Δήλεσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°20′33″N 23°40′22″E / 38.34250°N 23.67278°E / 38.34250; 23.67278 Το Δήλεσι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Βοιωτίας και μικρός λιμένας του νοτίου Ευβοϊκού κόλπου. Ανήκει στον δήμο Τανάγρας. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 1.976 κατοίκους. Το όνομά του προέρχεται από τον Απόλλωνα τον Δήλιο, που λατρευόταν στην περιοχή[εκκρεμεί παραπομπή]. Στο λιμάνι της πόλης υπάρχουν ερείπια αρχαίου μώλου. Ακόμη, αναφέρεται και σε γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, όπως στη Σφαγή του Δηλεσιού με πρωταγωνιστές Έλληνες λήσταρχους και αγγλική οικογένεια λόρδων.

Παραλία Πλάκα Δηλεσίου

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δήλεσι απέχει 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 460 από τη Θεσσαλονίκη. Από τη μεγαλύτερη πόλη του νομού Βοιωτίας, τη Θήβα, απέχει 30 χιλιόμετρα, ενώ από την πρωτεύουσα, τη Λιβαδειά, απέχει 70 χιλιόμετρα. Επίσης, η πρωτεύουσα του Νομού Ευβοίας, Χαλκίδα απέχει 30 χιλιόμετρα. Όλη η έκτασή του απλώνεται σε μήκος 5-6 χιλιομέτρων παρά τον νότιο ευβοϊκό κόλπο και σε χερσαίο πλάτος 1,5 χιλιομέτρων επί της βοιωτικής ακτής. Είναι κυρίως παραθεριστικό θέρετρο με εξοχικές κατοικίες Αθηναίων, ενώ οι οικίες των μονίμων κατοίκων είναι λιγότερες από τις εξοχικές. Διαθέτει οργανωμένες πλαζ, εστιατόρια και διάφορα καταστήματα.

Παραλία Πλάκας Δηλεσίου

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως επί το πλείστον, το Δήλεσι επισκέπτονται οι περισσότεροι με τα προσωπικά τους αυτοκίνητα, καθώς είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Απέχει 5 χιλιόμετρα από την έξοδο Δηλεσίου-Οινοφύτων στο 50ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης (Ε-75). Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει κανείς εκεί με το τρένο της γραμμής Αθήνα-Χαλκίδα μέσω των σταθμών Οινοφύτων και Οινόης ή όλων των γραμμών της Βορείου Ελλάδας που συνήθως σταθμεύουν στο σταθμό της Οινόης. Και οι δύο σταθμοί απέχουν από το Δήλεσι 6-7 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχει και σύνδεσή τους με το Δήλεσι με τοπικά λεωφορεία. Ο τρίτος και τελευταίος τρόπος μετάβασης στο Δήλεσι είναι το Κ.Τ.Ε.Λ. Αττικής με σταθμό αφετηρίας το Πεδίον του Άρεως στο κέντρο της Αθήνας και ομώνυμο προορισμό, Δήλεσι.

Τηλεφωνική επικοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο ADSL έχει αναβαθμιστεί και παρέχονται υπηρεσίες έως 24mpbs καθώς και ιδιόκτητα δίκτυα.

Αθλητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δήλεσι έχει ομάδα ποδοσφαίρου. Η ομάδα ονομάζεται Αθλητική Ένωση Δηλεσίου και δημιουργήθηκε μετά από συλλογική επιθυμία, μόλις το 2005. Κατά τη δεύτερη χρονιά της παρουσίας της, η ΑΕΔ είχε ήδη ανεβεί στην πρώτη κατηγορία της Βοιωτίας από όπου, κατακτώντας το τοπικό πρωτάθλημα, ανέβηκε στην Δ' Εθνική. Η έδρα της είναι το γήπεδο των Οινοφύτων Βοιωτίας, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου της ομάδας.