Δήμος Χερσονήσου (πρόγραμμα Καποδίστριας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το παρόν λήμμα αφορά τον πρώην καποδιστριακό δήμο Χερσονήσου.

Για τον σημερινό δήμο βλέπε: Δήμος Χερσονήσου.Συντεταγμένες: 35°16′N 25°24′E / 35.267°N 25.400°E / 35.267; 25.400

Δήμος Χερσονήσου
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Κρήτης
Νομός Ηρακλείου
Έκταση 70,984 km2
Πληθυσμός 8.497 (απογραφή 2001)


Ο Δήμος Χερσονήσου (πρόγραμμα Καποδίστριας) ήταν δήμος στα βορειοανατολικά του νομού Ηρακλείου και είχε σαν έδρα του την Χερσόνησο. Πρόκειται για παραθαλάσσιο δήμο και δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο δήμος έχει συνολικά 8.497 κατοίκους και έκταση 70.984 στρέμματα. Με το πρόγραμμα Καλλικράτης συνενώθηκε με τους πρώην Δήμους Γουβών, Μαλίων και Επισκοπής και συστάθηκε ο νέος Δήμος Χερσονήσου με έδρα τις Γούρνες.

Ο πρώην δήμος αποτελούνταν από 6 δημοτικά διαμερίσματα:

Δ.δ. Λιμένος Χερσονήσου
Δ.δ. Αβδού -- το Αβδού
Δ.δ. Γωνιών Πεδιάδος -- οι Γωνίες
Δ.δ. Κεράς
Δ.δ. Ποταμιών
Δ.δ. Χερσονήσου

Χωριά στη Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αβδού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Αβδού βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλάδα του Λαγκαδά, μόλις 33 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου. Κοσμείται με αξιόλογα ιστορικά μνημεία Βυζαντινής τέχνης, αρχαίες πολιτιστικές ρίζες, αρχαιολογικά ευρήματα και δείγματα του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το μουσείο Αντωνίου Ξανθουδή λειτουργεί στο κέντρο του χωριού καθώς και ένας αριθμός Βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών, όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος, του οποίου οι αγιογραφίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Μια τεχνητή λίμνη απλώνεται δίπλα στο χωριό, μετά την υλοποίηση του έργου του φράγματος Αποσελέμη.

Αγριανά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Αγριανά βρίσκεται 1 χλμ. νότια του χωριού Ανάληψη και μόλις 2 χλμ από την παραλία, στις αρχές της ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου και σε υψόμετρο 92 μ. Το χωριό είναι κτισμένο μέσα σε απέραντους ελαιώνες και δίπλα στο φαράγγι του ποταμού Αποσελέμη, αυτή του η θέση του δίνει μια άγρια ομορφιά όπως και μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης. Μπαίνοντας στο χωριό αξίζει να δείτε την γραφική του πλατεία με τις παραδοσιακές ταβέρνες, που προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα με ξεχωριστές λιχουδιές της περιοχής, και το καφενείο του χωριού που προσφέρει δροσιστικά ποτά και καφέ κάτω από τον ίσκιο που προσφέρουν ελιές και λευκές μουριές. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διάφορες εκδηλώσεις γίνονται στο χωριό με αυτή του εορτασμού της Παναγίας να ξεχωρίζει, όπου επισκέπτες και ντόπιοι μετά την εκκλησιαστική λειτουργία μαζεύονται στην πλατεία όπου υπό τους ήχους παραδοσιακών ή και λαϊκών καλλιτεχνών γιορτάζουν με φαγητό ποτό και χορό. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό με πολλά μέρη για να φωτογραφίσετε και αποτελεί ιδανικό οικογενειακό προορισμό λόγω και της ελάχιστης απόστασης του από την θάλασσα.

Ανάληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Ανάληψη βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Χερσονήσου. Πήρε το όνομα του από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στη μέση του χωριού, με υπέροχες αγιογραφίες να κοσμούν το εσωτερικό της και μια αξιοζήλευτη αυλή που φιλοξενεί διάφορες εορτές και δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για την Κρητική φιλοξενία τους, που με τις μικρές και τις μεγάλες ξενοδοχειακές τους μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καλοδέχονται τους επισκέπτες σε μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και οικογενειακής ζεστασιάς με άπταιστες τουριστικές υπηρεσίες. Κατά μήκος του χωριού συναντάμε ταβέρνες, καφετέριες, φαρμακεία, φούρνους, σούπερ και μίνι μάρκετ, κοσμηματοπωλεία και μαγαζιά με παραδοσιακά είδη που ο επισκέπτης θα συναντήσει, επίσης στο κάτω μέρος του χωριού θα συναντήσετε και την πλατεία του χωριού, στρωμένη με κυβόλιθους και ένα μεγάλο φοίνικα στο κέντρο της και αμέσως δίπλα το Ηρώο του χωριού ένα μνημείο Εθνικής Αντίστασης των Ηρώων του ΔΠΠ. Περνώντας την πλατεία θα βρεθείτε στο παραλιακό μέτωπο του χωριού όπου και θα δείτε το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, όπου στις 17 του Ιούλη κάθε χρόνο ντόπιοι και επισκέπτες συνέρχονται για να γιορτάσουν με φαγητό, ποτό και χορό στην παραλία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το χωριό προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές που θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη όπως επίσης και τους λάτρεις της φωτογραφίας αφού τα γραφικά σοκάκια του και η υπέροχη θέα στη θάλασσα είναι μοναδικής ομορφιάς τοπία.

Ανισσαράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Ανισσαράς βρίσκεται 24 χλμ ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και μόλις 1 χλμ δυτικά της κωμόπολης Χερσονήσου, εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χερσονήσου. Η περιοχή του Ανισσαρά είναι λοφώδης και προσφέρει μια μικρή αλλά αξιοσημείωτη γκάμα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που κυρίως δραστηριοποιείται στο χώρο του all inclusive, με προσιτές τιμές και εύκολη πρόσβαση. Οι χαρακτηριστικής ομορφιάς παραλίες του απλώνονται σε ελάχιστη απόσταση από τον κεντρικό δρόμο και είναι πλήρως οργανωμένες με γήπεδα και χώρους για τένις, βόλεϊ και υδάτινα σπορ. Καταγάλανα νερά αγκαλιάζουν τις ακτές του με κομμάτια βραχώδους βυθού που θα λατρέψουν οι κολυμβητές και οι λάτρεις των καταδύσεων, όπως επίσης και αμμώδεις παραλίες με ρηχά νερά και άπλετο χώρο για ηλιοθεραπεία και χαλάρωση. Οι επιλογές σε νυχτερινή διασκέδαση είναι περιορισμένη στην περιοχή του Ανισσαρά που μπορεί να καλυφτεί από την κωμόπολη της Χερσονήσου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Το χωριό είναι ένας καθαρά οικογενειακός προορισμός με μαγευτικά θαλάσσια αξιοθέατα που θα μαγέψουν τους λάτρεις της φωτογραφίας.

Χερσόνησος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Χερσόνησος βρίσκεται νότια της κωμόπολης Χερσονήσου, και είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό σε αντίθεση με τον Λιμένα Χερσονήσου που είναι ένας καθαρά τουριστικός προορισμός. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την εστίαση, σαν αποτέλεσμα ο επισκέπτης θα βρει μια μοναδική μίξη παραδοσιακών εδεσμάτων και προϊόντων στις παραδοσιακές και γραφικές ταβέρνες, καφενεία αλλά και μαγαζιά πώλησης παραδοσιακών προϊόντων που θα συναντήσει μέσα στο χωριό. Αν και έχει επηρεαστεί από τον τουρισμό κρατεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με πετρόκτιστα σπίτια, στενά γραφικά σοκάκια και παλιά κλειστά πηγάδια καθώς και με την πανέμορφη πλατεία του χωριού που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επισκέπτες και ντόπιοι μαζεύονται για γλέντι και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τελειώνοντας ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από την Κρητική φιλοξενία των κατοίκων του χωριού και την απίστευτη ομορφιά του τοπίου του.

