Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μουσικό όργανο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιάνο
Κλασική κιθάρα
Τυμπάνια

Τα μουσικά όργανα είναι κατασκευάσματα τα οποία, με τον μηχανισμό τους και τις τεχνικές χρήσεις τους, χρησιμοποιούνται με σκοπό την παραγωγή μουσικών ήχων. Στην πράξη, κάθε μέσο που μπορεί να παράγει ήχους μπορεί να χαρακτηριστεί ως μουσικό όργανο.

Η εμφάνισή τους τοποθετείται στα πρώτα στάδια του ανθρώπινου πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καθοριστεί ακριβής χρονολογία εμφάνισης του πρώτου οργάνου. Τα πιο παλιά αρχαιολογικά ευρήματα αφορούν κάποιες πρωτόγονες φλογέρες ηλικίας 37.000ετών, χωρίς όμως να θεωρούνται τα πρώτα όργανα που υπήρχαν.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλοί τρόποι ταξινόμησης των μουσικών οργάνων. Όλες οι μέθοδοι εξετάζουν κάποιο συνδυασμό των φυσικών ιδιοτήτων του οργάνου, πως η μουσική εκτελείται στο όργανο, το εύρος του οργάνου, και τη θέση του οργάνου που μπορεί να λάβει σε μια ορχήστρα ή άλλη σύνθεση.

Σύστημα Χόρνμποστελ-Σακς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα ταξινόμισης Χόρνμποστελ-Ζαξ (ή Ζακς-Χόρνμποστελ) [1] [2] καθιερώθηκε από τους μουσικολόγους Φον Ε. Χόρνμποστελ (1914) και Κ. Ζακς (1940), και διακρίνει τα όργανα στις εξής κατηγορίες:

Έγχορδα, πνευστά, κρουστά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η μέθοδος ταξινόμησης με ελληνική προέλευση είναι διαδεδομένη στη Δύση και διακρίνει τα όργανα σε έγχορδα, κρουστά και πνευστά.

Μερικά μουσικά όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές-παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hornbostel, E.M. Systematic der Musikinstrumente, Zeitschrift für Ethnologies, 1914, σελ.553-590
  2. Sachs, C. The history of Musical Instruments. 1940, σελ.455
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τομ. 3ος, σελ.148.