Δήλωση αποστολής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η δήλωση αποστολής (Mission statement) είναι μια δήλωση του σκοπού μιας εταιρείας ή οργανισμού. Η δήλωση αποστολής καθοδηγεί τις δράσεις του οργανισμού, διευκρινίζει τον γενικό του στόχο, παρέχει ένα μονοπάτι και καθοδηγεί στη λήψη αποφάσεων. Παρέχει "το πλαίσιο ή τον πίνακα περιεχομένων εντός του οποίου μορφοποιούνται οι στρατηγικές της εταιρείας".[1]

Ιστορικά συνδέεται με χριστιανικές θρησκευτικές ομάδες. Πράγματι, για πολλά χρόνια, ένας ιεραπόστολος ήταν υποτίθεται ένα πρόσωπο σε μια ειδική θρησκευτική αποστολή. Η λέξη «αποστολή» χρονολογείται από το 1598, αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή ("missio", Λατινική λέξη για την "πράξη της αποστολής") μελών των Ιησουιτών στο εξωτερικό.[2] Το όραμα και η αποστολή (vision and mission) συχνά συγχέονται μεταξύ τους και ορισμένες οργανώσεις τις χρησιμοποιούν ακόμα και εναλλακτικά. Με απλά λόγια, η αποστολή αποτελεί τον λόγο ύπαρξης του οργανισμού και το όραμα είναι αυτό που επιθυμεί να είναι.

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πετυχημένη δήλωση της αποστολής συνήθως διευκρινίζει τον σκοπό της οργάνωσης.

Οι Εμπορικές δηλώσεις αποστολής συχνά περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

  1. Σκοπός και στόχος (-οι) του οργανισμού.
  2. Βασικοί ενδιαφερόμενοι (stakeholders) του οργανισμού: Πελάτες, Προμηθευτές, Μέτοχοι, Εργαζόμενοι, κλπ.
  3. Πώς ο οργανισμός παρέχει προστιθέμενη αξία σε αυτά τα ενδιαφερόμενα μέρη, για παράδειγμα με την προσφορά συγκεκριμένων τύπων προϊόντων ή / και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Bart (1997), η επιχειρησιακή δήλωση αποστολής αποτελείται από 3 βασικές συνιστώσες:

  1. Αγορά: ποίος είναι ο πελάτης στόχος σας;
  2. Συμβολή: τι προϊόν ή υπηρεσία παρέχεται σε αυτόν τον πελάτη;
  3. Διάκριση: τι είναι αυτό που κάνει το προϊόν ή την υπηρεσία σας μοναδική, έτσι ώστε ο πελάτης να την επιλέξει;

Παραδείγματα διατυπώσεων αποστολής που περιλαμβάνουν σαφώς τα 3 βασικά συστατικά:

  • McDonalds: "Να παρέχει στον πελάτη γρήγορου φαγητού (fast food), τροφή που παρασκευάζεται με τον ίδιο υψηλής ποιότητας τρόπο σε όλο τον κόσμο που είναι νόστιμο, σε λογικές τιμές και παραδίδεται με συνέπεια σε μια χαμηλών τόνων διακόσμηση και φιλική ατμόσφαιρα."
  1. Αγορά: Στον πελάτη γρήγορου φαγητού σε παγκόσμιο επίπεδο.
  2. Συμβολή: νόστιμες και σε λογικές τιμές τροφές που παρασκευάζονται με υψηλής ποιότητας τρόπο.
  3. Διάκριση: παραδίδονται με συνέπεια (παγκοσμίως), σε μια χαμηλών τόνων διακόσμηση και φιλική ατμόσφαιρα.
  • Courtyard by Marriott: "Να παρέχει οικονομικά και ποιοτικά σε σκεπτόμενους ταξιδιώτες με μια προτεραιότητα, μέτρια τιμολογημένο κατάλυμα το οποίο είναι συνεχώς αντιληπτό ως καθαρό, άνετο, καλά διατηρημένο, και ελκυστικό, στελεχωμένο με φιλικό, εξυπηρετικό και αποτελεσματικό προσωπικό".
  1. Αγορά: οικονομικά και ποιοτικά σε σκεπτόμενους ταξιδιώτες.
  2. Συνεισφορά: μέτρια τιμή καταλύματος.
  3. Διάκριση: είναι συνεχώς αντιληπτό ως καθαρό, άνετο, καλά διατηρημένο, και ελκυστικό, στελεχωμένο με φιλικό, εξυπηρετικό και αποτελεσματικό προσωπικό.

