Δολοφονήστε τον Μακάριο
![]() |
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Δολοφονήστε τον Μακάριο | |
---|---|
![]() Εξώφυλλο βιντεοκασέτας της ταινίας | |
Σκηνοθεσία | Παύλος Φιλίππου Κώστας Δημητρίου |
Παραγωγή | Παύλος Φιλίππου |
Σενάριο | Τζόναθαν Ράμπολτ |
Πρωταγωνιστές | Λάκης Κομνηνός Στέλιος Καυκαρίδης Αντώνης Κατσαρίδης Νίκος Βασταρδής Γιάννης Κανδήλας Κώστας Καραγιώργης Χριστιάνα Κωνσταντινίδου |
Μουσική | Μίκης Θεοδωράκης |
Φωτογραφία | Παύλος Φιλίππου |
Μοντάζ | Παύλος Φιλίππου Γιάννης Τσιτσόπουλος |
Εταιρεία παραγωγής | PF FilmProduction |
Πρώτη προβολή | 1975 |
Διάρκεια | 95 |
Προέλευση | Ελλάδα |
Γλώσσα | ελληνική |
δεδομένα ( ) |
Το Δολοφονήστε τον Μακάριο είναι ο τίτλος μίας ελληνικής δραματικής περιπέτειας, σε σκηνοθεσία Παύλου Φιλίππου και Κώστα Δημητρίου, σενάριο Τζόναθαν Ράμπολτ, του 1975, με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνηνό, τον Στέλιο Καυκαρίδη, τον Αντώνη Κατσαρίδη, τους Νίκο Βασταρδή, Γιάννη Κανδήλα και τον Κώστα Καραγιώργη. Η διάρκεια της είναι 95 λεπτά. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη.
Η ταινία προβλήθηκε το 1975 και έκοψε 35.703 εισιτήρια. Στην ταινία εμφανίζεται και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η περίληψη πλοκής σε αυτό το λήμμα είναι ημιτελής |
---|
Παρακαλούμε επεξεργαστείτε το λήμμα ώστε να περιλαμβάνει την πλήρη πλοκή του έργου (συμπεριλαμβανομένου του τέλους), που θα δίνει εγκυκλοπαιδική αξία στο λήμμα. Η Βικιπαίδεια δεν είναι κατάλογος πωλήσεων ή ενοικιάσεων βιβλίων ή ταινιών ώστε να περιλαμβάνει μόνο τις πληροφορίες από το οπισθόφυλλο ή τη συσκευασία ενός έργου. |
Ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Θέμης Γιαννίδης (Λάκης Κομνηνός), πληροφορείται ότι θα γίνει δολοφονική απόπειρα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974. Αφού κάνει διάφορες προσπάθειες να δημοσιεύσει την πληροφορία στην εφημερίδα που εργάζεται, χωρίς επιτυχία, αποφασίζει να πάει στην Κύπρο. Εκεί γνωρίζεται με μια Κύπρια κοπέλα, τη Μαίρη, που έχει αδελφό που υπηρετεί στην προεδρική φρουρά του Μακαρίου και τον φέρνουν σε επαφή με τον ίδιο τον Μακάριο. Εκείνος τον διαβεβαιώνει ότι πολλές απόπειρες έχουν γίνει κατά το παρελθόν και δεν εντυπωσιάζεται από την πληροφορία του. Μετά από μια απόπειρα εξόντωσης του δημοσιογράφου, η προεδρική φρουρά αποφασίζει να βρει στοιχεία στο άντρο της παράνομης οργάνωσης. Στη συνέχεια γίνεται το πραξικόπημα στις 15 και η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974.