Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1925-26

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΠΣ Πειραιώς 1925–26)
Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Π.
Περίοδος1925-26
Πρωταθλήτρια ομάδαΟλυμπιακός
1924-25
1926-27

Στο 2ο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1925-26 τον τίτλο κατέκτησε και πάλι ο Ολυμπιακός. Από τη διοργάνωση αυτή παρουσιάστηκαν τα πρώτα δείγματα μεροληψίας, τα οποία οδήγησαν στην μακροχρόνια αντιπαράθεση των δύο κορυφαίων συλλόγων του Πειραιά. Ο Εθνικός τιμωρήθηκε από την Ε.Π.Σ. Πειραιώς με διαγραφή και κατόπιν διοργάνωσε δικό του πρωτάθλημα με φιλικές του επίσημες και μη ομάδες, για να επανέλθει το φθινόπωρο στην Ένωση.

Λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και διεξήχθη κανονικά. Ωστόσο όμως, την παραμονή του τελικού αγώνα μεταξύ των Εθνικού και Ολυμπιακού που θα έκρινε τον πρωταθλητή η ΕΠΣΠ τιμώρησε τον Εθνικό με διαγραφή[1] και αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν η σχεδόν διάσπαση της Ένωσης καθώς ο Εθνικός με τη Φαληρική Ένωση αποχώρησαν και κατόπιν ο Εθνικός ίδρυσε τον "Σύνδεσμο Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς". Τελικά, στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς απέμειναν μόνο τρεις ομάδες και τον τίτλο του πρωταθλήματος 1925-26 πήρε ο Ολυμπιακός, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Φαληρικός Σύνδεσμος.[2]

Ο νεοσύστατος Σύνδεσμος διοργάνωσε ξεχωριστό πρωτάθλημα με ομάδες που ιδρύθηκαν σε συνοικίες του Πειραιά. Το πρωτάθλημα του Συνδέσμου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1926 και αρχικά συμμετείχαν ο Εθνικός, η Άμυνα Κοκκινιάς, ο Πειραϊκός, ο Ηρακλής, η Ελλάς και το Βυζάντιο.[3][4] Το πρωτάθλημα του Συνδέσμου διεξήχθη με προημιτελική, ημιτελική και τελική φάση με τις 6 αυτές ομάδες αρχικά και το κατέκτησε ο Εθνικός, όπου έφτασε με ευκολία στον τελικό και επικράτησε 4-1 του Ηρακλή Πειραιώς, σε αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο του Ποδηλατοδρομίου, την Κυριακή 1 Αυγούστου 1926.[5]

Η δράση του Εθνικού, αν και τυπικά ανορθόδοξη, τελικά ωφέλησε το πειραϊκό ποδόσφαιρο, αφού από τις αρχές τις επόμενης περιόδου 1926-27, έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ποδοσφαιρικά σωματεία από τις συνοικίες του Πειραιά: Κοκκινιά, Ταμπούρια, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Δραπετσώνα, τα οποία εντάχθηκαν στον νεοσύστατο Σύνδεσμο, πριν αυτός συγχωνευτεί εν τέλει με την ΕΠΣΠ τον Νοέμβριο του 1926,[6] έπειτα την παρέμβαση και των άλλων Ενώσεων, δεδομένου ότι ήταν στα σπάργανα η ίδρυση της ΕΠΟ.

Τα σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Της Ένωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πέντε σωματεία-μέλη της Ένωσης Ποδ. Συλλόγων Πειραιώς που ξεκίνησαν τη σεζόν ήταν:

Θέση Ομάδες
1 Ολυμπιακός Πειραιώς πρωταθλητής
2 Φαληρικός Σύνδεσμος
3 Ένωσις Φιλάθλων Νεαπόλεως
4 Εθνικός Πειραιώς1
5 Φαληρική Ένωσις "Μ. Αλέξανδρος"2
  • 1 Ο Εθνικός Πειραιώς τιμωρήθηκε από την ΕΠΣΠ με διαγραφή[7] και αποχώρησε.
  • 2 Η Φαληρική Ένωσις αποχώρισε, υποστηρίζοντας τον Εθνικό Πειραιώς.

