Εθνικό Ελληνικό Μουσείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Ελληνικό Μουσείο
National Hellenic Museum
Η εξωτερική όψη του κτιρίου
Ίδρυση1983
ΠεριοχήΓκρικτάουν, Σικάγο
ΔιεύθυνσηΟδός Σάουθ Χάλστιντ 333
Σικάγο, Ιλλινόις
ΗΠΑ
Έκταση3.700 τ.χλ.
Συντεταγμένες41°52′37″N 87°38′49″W / 41.87687°N 87.64692°W / 41.87687; -87.64692Συντεταγμένες: 41°52′37″N 87°38′49″W / 41.87687°N 87.64692°W / 41.87687; -87.64692
Επισκέπτες7,000 - 11,000
(ετησίως)
ΙστότοποςNational Hellenic Museum

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο (αγγλικά: National Hellenic Museum) είναι το δεύτερο παλαιότερο αμερικανικό ίδρυμα αφιερωμένο στην προβολή και τον εορτασμό της πολιτιστικής προσφοράς των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών. Παλαιότερα γνωστό ως Ελληνικό Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο, το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο βρίσκεται στο Γκρικτάουν του Σικάγο, στη γωνία των οδών Halsted και Van Buren. Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο υποβλήθηκε πρόσφατα σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που συγκεντρώθηκε στο μουσείο που μεταφέρθηκε στο σημερινό του κτίριο τον Δεκέμβριο του 2011.[1] Τα επίσημα εγκαίνια του έγιναν στις 10 Δεκεμβρίου 2011 και αποδείχθηκαν ένα αξιοσημείωτο γεγονός στην ελληνική κοινότητα του Σικάγο.[2][3]

Δημιουργημένο για την προώθηση της κατανόησης των πλούσιων πολιτιστικών παραδόσεων της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας, καθώς και για την εστίαση στην εμπειρία των ελληνοαμερικανών μεταναστών, το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο έχει γίνει το προσκήνιο της Ελληνικής Κοινότητας στο Σικάγο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυριολεκτική και ιδεολογική γωνιά του Γκρικτάουν

Ιδρύθηκε ως Ελληνικό Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο, το 1983 και έχει πλούσια ιστορία στο Σικάγο.

Το 1992, άνοιξε τις πόρτες της πρώτης μουσειακής εγκατάστασης, που βρίσκεται στη λεωφόρο Μίσιγκαν στο κέντρο του Σικάγο. Αυτό ήταν δύο εβδομάδες αφότου άνοιξε το Ελληνικό Μουσείο Πολιτισμού στο Salt Lake City ως το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στη διατήρηση των ελληνικών εθίμων, κληρονομιάς, ιστορίας και τρόπου ζωής.

Τον Ιούλιο του 2004 το Μουσείο του Σικάγου μετακόμισε σε μια νέα τοποθεσία στην οδό S. Adams 801 στη Γκρικτάουν του Σικάγο

Το 2009 το μουσείο μετονομάστηκε σε Εθνικό Ελληνικό Μουσείο, με ένα νέο λογότυπο που ενσωματώνει το σχέδιο του ελληνικού κλειδιού και δημιούργησε μια νέα δήλωση αποστολής: «Σύνδεση γενεών μέσω της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και τέχνης».

Το 2011 το μουσείο μετακόμισε στη σημερινή του, ειδικά κατασκευασμένη εγκατάσταση στην οδό Σάουθ Χάλστιντ 333 (South Halsted 333), στην καρδιά της Γκρικταόυν του Σικάγο.