Γωνιές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Γωνιές βρίσκεται 35 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και μόλις 2 χλμ από το χωριό Αβδού, στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Σελένας, στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου και σε υψόμετρο 260 μ. Η θέση του χωριού προσφέρει μια ιδιαίτερη ομορφιά λόγω της θέας του όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το χωριό Αβδού από κει καθώς και μια μεγάλη δασώδη έκταση και τα δυο φαράγγια, της Παναγίας και της Ρόζας, δεξιά και αριστερά του χωριού. Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 262 μ. μέσα στο χωριό, είναι πλακόστρωτη με πέτρινη περίφραξη και παγκάκια, τα πλατάνια και τα κυπαρίσσια της πλατείας προσφέρουν σκίαση συνθέτοντας μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης για κάθε επισκέπτη. Επίσης οι εκκλησιές του χωριού που χρονολογούνται στα τέλη του 18ου και αρχές 19ου αιώνα, μαρτυρούν την άρρηκτα συνδεδεμένη παράδοση του χωριού με τον ορθόδοξο χριστιανισμό, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας και της Παναγίας της Μάχας που το εσωτερικό τους κοσμούν σημαντικές και αξιοζήλευτες αγιογραφίες. Οι ανεμόμυλοι του χωριού που σήμερα είναι ανενεργοί και χρονολογούνται στα μέσα του 17ου αιώνα μαρτυρούν την μακρόχρονη παράδοση του σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων, σαν αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα το χωριό να φημίζεται για την παραγωγή του σε παρθένο ελαιόλαδο, υψηλής ποιότητας τοπικό κρασί και περιζήτητα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα φαράγγια της περιοχής βρίσκονται πολύ κοντά στον οικισμό, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του φαραγγιού της Ρόζας που η είσοδος του απέχει μόλις 600 μέτρα από τον οικισμό και σε υψόμετρο μόλις 330 μ νοτιοανατολικά του χωριού. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο το χωριό φημίζεται για τις διοργανώσεις του με αυτή της εορτής της Παναγίας στις 15 του Αυγούστου να ξεχωρίζει, όπου ντόπιοι και επισκέπτες μετά την εκκλησιαστική τελετή και υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, γευματίζουν με παραδοσιακά προϊόντα και ποτά και γλεντούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κερά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Κερά βρίσκεται 50 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και 25 χλμ νότια του Λιμένα Χερσονήσου, βαθιά μέσα στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου και είναι το τελευταίο χωριό στα όρια του, σε υψόμετρο 680 μ. Λόγω της θέσης του το χωριό προσφέρει μια άγρια και συνάμα επιβλητική ατμόσφαιρα, με σημαντικά και αξιοζήλευτα αξιοθέατα όπως ο Μινωικός Οικισμός που βρίσκεται στη θέση Καρφί, που πήρε την ονομασία του λόγω του σχήματος του πελώριου βράχου που βρίσκεται πίσω του, και χρονολογείται στο 1050 π.Χ. Επίσης το μοναστήρι της Παναγίας της Καρδιώτισσας αποτελεί ένα εκκλησιαστικό μνημείο μεγάλης σημασίας για την ιστορία της ορθοδοξίας όχι μονό στην περιοχή αλλά ευρύτερα στη Κρήτη, με αξιοθαύμαστες αγιογραφίες εντός της εκκλησιάς. Οι κάτοικοι του χωριού κατά παράδοση ήταν μυλωνάδες αλλά με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας το επάγγελμα εξαφανίστηκε και έτσι σήμερα ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκομία, και φημίζονται για το εξαιρετικής ποιότητας λάδι που παράγουν. Κλείνοντας το χωριό με τα γραφικά καφενεδάκια του και τους φιλόξενους κατοίκους του είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν χαλάρωση και μοναδικής ομορφιάς τοπία που απλόχερα προσφέρονται σε όσους το επισκεφτούν.

Κουτουλουφάρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Κουτουλουφάρι βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πόλη της Χερσονήσου, μόλις 1 χλμ απόστασης. Είναι γνωστό για την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, μια αμφιθεατρικού τύπου δομή που σε σύνδεση με τα πλακόστρωτα δρομάκια του, προσφέρουν μια μοναδική αίσθηση για κάθε επισκέπτη. Οι παραδοσιακές ταβέρνες του, σερβίρουν Κρητικά πιάτα καθώς και διάφορες άλλες κουζίνες, προσφέροντας συνάμα ένα ήρεμο περιβάλλον που είναι δεμένο με την αξιοζήλευτη θέα του βουνού προβάλλοντας ένα φάσμα της πόλης της χερσονήσου καθώς και ολόκληρης της ακτογραμμής της. Κρητικές βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορό θα ολοκληρώσουν μια μαγευτική εμπειρία.