Του Συνδέσμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σωματεία-μέλη του Συνδέσμου Ποδ. Σωματείων Πειραιώς που πήραν μέρος αρχικά στο πρωτάθλημα του Συνδέσμου για την περίοδο 1925-26, ήταν:

Θέση Ομάδες
1 Εθνικός Πειραιώς πρωταθλητής
2 Γυμναστικός Σύλλογος "Ηρακλής" Πειραιώς
3 Άμυνα Κοκκινιάς
4 Α.Σ. Βυζάντιο Ταμπουρίων
5 Π.Σ. Ελλάς1
6 Πειραϊκός Όμιλος
  • 1 Ο Ποδοσφαιρικός Σύνδεσμος «Ελλάς» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1926.[8]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Κε Αθλητικέ, η Ένωσις Ποδοσφ. Σωματείων Πειραιώς προέβη εις την διαγραφήν του ανωτέρω ποδ. ομίλου, στερήσασα ούτω το δικαίωμα εις την ισχυράν αυτού ποδοσφαιρικήν ομάδα να διεκδικήση το πρωτάθλημσ 1925-1926. Δεν ελέγχομεν την ανωτέρω Ένωσιν, καθόσον αγνοούμεν τους λόγους δι΄ ευς ήχθη εις την απόφασιν της ταύτην. Έχομεν όμως να παρατηρήσωμεν ότι η τόσον αυστηρά τιμωρία ήτις επεβλήθη εις τον Εθνικόν και μάλιστα εις τας παραμονάς του τελικού αγώνος μετά της επίσης ισχυράς ομάδος του Ολυμπιακού, είναι αν μη άδικος, δίδει όμως λαβήν εις δυσμενή σχόλια, εναντίον των ιθυνόντων το ποδόσφαιρον του Πειραιώς (αποτελούντον την Ένωσιν Πειραιώς) προσκόπων κατά πάντα μεν Κυρίων, ουχ ήττον όμως αναμφισβητήτων υποστηρικτών του Ολυμπιακού. Φρονούμεν όθεν ότι μία οτιδήποτε άλλης φύσεως ποινή εάν επιβάλλετο εις τον εν λόγω Όμιλον αφ΄ ενός ουδόλως θα εθίγετο το γόητρον της Ενώσεως Πειραιώς αφ΄ ετέρου δε θα εδίδετο η ευκαιρία εις τας δύο ως άνω ισχυράς ομάδας να αναμετρηθώσι εκείνοι δε οίτινως θα υπερίσχυον θα ηδύναντο να φέρωσι επαξίως τον τίτλον του Πρωταθλητού.", εφ. "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ", Κυριακή 6 Ιουνίου 1926, σελ. 2 (ψηφ. σελ. 294)[νεκρός σύνδεσμος]
  2. «"Σήμερον Κυριακήν 4 μ.μ. θα διεξαχθή εν τω Ποδηλατοδρόμιω του Νέου Φαλήρου η μετά τόσης ανυπομονονησίας αναμενομένοι επίδειξις διοργανουμένη υπό της Ε.Π.Σ. Πειραιώς μεταξύ Ολυμπιακού πρωταθλήτριας Πειραιώς 1925-1926 μετά του Φαληρικού Συνδέσμου, δευτέρας κατά βαθμούς της αυτής κατηγορίας. Ο αγών προμηνύεται εκτάκτου ενδιαφέροντος. Κατά το τέλος του αγώνος θα απονεμηθούν παρά του Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Π. τα έπαθλα εις την πρωταθλήτριαν ομάδα του Ολυμπιακού και εις την Βαν ομάδα του Φαληρικού Συνδέσμου πρωταθλήτριας Βας κατηγορίας Πειραιώς. Θα παραστή ο κ. Δήμαρχος Πειραιώς και άλλοι επίσημοι", "Αθλητικός Κόσμος", τεύχος 18, 5 Σεπτεμβρίου 1926, σελ. 7 (ψηφ. σελ. 173)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2011. 
  3. «"Την παρελθούσαν Κυριακήν εγένετο η έναρξις των ποδοσφαιρικών αγώνων τους οποίους είχε προκηρύξει ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς. Πρώται συναντήθησαν αι ομάδες «Ελλάς» και «Πειραϊκός». Νικήτρια αναδείχθη η πρώτη με τέρματα 3-0. Ακολούθως συναντήθησαν αι ομάδες «Εθνικός Όμιλος» και «Άμυνα» νικήτρια αναδείχθη η πρώτη με τέρματα 7-0.", "Αθλητικός Κόσμος", τεύχος 12, 25 Ιουλίου 1926, σελ. 11 (ψηφ. σελ. 115)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2011. 
