Μη με σκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μη με σκας
Το λογότυπο της σειράς
ΕίδοςΚωμική σειρά
ΔημιουργοίΒασίλης Ρίσβας
Δήμητρα Σακαλή
ΣκηνοθεσίαΚώστας Βαρελίδης
ΠρωταγωνιστέςΓιάννης Μπέζος
Πέτρος Φιλιππίδης
Κατερίνα Μισιχρόνη
Γιάννα Παπαγεωργίου
Μαρία Αντουλινάκη
Χρήστος Σπανός
Δημήτρης Μοθωναίος
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων3
Παραγωγή
ΠαραγωγήThe Quantumusic productions
Διάρκεια30 - 35 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςAlpha TV
Αναλογία πλευρών16:9 (576i, SDTV)
ΉχοςΨηφιακός
Προβολή20 Οκτωβρίου 2015 - 3 Νοεμβρίου 2015

Το Μη με σκας είναι μια ελληνική κωμική τηλεοπτική σειρά παραγωγής 2015, που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV. Το σενάριο της σειράς είναι των Βασίλη Ρίσβα και Δήμητρα Σακαλή, ενώ η σκηνοθεσία του Κώστα Βαρελίδη.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου 2015,[1] αλλά διακόπηκε στις 3 Νοεμβρίου 2015, έπειτα από προβολή μόλις 3 επεισοδίων, λόγω χαμηλής τηλεθέασης, και χωρίς να υπάρχει τότε κάποια επίσημη πληροφορία για το αν θα συνεχιστεί ή αν θα κοπεί τελείως.[2] Στις 10 Δεκεμβρίου 2015, ο Γιάννης Μπέζος επιβεβαίωσε ότι η σειρά κόβεται οριστικά και δεν θα συνεχίσει.[3]

Η σειρά έχει λάβει αρνητικές κριτικές, κυρίως για τον στερεοτυπικό τρόπο που παρουσίασαν την ομοφυλοφιλία. Επίσης, κάποιοι σχολίασαν ότι η ιδέα της σειράς είναι παρμένη από την αγγλική σειρά του BBC "Vicious" και, παρόλα αυτά, η ελληνική παραγωγή την παρουσίασε ως δική της, χωρίς καμία αναφορά στο "Vicious", και χαρακτήρισαν την ενέργεια να μην αναφερθεί καθόλου από την ελληνική παραγωγή ως "προκλητική".[4][5]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σωκράτης (Γιάννης Μπέζος) και ο Αιμίλιος (Πέτρος Φιλιππίδης) είναι ζευγάρι τα τελευταία τριάντα χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν ζήσει τα πάντα, χαρές, λύπες, τσακωμούς, αλλά και πολλές ευτυχισμένες στιγμές. Παρά το μεγάλο διάστημα που είναι μαζί, ο Αιμίλιος δεν έχει πει στον πατέρα του, Δαμιανό (Γιώργος Κωνσταντίνου), ότι είναι ομοφυλόφιλος και ότι ο Σωκράτης είναι ο σύντροφός του γιατί δεν πρόκειται να το καταλάβει και να το αποδεκτεί. Ο Δαμιανός με τη σειρά του είναι μεγάλος καρδιοκατακτητής και δεν αφήνει σε ησυχία καμία γυναίκα που θα έχει την τύχη να τον γνωρίσει.

Η Λουκία (Μαρία Αντουλινάκη), οικιακή βοηθός του ζευγαριού, γνωρίζει ότι οι δυο τους είναι ζευγάρι, αλλά δεν θέλει να το σκέφτεται και προσποιείται ότι είναι απλά δυο φίλοι που συζούν. Επίσης, η Έλσα (Γιάννα Παπαγεωργίου), φίλη του Σωκράτη, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει γαμπρό για να κάνει οικογένεια αλλά δεν μπορεί να βρει. Είναι επίσης η κάλυψη του Αιμίλιου στον πατέρα του, μιας και ο Δαμιανός πιστεύει ότι η Έλσα είναι η σύντροφος του Σωκράτη.

