρησιμοποιούνταν από τις αποικιακές αρχές το Εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου.
1906–1955 Το εθνόσημο παρέμεινε το ίδιο αλλά πειβλήθηκε με χρυσή λωρίδα με το Λατινικό μότο "DAMUS PETIMUS QUE VICISSIM" (Δίνουμε και περιμένουμε ανταπόδοση). Ο σχεδιασμός του πλοίου άλλαξε ελαφρά.
1955–1966 Στις 8 Δεκεμβρίου 1954 παραχωρήθηκε στην αποικία εθνόσημο από το Βασιλικό Οργανισμό Εθνοσήμων (College of Arms). Απεικόνιζε φρεγάτα Μπλάκγουολ με ανοιχτά πανιά, με τη δεξιά πλευρά στα κύματα. Το ίδιο μότο είναι γραμμένο στην κορδέλα. Σε χρήση μέχρι την ανεξατησία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]