Εθνόσημο του Περού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εθνόσημο του Περού είναι ένα εθνικό συμβολικό έμβλημα. Σε χρήση είναι τέσσερις συνολικά εκδοχές: το εθνόσημο per se (Escudo de Armas), το εθνόσημο της χώρας ή εθνικός θυρεός (Escudo Nacional), η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους (Gran Sello del Estado) και το Ναυτικό Εθνόσημο (Escudo de la Marina de Guerra).

Και τα τέσσερα έχουν τα ίδια στοιχεία στο θυρεό τους: η πάνω αριστερή πλευρά εικονίζει τη βικούνια, το εθνικό ζώο, σε μπλε ανοικτό φόντο, σύμβολο της πανίδας του Περού. Το δέντρο στο δεξιό τμήμα είναι η κιγχόνη, από όπου παράγεται το κινίνο, σε λευκό φόντο, σύμβολο της εθνικής χλωρίδας. Η κάτω πλευρά έχει το κέρας (cornucopia) με νομίσματα να ξεχειλίζουν από αυτό σε φόντο κόκκινο. Το κέρας συμβολίζει την αφθονία του ορυκτού πλούτου στη χώρα αυτή.

Το εθνόσημο (Escudo de Armas) έχει ένα κλαδί δάφνης στα αριστερά και ένα κλαδί ελιάς στα δεξιά, δεμένα με ερυθρόλευκη κορδέλα όπως και μια κορόνα για πολίτες. Αυτά είναι σύμβολα δόξας και νίκης. Αυτή η εκδοχή χρησιμοποιείται στο έμβλημα που υπάρχει στην πολεμική σημαία του Περού.

Το εθνικό έμβλημα (Escudo Nacional) αποτελείται από έναν θυρεό με τη σημαία του Περού σε κάθε μεριά και ένα πολιτικό στέμμα.

Η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους (Gran Sello del Estado) αποτελείται από τον εθνικό θυρεό και την ημικυκλική επιγραφή «REPÚBLICA DEL PERÚ» («Δημοκρατία του Περού») πάνω από αυτό. Χρησιμοποιείται σε επίσημα έγγραφα.

Το ναυτικό εθνόσημο (Escudo de la Marina de Guerra), αποτελείται από τον εθνικό θυρεό και την επιγραφή «Marina de Guerra del Peru», που σημαίνει «Πολεμικό Ναυτικό του Περού» μαζί με άγκυρες αντί για παραδοσιακές σημαίες. Υπάρχει επίσης και ο ήλιος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη έκδοση.

Η πρώτη επίσημη έκδοση παρουσιάστηκε από το Στρατηγό Σαν Μαρτίν το 1820. Αποτελούνταν από έναν ήλιο να ανατέλλει πάνω από τις Άνδεις, όπως φαίνεται από τη θάλασσα, συνοδευόμενο από κλαδιά δάφνης δεμένα με χρυσό φιόγκο.

Μέσα στο θυρεό σε γαλάζιο φόντο, οι κίτρινες ακτίνες του ηλίου φαίνονται πίσω από σκοτεινά βουνά, ενώ ο ωκεανός παρουσιάζεται μπλε και πράσινος. Πίσω από το θυρεό υπάρχουν οι σημαίες άλλων κρατών της Αμερικής, μια μπανανιά, ένας κόνδορας των Άνδεων στα αριστερά και ένα λάμα στα δεξιά, για να βαστούν το θυρεό.

Σε περγαμηνή αναφέρεται «Renació el sol del Perú» («Ο ήλιος του Περού αναγεννάται») με κεφαλαία γράμματα.

Δεύτερη έκδοση.

Το Φεβρουάριο του 1825, ο Σιμόν Μπολίβαρ καθόρισε με νόμο τα νέα εθνικά σύμβολα.

Ως το 1950, το εθνόσημο ήταν μαζί σύμβολο κράτους και έθνους. Μετά από αυτήν τη χρονιά, το εθνόσημο πήρε τη μορφή που έχει και σήμερα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]