Οι νέοι γείτονες του ζευγαριού, Τάσος (Χρήστος Σπανός) και Στέλλα (Κατερίνα Μισιχρόνη), έρχονται και αυτοί για να ταράξουν ακόμη περισσότερο τη ζωή τους με τα δικά τους προβλήματα και τσακωμούς. Ο Τάσος και η Στέλλα δεν είναι όμως οι μόνοι που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο ζευγάρι, μιας και η εμφάνιση του Θέμη (Δημήτρης Μοθωναίος), του γιου της Λουκίας, θα προκαλέσει τριβές μεταξύ του Σωκράτη και του Αιμίλιου.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σωκράτης Αβρααμίδης (Γιάννης Μπέζος): Ο Σωκράτης συζεί με τον Αιμίλιο τα τελευταία τριάντα χρόνια. Πρώην παλαίμαχος πιλότος, τώρα ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων. Τσακώνεται συνέχεια με τον Αιμίλιο όμως πάντα τα βρίσκουν. Θέλει την ηρεμία του και να είναι όλα σε μια τάξη. Δυστυχώς όμως ο Αιμίλιος θέλει ακριβώς το αντίθετο από αυτόν, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να έρχεται συνέχεια αντίπαλο.

Αιμίλιος (Πέτρος Φιλιππίδης): Ο Αιμίλιος έχει εκδοτικό οίκο, και τώρα που ο Σωκράτης έχει βγει σε σύνταξη, βασίζεται πάνω του για τις εκδόσεις βιβλίων. Είναι πολύ ζηλιάρης και πεισματάρης, μαλώνει συνέχεια με τον Σωκράτη, ενώ τα τελευταία τριάντα χρόνια που συζεί μαζί του, ψάχνει ακόμα το θάρρος να πει στον πατέρα του την αλήθεια: ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Λουκία (Μαρία Αντουλινάκη): Η Λουκία είναι η οικιακή βοηθός του Σωκράτη και του Αιμίλιου. Αν και γνωρίζει ότι οι δυο τους είναι ζευγάρι, προτιμά να τους σκέφτεται ως δύο φίλους που απλά συγκατοικούν. Αν και πολλές φορές τσακώνεται μαζί τους, νοιάζεται για αυτούς και θέλει να τους βλέπει χαρούμενους και ευτυχισμένους.

Έλσα (Γιάννα Παπαγεωργίου): Η Έλσα είναι φίλη του Σωκράτη. Θέλει απεγνωσμένα να κάνει οικογένεια και ψάχνει τον τέλειο άντρα για να το κάνει, αλλά μάταια. Μπροστά στον πατέρα του Αιμίλιου, προσποιείται ότι είναι η σύντροφος του Σωκράτη μιας και ο πατέρας του Αιμίλιου δεν γνωρίζει την αλήθεια για τον γιο του.

Τάσος Μακρής (Χρήστος Σπανός): Ο Τάσος είναι ο νέος γείτονας του Σωκράτη και του Αιμίλιου. Είναι οδοντίατρος και παντρεμένος με την Στέλλα. Συνεχώς τσακώνονται με την παραμικρή αφορμή, αλλά πάντα τα βρίσκουν.

Στέλλα Ζώτου (Κατερίνα Μισιχρόνη): Η Στέλλα είναι η γυναίκα του Τάσου, η οποία θέλει να γίνει ηθοποιός. Ο νέος στόχος της γίνεται άλλη μια αιτία για να έρθει σε ρίξη με τον Τάσο, αλλά πάντα τα βρίσκουν στο τέλος. Οι δυο μαζί είναι οι νέοι γείτονες του Σωκράτη και του Αιμίλιου.

Θέμης (Δημήτρης Μαθωναίος): Ο Θέμης είναι ο γιος της Λουκίας ο οποίος εμφανίζεται στο τρίτο επεισόδιο της σειράς και φαίνεται να φέρνει τα πάνω κάτω για το ζευγάρι.