  4. «"Την παρελθούσαν Κυριακήν εις το Ποδηλατοδρόμιον Ν. Φαλήρου εσυνεχίσθησαν οι προκηρυχθέντες υπό του Συνδέσμου Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς 1925-1926 ποδοσφαιρικοί αγώνες. Κατ΄ αυτούς συναντήθησαν αι ομάδες των κάτωθι σωματείων: «Ηρακλής» εναντίον «Βυζαντίου». Νικήτρια η πρώτη. «Εθνικός Όμιλος Πειραιώς» εναντίον «Ελλάδος» νικήτρια η πρώτη με τέρματα 6-0. Ούτω δ΄ έληξαν οι ημιτελικοί αγώνες.", "Αθλητικός Κόσμος", τεύχος 13, 1 Αυγούστου 1926, σελ. 3 (ψηφ. σελ. 121)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2011. 
  5. «"Ενώπιον πολλού κόσμου ετελέσθη χθές εις το γήπεδο Ν. Φαλήρου ο τελικός αγών δια το πρωτάθλημα Πειραιώς μεταξύ των ομάδων «Εθνικού» και «Ηρακλέους». Καθ' ον ενίκησεν ο Εθνικός με 4-1. Τους αγώνας τούτους ωργάνωσεν η νέα Ποδοσφαιρική Ένωσις ή Σύνδεσμος Πειραιώς, ο πρόεδρος της οποίας λοχαγός κ. Τερζάκης απένειμεν εν τέλει εις την νικήτριαν ομάδα τα βραβεία και τα έπαθλα, προσφωνήσας καταλλήλως", εφ. "Βραδυνή", Δευτέρα 2 Αυγούστου 1926, σελ. 4 (ψηφ. σελ. 216)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018. 
  6. «"Αθλητικός Κόσμος, τ. 27/7-11-1926, σελ.5 (ψηφ. σελ. 262)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2011. 
  7. "Κε Αθλητικέ, η Ένωσις Ποδοσφ. Σωματείων Πειραιώς προέβη εις την διαγραφήν του ανωτέρω ποδ. ομίλου, στερήσασα ούτω το δικαίωμα εις την ισχυράν αυτού ποδοσφαιρικήν ομάδα να διεκδικήση το πρωτάθλημσ 1925-1926. Δεν ελέγχομεν την ανωτέρω Ένωσιν, καθόσον αγνοούμεν τους λόγους δι΄ ευς ήχθη εις την απόφασιν της ταύτην. Έχομεν όμως να παρατηρήσωμεν ότι η τόσον αυστηρά τιμωρία ήτις επεβλήθη εις τον Εθνικόν και μάλιστα εις τας παραμονάς του τελικού αγώνος μετά της επίσης ισχυράς ομάδος του Ολυμπιακού, είναι αν μη άδικος, δίδει όμως λαβήν εις δυσμενή σχόλια, εναντίον των ιθυνόντων το ποδόσφαιρον του Πειραιώς (αποτελούντον την Ένωσιν Πειραιώς) προσκόπων κατά πάντα μεν Κυρίων, ουχ ήττον όμως αναμφισβητήτων υποστηρικτών του Ολυμπιακού. Φρονούμεν όθεν ότι μία οτιδήποτε άλλης φύσεως ποινή εάν επιβάλλετο εις τον εν λόγω Όμιλον αφ΄ ενός ουδόλως θα εθίγετο το γόητρον της Ενώσεως Πειραιώς αφ΄ ετέρου δε θα εδίδετο η ευκαιρία εις τας δύο ως άνω ισχυράς ομάδας να αναμετρηθώσι εκείνοι δε οίτινως θα υπερίσχυον θα ηδύναντο να φέρωσι επαξίως τον τίτλον του Πρωταθλητού.", εφ. "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ", Κυριακή 6 Ιουνίου 1926, σελ. 2 (ψηφ. σελ. 294)[νεκρός σύνδεσμος]
  8. «"Ευχαρίστως πληροφορούμεθα ότι ιδρύθη εν Πειραιεί νέος Ποδοσφαιρικός και Αθλητικός Σύνδεσμος «η Ελλάς» υπό την προεδρείαν του κ. Αλεξάνδρου Π. Κυρατσούλα και ευχόμεθα τέλειαν ευδοκίμησιν εις το έργον του.", "Αθλητικός Κόσμος", Ιούνιος 1926, Τεύχος 5, σελ. 15 (ψηφ. σελ. 47)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2019.