Νέα Εγκατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευή της νέας μουσειακής εγκατάστασης τον Ιανουάριο του 2011

Το φθινόπωρο του 2005, το Μουσείο άνοιξε το έδαφος στο χώρο της νέας εγκατάστασης, χρηματοδωτήθηκε από τον δήμαρχο του Σικάγο Ρίτσαρντ Ντάλευ. Το νέο κτίριο είναι 3.700 τ.μ. σύγχρονη εγκατάσταση, με μόνιμες και περιστρεφόμενες αίθουσες εκθέσεων, βιβλιοθήκη και ερευνητικό κέντρο αρχειακών ειδών, αίθουσα διδασκαλίας για παιδιά όλων των ηλικιών και κέντρο προφορικής ιστορίας με το έργο Προφορικής Ιστορίας του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου. Η βεράντα στον τελευταίο όροφο διαθέτει τρεις κήπους και προσφέρει εντυπωσιακή θέα στον ορίζοντα του Σικάγο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το νέο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Σταυριανό, Εκτελεστικό Διευθυντή με την KTGY Architecture + Planning, στο Σικάγο.

Η νέα εγκατάσταση ολοκληρώθηκε το 2011 με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 10 Δεκεμβρίου 2011.[4]

Πρόγραμμα προφορικής ιστορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πρόγραμμα Προφορικής Ιστορίας του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου είναι μια προσπάθεια καταγραφής της εμπειρίας των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική μέσω της διαδικασίας συνεντεύξεων και καταγραφής των ιστοριών ζωής ατόμων ελληνικής καταγωγής. Περίπου 450.000 Έλληνες ήρθαν στην Αμερική μεταξύ 1890 και 1920 ως μέρος της πλημμύρας μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν παρουσία σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πρόγραμμα Προφορικής Ιστορίας έχει περισσότερες από 300 μεμονωμένες ιστορίες από το 2015, που εκτείνονται σε εκατοντάδες ώρες φιλμ και κασέτες, από Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντικείμενα από τη συλλογή.

Η εκτεταμένη συλλογή του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου καλύπτει τα χιλιάδες χρόνια της ελληνικής ιστορίας, με κομμάτια από κάθε περίοδο της ιστορίας από το 1200 π.Χ. έως σήμερα. Η συλλογή παρουσιάζει σε περίοπτη θέση αντικείμενα της ελληνοαμερικανικής μεταναστευτικής εμπειρίας, όπως χειροποίητα υφάσματα, παραδοσιακές φορεσιές και μουσικά όργανα, καθώς και πρωτότυπες φωτογραφίες.

Βιβλιοθήκη και Αρχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη και το Αρχείο του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου περιλαμβάνει πάνω από 10.000 βιβλία, σειριακές εκδόσεις και άλλα έγγραφα. Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από βιβλία για την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και θρησκεία και περιλαμβάνει σπάνιους τόμους όπως και χειρόγραφα του 17ου και του 18ου αιώνα. Η αρχειακή συλλογή περιλαμβάνει χρόνια ελληνοαμερικανικών εφημερίδων, περιοδικών και αρχειακών αρχείων, μεταξύ άλλων έντυπων υλικών.

Οι αρχειακές συλλογές του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου περιλαμβάνουν συλλογές χειρόγραφων επιστολών, χειρόγραφα της πρώιμης σύγχρονης εποχής και ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ελληνόφωνων εφημερίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο φιλοξενεί μια ποικιλία εκθέσεων κάθε χρόνο, που καλύπτουν το εύρος της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και τέχνης.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με μικρότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε εβδομαδιαίο ή μηνιαίο πρόγραμμα, όπως δεξιώσεις κοκτέιλ, δεξιώσεις δείπνων, μπραντς, εκδηλώσεις συνάντησης και χαιρετισμού και εκδηλώσεις με θέμα τις γιορτές, το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο έχει πολλές εκδηλώσεις τις οποίες φιλοξενεί κάθε χρόνο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alexa Ganakos, Greektown Chicago: Its History - Its Recipes, 2005, p. 197.
  2. «National Hellenic Museum debuts with plenty of Greek heritage - Chicago Sun-Times». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2011. 
  3. «Gazette Chicago » National Hellenic Museum to open». www.gazettechicago.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2023. 
  4. Chicago Tribune, "New Hellenic museum to rise in Greektown," http://articles.chicagotribune.com/2010-03-17/news/ct-x-c-hellenic-museum-0317-20100317_1_new-museum-one-of-a-kind-museum-greektown-community

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]