Δαμιανός ( Γιώργος Κωνσταντίνου ): Ο Δαμιανός είναι ο πατέρας του Αιμίλιου. Δεν γνωρίζει την αλήθεια για τον γιο του, ότι είναι ομοφυλόφιλος, και ότι ο Σωκράτης είναι ο σύντροφός του, με τον οποίο και συζούν τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αντίθετα, πιστεύει ότι οι δυο τους είναι απλά φίλοι και ότι ο Σωκράτης είναι μαζί με την Έλσα. Γυναικάς ο ίδιος, μη αφήνοντας θηλυκιά γάτα, πιέζει τον Αιμίλιο να βρει μια γυναίκα και αυτός για να παντρευτεί.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλική συμμετοχή

  • Γιώργος Κωνσταντίνου (Δαμιανός)

Δημιουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Ρίσβας (σεναριογράφος)
  • Δήμητρα Σακαλή (σεναριογράφος)
  • Κώστας Βαρελίδης (σκηνοθέτης)

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου 2015, και προβαλλόταν κάθε Τρίτη στις 22:30.[1] Στις 3 Νοεμβρίου 2015, έπειτα από προβολή των τριών πρώτων επεισοδίων, η σειρά διακόπηκε χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία για το αν θα συνεχιστεί ή αν θα κοπεί τελείως.[2] Στις 17 Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Πέτρος Φιλιππίδης ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετά προβλήματα στη σειρά γι' αυτό και διεκόπη, αλλά δούλευαν πάνω σε διορθώσεις και η σειρά, άγνωστο πότε, θα επέστρεφε στην τηλεόραση του Alpha.[6] Ωστόσο, στις 10 Δεκεμβρίου 2015, ο Γιάννης Μπέζος, καλεσμένος και αυτός στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι η σειρά κόβεται οριστικά.[3]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 3 20 Οκτωβρίου 2015 3 Νοεμβρίου 2015

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νο επεισοδίου
σειράς
Νο επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Α' Προβολή Τηλεθέαση
Σύνολο (15-44)
11 "Επεισόδιο 1" 20 Οκτωβρίου 201517.7% (16.7%)[7]
Ο Σωκράτης και ο Αιμίλιος κλείνουν 30 χρόνια μαζί, ωστόσο είναι θυμωμένοι ο ένας με τον άλλο, γιατί ο Σωκράτης νομίζει πως ο Αιμίλιος ξέχασε την επαίτιο τους, και ο Αιμίλιος το ίδιο για τον Σωκράτη. Αυτό τους κάνει να συμπεριφέρονται σαν παιδιά και η Λουκία, η οικιακή βοηθός, η οποία γνωρίζει ότι και οι δύο θυμούνται, αποφεύγει να μπει στην μέση, αλλά δεν τα καταφέρνει. Όταν έρχεται η Έλσα, μαζί με τη Λουκία ετοιμάζουν ένα πάρτι έκπληξη για να το γιορτάσουν. Την έκπληξη όμως τους την κάνει ο πατέρας του Αιμίλιου, ο Δαμιανός, ο οποίος καταφθάνει πάνω στην ώρα για το κόψιμο της τούρτας. Ο Δαμιανός απορεί τι γιορτάζουν μιας και δεν γνωρίζει ότι ο Αιμίλιος είναι ομοφυλόφιλος και ότι είναι ζευγάρι με τον Σωκράτη. Η άφιξή του προκαλεί περισσότερα προβλήματα και διαφωνίες ανάμεσα στο ζευγάρι. 
22 "Επεισόδιο 2" 27 Οκτωβρίου 201514.1% (14.1%)[8]
Ο Σωκράτης λαμβάνει μια πρόσκληση για ριγιούνιον παλαίμαχων πιλότων αλλά το κρατήσει μυστικό από τον Αιμίλιο γιατί ξέρει ότι θα θέλει να έρθει μαζί του. Ο Σωκράτης δεν θέλει να πάει μαζί του γιατί δεν ξέρει ως τι να τον παρουσιάσει και καλεί την Έλσα να τον συνοδεύσει. Ο Αιμίλιος που καταλαβαίνει ότι κάτι του κρύβει, ψάχνει το γραφείο του και βρίσκει την πρόσκληση. Πληγωμένος και προδομένος, τσακώνεται με τον Σωκράρη ο οποίος φεύγει για το ριγιούνιον. Εν τω μεταξύ, οι δυο τους γνωρίζουν τους νέους τους γείτονες, Τάσο και Στέλλα, αλλά αυτή η πρώτη γνωριμία είναι επεισοδιακή μιας και μαζί φέρνουν και τα προβλήματα της σχέσης τους. Καθώς ο Σωκράτης και η Έλσα πηγαίνουν στο ριγιούνιον, ο Σωκράτης ανακαλύπτει πως ο τότε "γόης" συνάδελφος του, Κωνσταντίνος, είναι επίσης ομοφυλόφιλος και έχει έρθει στο ριγιούνιον με τον δεσμό του, τον Ηλία. Επιστρέφοντας στο σπίτι, απολογείται στον Αιμίλιο που δεν τον πήρε μαζί του. 
33 "Επεισόδιο 3" 3 Νοεμβρίου 201511.4% (11.9%)[9]
Ο Σωκράτης έπειτα από ένα εφιάλτη ότι έχει πεθάνει και κάποια άσχημα αποτελέσματα εξετάσεων, πιστεύει ότι δεν του μένει πολύς καιρός και παραιτείται από όλα. Είναι όλη μέρα ξαπλωμένος, δεν θέλει να κάνει τίποτα και διώχνει και τη Λουκία από το σπίτι. Ο Αιμίλιος, μη ξέροντας τι συμβαίνει, ζητάει τη βοήθεια της Στέλας και του Τάσου. Οι τρεις μαζί καταλήγουν ότι ο Σωκράτης πάσχει από κατάθλιψη και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να του φτιάξουν το κέφι. Ο Αιμίλιος προσπαθεί να αναβιώσει ευτυχισμένος στιγμές από το παρελθόν του Σωκράτη όμως όλες του οι προσπάθειες απλά κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Όλα φαίνονται να μην λειτουργούν μέχρι που φτάνει στο σπίτι η Λουκία μαζί με τον γιο της, τον Θέμη, τον οποίο μόλις τον βλέπει ο Σωκράτης, αμέσως βρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό και δείχνει χαρούμενος προς απογοήτευση του Αιμίλιου• όχι επειδή ο Σωκράτης είναι καλά, αλλά για το λόγο που συνήλθε. 

