Εθνικό Μουσείο του Χαλεπίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°12′18″N 37°9′0″E / 36.20500°N 37.15000°E / 36.20500; 37.15000

Εθνικό Μουσείο του Χαλεπίου
متحف حلب الوطني
Χάρτης
Είδοςμουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°12′18″N 37°9′0″E
Διοικητική υπαγωγήΧαλέπι
ΤοποθεσίαΧαλέπι
ΧώραΣυρία
Έναρξη κατασκευής1931
Ολοκλήρωση1931
Commons page Πολυμέσα

Το Εθνικό Μουσείο του Χαλεπίου (αραβικά: متحف حلب الوطني‎‎) είναι το μεγαλύτερο μουσείο στο Χαλέπι της Συρίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1931. Βρίσκεται στην καρδιά της βόρειας πόλης στην οδό Μπαρόν, δίπλα στο διάσημο Ξενοδοχείο Μπαρόν και κοντά στην Πλατεία Μπαμπ αλ Φάραζ και στον Πύργο του Ρολογιού της. Η πλειονότητα των εκθέσεων του μουσείου είναι αφιερωμένη στην αρχαιολογία της Συρίας, με τα περισσότερα ευρήματα να προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους του βόρειου τμήματος της χώρας.

Αντικείμενα μέσα στο μουσείο υπέστησαν ζημιές στον σεισμό Τουρκίας-Συρίας το 2023.[1]

Ιστορία του μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1931, με απόφαση των συριακών αρχών, ένα μικρό οθωμανικό παλάτι ορίστηκε ως Εθνικό Μουσείο στην πόλη του Χαλεπίου. Μετά από τρεις δεκαετίες, το κτίριο έγινε πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό των εκτεθέντων αντικειμένων. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε το 1966 να κατεδαφιστεί το παλιό κτήριο του παλατιού και να αντικατασταθεί με μια μεγαλύτερη, πιο σύγχρονη κατασκευή. Η κατασκευή του νέου κτιρίου ξεκίνησε αφού η πρόταση έργου των Γιουγκοσλάβων αρχιτεκτόνων Ζντράβκο Μπρέγκοβατς και Βιένστεσλαβ Ρίχτερ κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.[2]

Τον Ιούλιο του 2016, το μουσείο χτυπήθηκε από πολυάριθμους πυραύλους και βλήματα όλμων που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις των ανταρτών. Αυτό προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην οροφή και τη δομή του κτιρίου. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής είχε ήδη εκκενωθεί, αλλά έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με αντικείμενα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.[3][4][5]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγάλματα στην είσοδο του μουσείου.

Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα από όλες τις ιστορικές περιόδους. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα τμήματα του μουσείου είναι αφιερωμένα στην Εποχή του Σιδήρου και στην Ισλαμική περίοδο. Η είσοδος του μουσείου είναι μια πύλη ναού με μια γυναικεία σφίγγα από την Εποχή του Σιδήρου (9ος αιώνας π.Χ.).

Ισόγειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ισόγειο αποτελείται από δύο τμήματα: το τμήμα του Προϊστορικού Πολιτισμού και το τμήμα των Αρχαίων Συριακών Πολιτισμών. Το πρώτο τμήμα είναι μια μεγάλη αίθουσα που περιέχει πολλά δείγματα ανθρώπινων αντικειμένων και εργαλείων της Λίθινης Εποχής που βρέθηκαν στις περιοχές του Χαλεπίου, της Αΐν Ντάρα και της Έμπλα. Περιέχει επίσης το παλαιότερο πολιτισμένο ανθρώπινο καταφύγιο (8500 π.Χ.) που μεταφέρθηκε από το Μουραϊμπέτ.

Το δεύτερο τμήμα χωρίζεται σε μια ομάδα αιθουσών, ταξινομημένων γεωγραφικά σύμφωνα με τις συριακές περιοχές και αφιερωμένη στους αρχαίους πολιτισμούς της Συρίας. Πολλά αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού από τη Χάμα και την Ουγκαρίτ εκτίθενται στις αίθουσες, αγάλματα και σφηνοειδή γραφή από το Μάρι, καθώς και κομμάτια που ανακάλυψε ο Μαξ Μαλόουαν στην τοποθεσία Τελ Μπρακ. Επιπλέον, βρέθηκαν υλικά της Εποχής του Σιδήρου και αγάλματα ασσυριακού ρυθμού από αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής της Άνω Μεσοποταμίας και της περιοχής του Ευφράτη.[6]

Ο Τεσούμπ ήTarhunzas, Tarhius, ο Νεοχεττατικός θεός της καταιγίδας

Δεύτερος όροφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επάνω όροφος του μουσείου περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

  • Το τμήμα Κλασικών Αρχαιοτήτων: Εκθέτει πολλά αντικείμενα ελληνικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, όπως νομίσματα, ψηφιδωτά γυάλινα και αγγεία.
  • Το τμήμα της Αραβο-Ισλαμικής Ιστορίας: Αυτή η ενότητα περιέχει πολλά αραβικά νομίσματα, χειρόγραφα, αγγεία και έναν ισλαμικό τάφο του 12ου αιώνα και έναν αστρολάβο του 12ου αιώνα.
  • Το τμήμα της Μοντέρνας Τέχνης: Αφιερωμένο στους σύγχρονους καλλιτέχνες του Χαλεπίου και άλλων πόλεων της Συρίας. Περιέχει ένα μοντέλο της παλιάς πόλης του Χαλεπίου και ένα φανταστικό μωσαϊκό του 6ου αιώνα.

Αυλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εσωτερική αυλή του μουσείου φιλοξενεί τεράστια βασαλτικά αγάλματα αρχαίων Χετταίων και Ρωμαϊκών μυθολογικών χαρακτήρων και μια μεγάλη μωσαϊκή φιγούρα του 3ου αιώνα. Στην εξωτερική αυλή εκτίθενται μνημεία ασσυριακού, αραμαϊκού, βυζαντινού και αραβικού πολιτισμού.[7]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hunter, Marnie· Alberti, Mia (7 Φεβρουαρίου 2023). «UNESCO site 'in danger' faces greater peril after earthquake». CNN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2023. 
  2. Martina Munivrana, Vesna Meštrić (ed): Richter - Rebel With a Wision, Zagreb, 2017., p. 90
  3. «UNESCO Director-General deplores heavy damages at the National Museum of Aleppo | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization». 
  4. The National Museum of Aleppo under heavy shelling
  5. «Cultural Heritage Initiatives». 
  6. «Syria gate: Aleppo Museum». Syriagate.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2009. 
  7. «Aleppo.us: Aleppo Museum». Aleppo.us. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2012.