Δίχρωμο σαΐνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δίχρωμο σαΐνι
AccipiterBicolorSmit.jpg
Κατάσταση διατήρησης
Status iucn3.1 LC el.svg
Ελαχίστης Ανησυχίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πουλιά (Αves)
Τάξη: Ιερακόμορφα (Falconiformes)
Οικογένεια: Αετίδαι (Accipitridae)
Γένος: Σαΐνι (Accipiter)
Είδος: A. bicolor
Διώνυμο
Accipiter bicolor (Σαΐνι το δίχρωμο)
(Vieillot 1817)


Το Δίχρωμο σαΐνι (Accipiter bicolor) είναι ένα αρπακτικό της αμερικής. Ανήκει στην τάξη Ιερακόμορφα, στην οικογένεια Αετίδαι και στο Γένος Σαΐνι (Accipiter). Είναι επιδημητικό πτηνό της κεντρικής και νότιας Aμερικής.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ενα μικρόσωμο αρπακτικό με τα θηλυκά να είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Τα θηλυκά φτάνουν τα 43εκ μέγεθος, 350-450 γρμ βάρος και έχουν άνοιγμα φτερών 83εκ. Το αρσενικό, που είναι μικρότερο, έχει διαστάσεις 35-38εκ, φτάνει σε βάρος 200-250γρμ και άνοιγμα φτερών 58εκ. Εκτός από τις διαστάσεις τους αρσενικά και θηλυκά είναι ίδια, το πάνω μέρος τους έχει σκούρο, σχεδόν μαύρο, χρώμα ενώ το κάτω μέρος, κοιλιά και στήθος, είναι λευκό-γκρίζο με γραμμές πιό σκούρες. Η ουρά και το κάτω μέρος των φτερούγων είναι λευκά-γκρί με φαρδιές σκούρες, σχεδόν μαύρες, παράλληλες γραμμές. Τα πλαϊνά και τα πούπουλα που υπάρχουν στο πάνω μέρος των ποδιών έχουν ένα κοκκινοπό χρώμα που πλησιάζει εκείνο της σκουριάς. Τα πόδια, τα μάτια και το κήρωμα έχουν κίτρινο χρώμα ενώ το ράμφος είναι μαύρο. Τα νεαρά στο πάνω μέρος μιάζουν με τα ενήλικα ενώ το κάτω μέρος είναι πιό σκούρο, η ουρά είναι μαύρη με την άκρη της και 2-3 ρίγες λευκές-γκρί.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δίχρωμο σαΐνι (Accipiter bicolor) είναι ένα μοναχικό αρπακτικό που συναντάται σε ζευγάρια μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Αυτή την περίοδο συνεργάζονται και τα δύο στο χτίσιμο της φωλιάς επάνω σε ένα δέντρο. Είναι σπάνιο να ξαναχρησιμοποιηθεί φωλιά από τις προηγούμενες χρονιές. Εκεί το θηλυκό γεννάει 1-3 αυγά χρώματος λευκού-γκρί που τα κλοσσάει για 33-37 μέρες ενώ όλο αυτό τον καιρό το αρσενικό της φέρνει τροφή. Τα μικρά παραμένουν στη φωλιά για 7 εβδομάδες περίπου αλλά συνεχίζουν να επιστρέφουν και μετά από αυτή την περίοδο μέχρι οι γονείς να σταματήσουν να τους παρέχουν τροφή. Τα θηράματά τους αποτελούνται από πουλιά, κυρίως συγγενείς των περιστεριών, ενώ σπάνια πιάνουν μικρά θηλαστικά και έντομα.

Βιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζούν στα τροπικά δάση που εναλλάσσονται με ξέφωτα και στα όρια της περιοχής τους κυνηγούν βοηθούμενα και από τις μικρές, πλατιές και στρογγυλεμένες, στις άκρες τους, φτερούγες. Μπορούμε να το συναντήσουμε μέχρι 2700 μέτρα υψόμετρο, μέχρι δηλαδή το όριο της βλάστησης.

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένα αμερικανικό είδος που το βρίσκουμε στην Κεντρική και Νότια Αμερική, από το νότιο Μεξικό μέχρι τη Γη του Πυρός, με εξαίρεση ίσως την βορειοανατολική νότια αμερική και κάποιες περιοχές της Αργεντινής. Στις Άνδεις το συναντάμε μέχρι τα 2700 μέτρα υψόμετρο.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 4 υποείδη:

  1. Accipiter bicolor bicolor: Το συναντάμε από τη χερσόνησο του Γιουκατάν (Yucatan) στο Μεξικό, μέχρι τη Βολιβία.
  2. Accipiter bicolor fidens: Ζει στο νότιο Μεξικό μέχρι τον ισθμό του Τεουαντεπέκ (Tehuantepec).
  3. Accipiter bicolor guttifer: Συναντάται από την νότια Βολιβία και την Ουρουγουάη μέχρι την βόρειο Αργεντινή.
  4. Accipiter bicolor chiliensis: Είναι το υποείδος της Χιλής και της Αργεντινής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]