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έχει λάβει αρνητικές κριτικές, με αρκετούς να εστιάζουν στον στερεοτυπικό τρόπο που παρουσιάστηκαν οι ομοφυλόφιλοι (ιδιαίτερη ομιλία, κινησιολογία κτλ) χαρακτηρίζοντάς τον τρόπο αυτό ως "παλιομοδίτικο".

Η Μάριον Παλιούρα ξεκινά την κριτική της λέγοντας ότι ήταν αρνητικά προκατειλημμένη με τη σειρά γιατί έχει κουραστεί να βλέπει την ελληνική τηλεόραση να προσπαθεί να οικιοποιηθεί ομοφυλόφιλους ήρωες, παρουσιάζοντάς τους εντελώς λάθος. Για τους δύο βασικούς ηθοποιούς της σειράς, λέει ότι ήταν αξιοπρεπείς, αλλά σε αρκετά σημεία έζησαν τους χαρακτήρες τους ως καρικατούρες και όχι ως ένα γκέι ζευγάρι. "Το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος, δε σημαίνει ότι κάνει αέρα με τη βεντάλια σχεδόν προσπαθώντας να δολοφονήσει τον απέναντί του, ούτε ότι εκφέρει απαραίτητα διαφορετικά τον λόγο. Παρά την ιδιαίτερα έντονη ανάγκη των πρωταγωνιστών να τους αποδείξει ο σύντροφός τους την αγάπη του, όταν ήρθε η ώρα του φιλιού ήταν φυσικά... στο μάγουλο. Πόσα ν' αντέξει και ο Έλληνας τηλεθεατής; Δεν ξέρω τι είναι αυτό που φταίει. Το ανύπαρκτο σενάριο; Οι προβλέψιμοι διάλογοι; Η στερεοτυπική αντιμετώπιση των ρόλων από τους ηθοποιούς; Ή μήπως ο ρόλος της χαζής ξανθιάς που γκομενίζει Τάκηδες επειδή της αρέσει το όνομα;"[10]

