Δημήτρης Μοθωναίος
Δημήτρης Μοθωναίος | |
---|---|
Γενικές πληροφορίες | |
Γέννηση | Δημήτριος Μοθωναίος 6 Ιουνίου 1983 Αθήνα |
Χώρα πολιτογράφησης | Ελλάδα |
Εκπαίδευση και γλώσσες | |
Σπουδές | Ανωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν"[1] Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | Ηθοποιός |
Ο Δημήτρης Μοθωναίος (6 Ιουνίου 1983, Αθήνα) είναι Έλληνας ηθοποιός. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν καθώς και φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το τηλεοπτικό του ντεμπούτο έγινε το 2006, μέσα από τη συμμετοχή του στη σειρά του Alpha TV «Τελευταία Παράσταση» στο ρόλο του αδερφού της Έλλης Λαμπέτη. Τη σεζόν 2009-2010, πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά του Aντ1 «Κάρμα» μαζί με τους Μυρτώ Αλικάκη, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ιζαμπέλα Κογεβίνα και Αντώνη Φραγκάκη ενώ το 2015, έλαβε μέρος στην κωμική σειρά του Αlpha TV «Μη με σκας» όπου και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Γιάννη Μπέζο. Το 2019, πρωταγωνίστησε στο ρόλο του Αντώνη Κωστούλα στην ελληνική δραματική σειρά Η ζωή εν τάφω, η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη.
Όσον αφορά το θέατρο, η πρώτη του παράσταση ήταν ο "Ηλίθιος" του Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Έκτοτε πρωταγωνίστησε αδιαλείπτως στο θέατρο σε παραστάσεις υψηλού ποιοτικού κύρους και εμπορικής απήχησης. Το 2012, προτάθηκε για το βραβείο Χορν για το ρόλο του στο έργο «Cock» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, ενώ το 2014 προτάθηκε και πάλι για το ρόλο του στις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Το 2015, πρωταγωνίστησε στην παράσταση φαινόμενο του ελληνικού θεάτρου που είδαν πάνω από 100.000 θεατών, «Η Μεγάλη Χίμαιρα», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση και το 2017 πρωταγωνίστησε στην Κεντρική Σκηνή Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου στο ρόλο του «Πέερ Γκυντ» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Το 2019, πρωταγωνίστησε σε διεθνή κινεζική κινηματογραφική παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας έλαβαν μέρος στη Σαγκάη.
Κινηματογραφικά έχει πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων στις ταινίες: «Νίκος Δραγούμης. Ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας» (2015), «Φαντασία» (2019), και "A Day in the Life Of A Teddy Bear" (2019).
Είναι εγγονός του επιφανούς Ζακυνθινού ιατρού και ευεργέτη του νησιού της Ζακύνθου Γεωργίου Μοθωναίου.[νεκρός σύνδεσμος]
Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Έτος | Τίτλος Προγράμματος | Κανάλι | Ρόλος | Σημειώσεις |
---|---|---|---|---|
2006-2007 | Η τελευταία παράσταση | ALPHA | Δημήτρης Λόντος | Πρωταγωνιστικός Ρόλος |
2007 | Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα | ALPHA | φίλος Ρέας | Επεισόδιο: "Απαγωγή" |
ALPHA | Επεισόδιο: "Η μελωδία του θανάτου" | |||
Αληθινοί Έρωτες | ALPHA | Νικόλας | Επεισόδιο: "Ένα φιλί για τον Αντώνη" | |
ALPHA | Άρης | Επεισόδιο: "Πίσω από τον καπνό του τσιγάρου" | ||
2009-2011 | Κάρμα | ANT1 | Πέτρος Καρυστινός | Πρωταγωνιστικός Ρόλος |
2015 | Μη με σκας | ALPHA | Θέμης | Πρωταγωνιστικός Ρόλος |
2018-2019 | Η ζωή εν τάφω | ΕΡΤ1 | Αντώνης Κωστούλας | Πρωταγωνιστικός Ρόλος |
2020 | Μην αρχίζεις τη μουρμούρα | ALPHA | Βαγγέλης | 2 επεισόδια |
2020-2021 | Το Πρωινό | ANT1 | Ο Ίδιος | Συμπαρουσιαστής |
Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Έτος | Τίτλος θεατρικής παράστασης |
2006-2007 | Ο Ηλίθιος |
2008 | ΒΑΤΡΑ-Χ |
2009 | Το Ημέρωμα Της Στρίγγλας |
2010 | Λεόντιος και Λένα |
2011-2012 | Cock |
2014 | Βάκχες |
2015-2016 | Η Μεγάλη Χίμαιρα |
2017-2018 | Πέερ Γκυντ |
Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Έτος | Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας |
2015 | Νίκος Δραγούμης. Ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας |
2019 | Φαντασία
A Day in the Life Of A Teddy Bear |
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ ««Σημείο Συνάντησης»: Πρεμιέρα για τη νέα ψυχαγωγική εκπομπή της ΕΡΤ1». ProtoThema. 20 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2020.
- ↑ «Δημήτρης Μοθωναίος». unstage.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2020.
- ↑ «Κορωνοϊός - «Μένουμε Σπίτι»: Διάσημοι στη «μάχη» κατά της πανδημίας». ProtoThema. 13 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2020.
- ↑ «Εγκατέλειψαν δύο ακριβοθώρητες σχολές για το θέατρο, Του Αποστολου Λακασα | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2020.
- ↑ «Δημήτρης Μοθωναίος: Ο καλλιτέχνης σήμερα έχει υποβιβαστεί σε διασκεδαστή». www.avgi.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2020.