Λιμένας Χερσονήσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λιμένας Χερσονήσου βρίσκεται στην πόλη της Χερσονήσου, μια πανέμορφη Μεσογειακή ακτή όπου ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει την νήσο Ντία. Μια μαγευτική θέα του λιμανιού φαίνεται και τονίζεται κατά τις νυχτερινές ώρες όταν και έχει διαφωτιστεί ολόκληρη η ακτογραμμή από τα χαρακτηριστικά φώτα των μαγαζιών και όχι μόνο. Επίσης οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τα ρωμαϊκά ευρήματα, τα οποία έχουν κτιστεί και συντηρηθεί από τα Ρωμαϊκά έτη. Το ρωμαϊκό Θέατρο, το σιντριβάνι του Σαρακίνου καθώς και το ρωμαϊκό υδραγωγείο συνθέτουν μια μεγαλοπρεπή αλλά και εντυπωσιακή εικόνα για κάθε επισκέπτη

Πισκοπιανό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Πισκοπιανό βρίσκεται 2 χλμ νότια του Λιμένα Χερσονήσου, στην πλαγιά του όρους Χάρακα, και πρόκειται για ένα παραδοσιακό καθαρά οικισμό, όπου οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την ελαιοκομία. Παράγουν εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και μοναδικής φήμης ελαιόλαδο, που ο κάθε επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί και να γευτεί στα τοπικά παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβερνάκια που απλώνονται στο χωριό. Τα γραφικά σοκάκια του και τα πετρόχτιστα σπίτια του συμπληρώνουν μια πανέμορφη εικόνα του παλιού κλασικού ρυθμού, σε όποιο σημείο και αν βρεθείτε μέσα στο χωριό, πράγμα που το κάνει ακαταμάχητο προορισμό για τους λάτρεις της φωτογραφίας που επίσης θα εντυπωσιαστούν με την πανοραμική θέα του. Το χωριό είναι ένας προορισμός ηρεμίας για οικογένειες που μπορούν να κατηφορίσουν και να βρεθούν σε χρόνο μηδέν στο παραλιακό μέτωπο της Χερσονήσου.

Ποταμιές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Ποταμιές βρίσκεται 10 χλμ νότια του Λιμένα Χερσονήσου, στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου, σε υψόμετρο 170 μ. και στην δεξιά πλευρά της όχθης του ποταμού Αποσελέμη. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και πιο συγκεκριμένα με την ελαιοκομία και την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων. Το χωριό περικλείεται από εύφορα εδάφη με ελαιώνες, εσπεριδοειδή και την άγρια βλάστηση του ποταμού, όπως επίσης και από κατάφυτους λόφους γεμάτους με ελαιόδεντρα, πικροδάφνες, κυπαρίσσια, καρυδιές, ροδιές και πλατάνια. Στην περιοχή του ο επισκέπτης θα βρει αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος όπως το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας της Γουβερνιώτισσας και τις Ρωμαϊκές υδρογέφυρες, που κάποτε υδροδοτούσαν την Χερσόνησο. Τα γραφικά σοκάκια και οι παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού σε συνδυασμό με την τοπική φιλοξενία και την μοναδική ποιότητα τοπικών προϊόντων, προσφέρουν ένα οικογενειακό προορισμό με χαλαρωτική ατμόσφαιρα που θα μείνει αξέχαστη σε όσους το επισκεφτούν.

Σφενδύλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός Σφενδύλι βρίσκεται 8 χλμ νοτιοδυτικά της κωμόπολης των Μαλίων, σε υψόμετρο μόλις 202 μ. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο οικισμό, μετά την υλοποίηση του έργου υδροδότησης, του φράγματος του Αποσελέμη. Η εκκλησία του Αγίου Μάμα είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό εκκλησάκι της περιοχής όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το περίτεχνο εσωτερικό του καθώς και τις αξιοζήλευτες αγιογραφίες του, είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα και χρονολογείται το 1841 όπως και αναγράφεται στην είσοδο του. Ο οικισμός σήμερα αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για περίπατο και φωτογράφιση τόσο των παραδοσιακών σπιτιών του όσο και της μαγευτικής πανοραμικής θέας του.

Σημεία Ενδιαφέροντος στη Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσείο Λυχνοστάτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το  κρητικό υπαίθριο μουσείο Λυχνοστάτης δημιουργήθηκε για να ενημερώσει, να μορφώσει και να προωθήσει στους επισκέπτες του την Κρητική παραδοσιακή κληρονομιά μέσα από τις αξιόλογες συλλογές παράδοσης και εθνολογίας, φύσης και κλίματος καθώς και Κρητική παραδοσιακή τέχνη και τέλος προ-βιομηχανικής επανάστασης τεχνολογία.