Η Φοίβη Λέκκα, σχολιάζοντας αρχικά ότι η σειρά είναι ξεκάθαρη μεταφορά της αγγλικής σειράς "Vicious" και επισημαίνοντας ότι η ενέργεια να μην αναφερθεί καθόλου από την ελληνική παραγωγή είναι προκλητική, συνεχίζει σχολιάζοντας το περιεχόμενο της σειράς. "[...] δεν είναι μόνο το θέμα που πραγματεύεται κανείς, είναι κι ο τρόπος που το κάνει. Το "Μη με σκας" πέφτει στην παγίδα να αναπαράγει αρκετά κλισέ και στερεότυπα για τους γκέι, ενώ εν έτει 2015 θα έπρεπε να μπορεί να απαλλαγεί από αυτά. Οι ήρωες παρουσιάζονται με τρόπο παλιακό και φαίνονται γραφικοί, ̇χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένη κινησιολογία, ομιλία και συμπεριφορά, δηλωτικά της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Σίγουρα δεν εμφανίζονται ως καρικατούρες, έχουν όμως πολλά στοιχεία υπερβολής και επιτήδευσης, που οδηγούν στην εσφαλμένη γενίκευση ότι όλοι οι γκέι συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο, πράγμα που αδικεί πρώτα πρώτα τους ίδιους. Δυστυχώς η ελληνική τηλεόραση - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - δεν έχει απαλλαγεί από τη λογική ότι για να υποδυθείς τον γκέι πρέπει και να φαίνεσαι γκέι. [...] Αν ο στόχος είναι η αποδοχή των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και η εξοικείωση μαζί τους, χρειάζεται να παρουσιάζονται με μια κανονικότητα, αλλιώς ο στόχος υπονομεύεται."[4]

Ο Άρης Δημοκίδης αναφέρει ότι από το τρέιλερ της σειράς είδε ότι "η απεικόνιση των χαρακτήρων ήταν παλιομοδίτικη και τραβηγμένη και ντράπηκε να δει τη σειρά". Στην "κριτική" του χρησιμοποιεί τον σχολιασμό του Μανώλη Βαμβούνη, ο οποίος παρακολούθησε το πρώτο επεισόδιο και σχολίαζε ζωντανά μέσω twitter. Ο Βαμβούνης σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο που ο Μπέζος αποδίδει τον ομοφυλόφιλο χαρακτήρα της σειράς, είναι ο ίδιος με τον τρόπο που το έκανε στους "Απαράδεκτους" ... μόνο που από τότε έχουν περάσει είκοσι πέντε χρόνια. "Θα είμαι δίκαιος. Δεν είναι όσο καταστροφικό περίμενα. Είδα ισορροπημένη προβολή μιας 30χρονης gay σχέσης, πράγμα όντως πρωτόγνωρο για την ελληνική τηλεόραση. Είδα και δυο gay χαρακτήρες από τους πιο γνωστούς κωμικούς ηθοποιούς σε κάθε γενιά, που αγαπιούνται και αλληλοστηρίζονται. Δυστυχώς όμως είδα τους δυο αυτούς ηθοποιούς σε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ παλιομοδίτικο και τραβηγμένο στυλ παιξίματος gay που με προσβάλει. Γιατί πρέπει να πας σε κάτι ΤΟΣΟ εξτρήμ για να δείξεις έναν gay χαρακτήρα; Και μιλάμε για ηθοποιούς με μηδενική γκάμα. Είκοσι χρόνια από τον Γιάννη των Απαράδεκτων, ο Μπέζος δεν είχε αλλάξει παίξιμο. Βραχυκύκλωσε."[5]

Ο Γρηγόρης Μελάς επισημαίνει ότι αν και οι τηλεθεατές περίμεναν πώς και πώς τη σειρά, τελικά απογοητεύτηκαν από αυτήν. "Και μόνο η είδηση της συνεργασίας [των Γιάννη Μπέζο και Πέτρου Φιλιππίδη] σε καινούργια σειρά έκανε τους τηλεθεατές να την περιμένουν με ανυπομονησία να... σκάσει στο τηλεοπτικό τοπίο. [...] Τελικά η σειρά βγήκε και αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών. [...] Με το "Μη με σκας"... δεν σκάσαμε στα γέλια! Καθόλου! Όσο για τους δύο πρωταγωνιστές και τους υπόλοιπους ηθοποιούς κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζουν την Τέχνη της υποκριτικής. Τις πταίει; Γιατί η σειρά… δεν βλέπεται; Γιατί πραγματικά δεν είναι να την δεις, αφού η ατμόσφαιρα, η αισθητική της, η ιστορία, οι διάλογοι... όλα αυτά και πολλά ακόμα μεταφέρουν τον τηλεθεατή πολλά χρόνια... πίσω!"[11]