Η δήλωση αποστολής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ διαφορετικών επιχειρηματικών φορέων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβάνουν: τα διευθυντικά στελέχη, τους εργαζόμενους, τους μετόχους, τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους διανομείς, τους πιστωτές / τραπεζίτες, τα κυβερνητικά στελέχη (τοπικά, εθνικά, ομοσπονδιακά κ.λπ.), τα εργατικά συνδικάτα, τους ανταγωνιστές, τους ΜΚΟ και την κοινότητα ή το ευρύ κοινό. Εξ ορισμού, οι ενδιαφερόμενοι επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Vern McGinis, μια αποστολή θα πρέπει να:

  • Ορίζει αυτό που είναι η εταιρεία.
  • Περιορίζεται στο να αποκλείσει κάποιες επιχειρήσεις.
  • Είναι αρκετά ευρεία ώστε να επιτρέπει τη δημιουργική ανάπτυξη.
  • Διακρίνει την εταιρεία από όλες τις άλλες.
  • Χρησιμεύει ως πλαίσιο για την αξιολόγηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων.
  • Περιγράφει ξεκάθαρα ώστε να είναι κατανοητή από όλους.

Η δήλωση αποστολής επιδιώκει να δικαιολογήσει σε τελική ανάλυση τον λόγο ύπαρξης του οργανισμού. Οι θρησκευτικές δηλώσεις αποστολής είναι λιγότερο σαφείς σχετικά τον βασικό σκοπό της αγοράς, τη συμβολή και τη διάκριση, αλλά περιγράφουν με σαφήνεια τον σκοπό του οργανισμού[3]. Για παράδειγμα: "Η Εκκλησία των λαών καλείται να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού και τις πεποιθήσεις της ευαγγελικής χριστιανικής πίστης, να διατηρηθεί η λατρεία του Θεού και να εμπνεύσει σε όλα τα πρόσωπα την αγάπη για τον Χριστό, ένα πάθος για δικαιοσύνη και μια συνείδηση για τα καθήκοντά τους προς τον Θεό και τους συνανθρώπους τους. Αφιερώνουμε τη ζωή μας στον Χριστό και συνιστούμε διαθήκη μεταξύ μας για να αποδείξουμε το Πνεύμα Του μέσω λατρείας, γινόμαστε μάρτυρες και διαχειριστές για τις ανάγκες των κατοίκων αυτής της εκκλησίας και της κοινότητας."

Διατυπώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές δηλώσεις αποστολής είναι πολύπλοκες, μεγάλες και πολύ ευρείες, για παράδειγμα: Από την ίδρυσή της το 1982, η La Unidad Latina (LUL) έχει παραμείνει στην πρωτοπορία για την ενδυνάμωση της πολιτείας και της κοινότητας, με την ανάπτυξη σημαντικών ηγετών που προσπαθούν να ασκήσουν τη γνώση και τη δύναμη σε συμμαθητές του για την επίτευξη αμοιβαίας επιτυχίας. Η LUL έχει δεσμευτεί για την ακαδημαϊκή αριστεία, την ανάπτυξη ηγεσίας και την πολιτιστική διαφώτιση, ενισχυμένη από μια ποικιλόμορφη σύνθεση γνώσης. Η LUL προσπαθεί να διατηρήσει και να προωθήσει ένα περιεκτικό πνευματικό περιβάλλον για τα μέλη της και επιπρόσθετα για την ευρύτερη κοινότητα.

Αντίθετα, άλλες δηλώσεις αποστολής είναι απλές και άμεσες, όπως για παράδειγμα: «Να προστατεύσει και προωθήσει τα συμφέροντα των μοτοσικλετιστών, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των μελών της." - Αμερικανικός Σύνδεσμος Μοτοσικλετιστών (American Motorcyclist Association).

"Οργανώνουμε τις πληροφορίες του κόσμου και τις κάνουμε παγκοσμίως προσβάσιμες και χρήσιμες» - Google

"Εμπνέουμε και γαλουχούμε το ανθρώπινο πνεύμα - ένα άτομο, ένα φλιτζάνι και μια γειτονιά ταυτόχρονα" - Starbucks[4]

Ένα κλασικό παράδειγμα της περιγραφής της αποστολής είναι το Προοίμιο του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών: Εμείς οι Άνθρωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να σχηματίσουμε μια πιο τέλεια Ένωση, να εδραιώσουμε τη Δικαιοσύνη, να εξασφαλίσουμε εγχώρια Ηρεμία, να προσφέρουμε για την κοινή άμυνα, να προωθήσουμε το γενικό καλό και να εξασφαλίσουμε την ευλογία της ελευθερίας στους εαυτούς μας και στην υστεροφημία μας, απαιτούμε και θεσπίζουμε αυτό το Σύνταγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hill, Χρ., Jones, Γ. Στρατηγικής Διοίκησης. Houghton Mifflin Company: Νέα Υόρκη, 2008. ISBN 978-0-618-89469-7, σελίδα 11.
  2. Mission
  3. "Οι ιδέες και εμπνεύσεις για τον καθορισμό της δικής σας δήλωσης της αποστολής σας", με πολλά πραγματικά παραδείγματα.
  4. «Starbucks mission statement». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]