Μουσείο Μενελάου Παρλαμά στο Πισκοπιανό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόλις 1.5 χλμ από την πόλη της Χερσονήσου βρίσκεται το χωριό Πισκοπιανό, όπου σε ένα ανακαινισμένο κτήριο, πλήρως πετρόκτιστο, από την Κοινωνία Κρητικών Ιστορικών Ερευνών, που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως μύλος του ελαιοτριβείου του χωριού, κτισμένο τον 19ο αιώνα, βρίσκεται σήμερα το μουσείο Μενελάου Παρλαμά. Φιλοξενεί συλλογή παραδοσιακών προ-βιομηχανικής επανάστασης εργαλεία καθώς και μηχανήματα παραδοσιακής κλωστοϋφαντουργίας (αργαλειός), δωρεάς της Θεανώ Μεταξά. Μια πραγματικά αξιόλογη συλλογή για κάθε επισκέπτη να δει.

Παναγία Γουβερνιώτισσα στις Ποταμιές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνω σε ένα λόφο βόρεια του χωριού Ποταμιές, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Γουβερνιώτισσας, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και σήμερα δεν είναι ενεργό ως προς τις ιερές λειτουργίες και τελετές, παρόλο που οι εγκαταστάσεις του έχουν διατηρηθεί και είναι προσβάσιμες για τους επισκέπτες. Ένα μεγαλοπρεπές και σημαντικό Χριστιανικό μνημείο.

Παναγία Καρδιώτισσα στη Κερά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παναγία η Καρδιώτισσα είναι ένα ιστορικό μοναστήρι και βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή 50 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στο χωριό Κερά από όπου και έχει πάρει το όνομα του. Κατά την διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο απ τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Στρατό. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και ένα πλούσιο φάσμα αγιογραφιών κοσμεί το εσωτερικό του που χρονολογείται απo τον 14ο αιώνα.

Σπήλαιο Αγίας Φωτεινής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται 7 χλμ νότια του χωριού Αβδού. Σύμφωνα με τα αρχεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, αυτό το σπήλαιο ανοίχτηκε από την ίδια την Παναγία για να έχει η Αγία Φωτεινή ένα μέρος να μπορεί να απομονωθεί ώστε να αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι στο Θεό. Το σπήλαιο έχει μήκος 44 μ, πλάτος 1.8- 7.5 μ και ύψος 5.3- 20 μ. Ωστόσο το συνολικό μέγεθος των διαδρόμων εντός του, φτάνει και ξεπερνά τα 700 μ.

Τουρισμός Περιπέτειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Χερσονήσου προσφέρει μεγάλη γκάμα για τους περιπετειώδεις επισκέπτες όπως καταδύσεις, ιππασία, πεζοπορίες και παραπέντε. Σχόλες καταδύσεων βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής του, σχολές ιππασίας κοντά στις κεντρικές πόλεις στις πλαγιές των βουνών του καθώς και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα. Κλείνοντας με την αποκορύφωση αδρεναλίνης με το παραπέντε και την αναρρίχηση σε πέτρινα κομμάτια.

Υδάτινα Πάρκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Χερσονήσου έχει τρία κύρια υδάτινα πάρκα, το Star Beach, το Water City και το Aqua Plus. Όλα τους παρέχουν στον επισκέπτη περιπετειώδη υδάτινα παιχνίδια, χαλαρωτικές υδάτινες διαδρομές και σταθμούς, καθώς επίσης και συναυλίες παντός τύπου. Μια μοναδική εμπειρία για ζευγάρια, οικογένειες καθώς και για ανεξάρτητους επισκέπτες που μπορούν ακόμα να απολαύσουν υπηρεσίες catering.

Φαράγγι της Ρόζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαράγγι της Ρόζας είναι μια ανηφορική διαδρομή 2.750 μ, με υψομετρική διαφορά 300 μ. Είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή με λίγα δύσκολα σημεία. Το πέρασμα του φαραγγιού είναι ανοιχτό στο κοινό από τον μήνα Απρίλιο έως και τον μήνα Νοέμβριο. Η άγρια ομορφιά της άγριας χλωρίδας και πανίδας θα χαραχτεί στη μνήμη του κάθε επισκέπτη. Μια μαγευτική και εκπληκτική θέα καθ’ όλη τη διαδρομή οδηγεί σε μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Golf Club Κρήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το μοναδικό γήπεδο γκολφ στην Κρήτη και ένα από τα πιο εντυπωσιακά στη Μεσόγειο. Προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες σε μια συνολική έκταση 720 τετραγωνικών μ. Το Crete Golf Club απαρτίζεται από μια πίστα μορφολογίας βουνού και την ίδια στιγμή ένα ιδανικό σημείο συνάντησης για διεθνή τουρνουά γκολφ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]