Ο Γιώργος Κωτσιόπουλος αναφέρει ότι η αποτυχία της σειράς έγκυται στην έλλειψη χημείας μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. "[...] Όταν άρχισα να παρακολουθώ αυτή τη σειρά περίμενα να γελάω όλη την ώρα, ότι επιτέλους θα έβρισκα μια πραγματική κωμωδία με έξυπνες ατάκες και ωραία πλοκή άλλα αντιθέτως οι σκηνές που έκαναν το χειλάκι μου να σκάσει ένα χαμόγελο ήταν από ελάχιστες έως καμία. Ύστερα κάθισα και σκέφτηκα τι μπορεί να φταίει, τι είναι το λάθος και τι έλειπε από αυτή τη σείρα. Έτσι, κατέληξα ότι αυτό που απώθησε τον τηλεθεατή από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν η χημεία μεταξύ του Γιάννη Μπέζου και του Πέτρου Φιλιππίδη η οποία απλά δεν υπήρχε και αυτό έβγαινε προς τα έξω. [...] δύο ηθοποιοί που είναι από τους πιο ταλαντούχους στην Ελλάδα ως μονάδες, δεν είναι απαραίτητα καλοί και ως ομάδα."[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Maniatis, Sotiris (20 Οκτωβρίου 2015). «Με Μπέζο - Φιλιππίδη "φουλάρει" μηχανές…». efsyn. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 «Μπέζος και Φιλιππίδης: Τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης του "Μη με Σκας" και οι φήμες για πρόωρο τέλος!». Gova Stileto. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2015. 
  3. 3,0 3,1 «Τα «μάζεψε» μπροστά στον Μπέζο ο Λιάγκας - Έλυσαν on air τις διαφορές τους!». Star TV. 10 Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2015. 
  4. 4,0 4,1 Lekka, Foivi (4 Νοεμβρίου 2015). «"Μη με σκας": κλισέ που μυρίζουν ναφθαλίνη». Lifo. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015. 
  5. 5,0 5,1 Dimokidis, Aris (21 Οκτωβρίου 2015). «Η πρεμιέρα του πολυσυζητημένου "Μην Με Σκας", μέσα από 23 tweets». Lifo. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015. 
  6. «Πρώτη φορά:Ο Πέτρος Φιλιππίδης εξηγεί γιατί κόπηκε το «Μη με Σκας»-Θα το ξαναδούμε στην TV». Star TV. 17 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2015. 
  7. Adamopoulos, Akis (21 Οκτωβρίου 2015). «"Μη με σκας" VS "Συμμαθητές": Ποια σειρά κέρδισε τη μάχη της τηλεθέασης;». People Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2015. 
  8. «"Σκάνε" στον Alpha για τις χαμηλές πτήσεις της σειράς "Μη με σκας"». Star TV. 2 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  9. Pasxalidis, Giorgos (4 Νοεμβρίου 2015). «Οι Συμμαθητές κατεδάφισαν τον Μπέζο και τον Φιλιππίδη...». TV Nea. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2015. 
  10. Palioura, Marion (21 Οκτωβρίου 2015). «Ελληνική σειρά με πρωταγωνιστές γκέι ζευγάρι; Μη με σκας!». Lady Like. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015. 
  11. Melas, Grigoris (3 Νοεμβρίου 2015). «"Μη με σκας": η σειρά που… έσκασε σαν φούσκα!». News It. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015. 
  12. Kotsiopoulos, Giorgos (12 Νοεμβρίου 2015). «Γιατί έσκασε σα φούσκα το " Μη με Σκας";». TV Nea. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]