Δημήτριος Καμπέρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δημήτριος Καμπέρος
Γέννηση
Θάνατος
Ιδιότητα στρατιωτικός

Ο Δημήτριος Καμπέρος (1880 - 1942) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, από τους πρωτοπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα.

O πιλότος της Ελληνικής αεροπορίας Δημήτριος Καμπέρος, 1912-1913
Απογείωση του διπλάνου του Δημήτριου Kαμπέρου, 1912-1913
To πρώτο αεροπλάνο της Ελλάδας, 1912-1913, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
"Ανακατασκευή" του πρώτου ιστορικού αεροπλάνου της Ελλάδας (1912-1913). Mουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου. Κλίμακα: 50%

Αεροπορική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ο Δημήτριος Καμπέρος ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και ένας από τους έξι Έλληνες αξιωματικούς που εστάλησαν για αεροπορική εκπαίδευση στην Γαλλία το 1911 στο κέντρο του Henri Farman. Τότε αγοράσθηκαν από τον Henri Farman τέσσερα βενζινοκίνητα διπλάνα, που αποτέλεσαν τη βάση ίδρυσης της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Στις 13 Μαΐου 1912 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους αφού τροποποιήθηκε το αεροσκάφος του σε υδροπλάνο, έσπασε το τότε παγκόσμιο όριο ταχύτητας των 110 χιλιομέτρων την ώρα. Στις 11 Οκτωβρίου 1912 με αφετηρία το μικρό αεροδρόμιο Βαλκανικών Πολέμων της Νικόπολης στην Πρέβεζα, λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση της Πρέβεζας στις 21 Οκτωβρίου 1912, εκτέλεσε την πρώτη του αναγνωριστική αποστολή κατά την έναρξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου.[εκκρεμεί παραπομπή] Αυτό θεωρείται σήμερα και ως η πρώτη χρήση αεροπλάνου για στρατιωτικό σκοπό, καθότι η Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, χρησιμοποίησαν αεροπλάνα για στρατιωτικό σκοπό μετά από δύο χρόνια, το 1914.[1].[εκκρεμεί παραπομπή] Ο Δημήτριος Καμπέρος και ο Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποίησαν πτήσεις στην Πρέβεζα, στον Αμβρακικό και κυρίως στο Μπιζάνι, όπου επόπτευσαν τις οχυρωματικές θέσεις των Τούρκων και έριξαν χειροβομβίδες με τα χέρια![εκκρεμεί παραπομπή]

Άλλα βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με το πέρας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1918) o Kαμπέρος απασχολήθηκε ως εκπαιδευτής νέων αεροπόρων και για ένα διάστημα διατέλεσε διοικητής της Σχολής Ικάρων. Ο Δημήτριος Καμπέρος πέθανε σε ηλικία 62 ετών από γκάζι, καθώς είχε ανάψει το γκάζι για να ζεστάνει λίγο γάλα και αποκοιμήθηκε .
  • Λόγω των ριψοκίνδυνων πτήσεών του, του δόθηκε το παρατσούκλι Τρελοκαμπέρος, το οποίο αργότερα έγινε λαϊκή έκφραση που δηλώνει αλλόκοτη συμπεριφορά. Η προσφώνηση πέρασε στη λαϊκή γλώσσα με επανανάλυση της κλητικής Τρελοκαμπέρο σε ονομαστική θηλυκού (τρελοκαμπέρω) για σκωπτικό χαρακτηρισμό γυναικών.
  • Ήταν αδερφός του ανάδοχου του Ολυμπιακού και ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Νότη Καμπέρου ενώ συμμετείχε και ο ίδιος στις διεργασίες για την ίδρυση του συλλόγου.[2][3]

Εικαστικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φωτογραφικό υλικό από τα πρώτα μας αεροπλάνα, τον Δημήτριο Καμπέρο, τον Μ. Μουτούση, και το αεροδρόμιο Βαλκανικών Πολέμων Νικόπολης είναι διαθέσιμες από τους Φωτογράφους Αδελφοί Ρωμαίδη και Zeitz (Romaides Bros and Zeitz), στα Αρχεία του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στο λεύκωμα ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ-ΠΡΕΒΕΖΑ (Αρχεία Νίκου Καράμπελα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις) και στα Αρχεία του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου (Αρχεία Χαράλαμπου Γκούβα).
  • Ακριβές αντίγραφο του αεροπλάνου Henri Farman βρίσκεται κρεμασμένο στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Επίσης αντίγραφο 50% του αεροπλάνου αυτού βρίσκεται στον κήπο του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου, στα Φλάμπουρα Πρέβεζας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστορία Πολεμικής Αεροπορίας - Τα πρώτα βήματα
  2. "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Για πάντα Πρωταθλητές" 2:28–2:35 Μαρτυρία του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου. Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ "Για πάντα πρωταθλητές" αναφέρει πως στη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ίδρυση του Ολυμπιακού, παρών ήταν ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και ανάδοχος του Ολυμπιακού αλλά και ο αδερφός του Δημήτρης Καμπέρος, αξιωματικός αλλά και πρωτοπόρος της Πολεμικής Αεροπορίας
  3. onalert.gr, Ο "Τρελόκαμπέρος" και ο Ολυμπιακός Ο ατρόμητος πιλότος Δημήτρης Καμπέρος σαν σήμερα το 1912, έκανε τη πρώτη στρατιωτική πτήση. Ο αδελφός του “Τρελοκαμπέρου” όπως τον έλεγαν, ήταν ο Νότης Καμπέρος που ήταν αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό. Αυτός πρότεινε το όνομα Ολυμπιακός που έγινε αμέσως δεκτό.