Δήλεσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°20′33.0″N 23°40′22.1″E / 38.342500°N 23.672806°E / 38.342500; 23.672806

Δήλεσι
Δήλεσι is located in Greece
Δήλεσι
Δήλεσι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΤανάγρας
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΒοιωτίας
Υψόμετρο20
Πληθυσμός1.976 (2011)

Το Δήλεσι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας. Βρίσκεται στα σύνορα της Βοιωτίας με την Αττική. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Τανάγρας. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 1.976 κατοίκους. Το όνομά του προέρχεται από τον Απόλλωνα τον Δήλιο, που λατρευόταν στην περιοχή[εκκρεμεί παραπομπή]. Στο λιμάνι της πόλης υπάρχουν ερείπια αρχαίου μόλου. Ακόμη, αναφέρεται και σε γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, όπως στη Σφαγή του Δηλεσιού με πρωταγωνιστές Έλληνες λήσταρχους και αγγλική οικογένεια λόρδων.

Από το Δεκέμβρη του 2014 με το χωριό Πλάκα Δήλεσι συναποτελούν την Δημοτική Ενότητα Δηλίου (Δηλεσίου), με συνολικό πληθυσμό 4.672 κατοίκους.[1] Μέχρι τότε ανήκε στη Δημοτική ενότητα Οινοφύτων, ενώ η Πλάκα ανήκε στη Δημοτική Ενότητα Σχηματαρίου.

Παραλία Πλάκα Δηλεσίου

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δήλεσι, στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας, απέχει 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 460 από τη Θεσσαλονίκη. Από τη μεγαλύτερη πόλη του νομού Βοιωτίας, τη Θήβα, απέχει 30 χιλιόμετρα, ενώ από την πρωτεύουσα, τη Λιβαδειά, απέχει 70 χιλιόμετρα. Επίσης, η πρωτεύουσα του νομού Εύβοιας, Χαλκίδα απέχει 30 χιλιόμετρα. Όλη η έκτασή του απλώνεται σε μήκος 5-6 χιλιομέτρων στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και σε χερσαίο πλάτος 1,5 χιλιομέτρων στη βοιωτική ακτή. Είναι παραθεριστικό θέρετρο με εξοχικές κατοικίες, ενώ τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων είναι λιγότερα από τα εξοχικά. Διαθέτει οργανωμένες παραλίες, εστιατόρια και διάφορα καταστήματα.

Παραλία Πλάκας Δηλεσίου

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απέχει 5 χιλιόμετρα από την έξοδο Δηλεσίου-Οινοφύτων στο 50ό χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης(Ε-75). Εναλλακτικά, εξυπηρετείται από τον Προαστιακό Αθήνας-Χαλκίδας, μέσω των σταθμών Οινοφύτων και Οινόης ή όλων των εθνικών γραμμών, οι οποίοι συνήθως σταθμεύουν στο σταθμό της Οινόης. Και οι δύο σταθμοί απέχουν από το Δήλεσι 6-7 χιλιόμετρα, ενώ η σύνδεσή τους με το Δήλεσι γίνεται με τοπικά λεωφορεία. Τρίτος τρόπος μετάβασης στο Δήλεσι είναι το ΚΤΕΛ Αττικής, με σταθμό αφετηρίας το Πεδίον του Άρεως στο κέντρο της Αθήνας και ομώνυμο προορισμό, Δήλεσι.

Αθλητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δήλεσι έχει ομάδα ποδοσφαίρου. Η ομάδα ονομάζεται Αθλητική Ένωση Δηλεσίου και δημιουργήθηκε μετά από συλλογική επιθυμία το 2005. Κατά τη δεύτερη χρονιά της παρουσίας της, η ΑΕΔ είχε ήδη ανεβεί στην πρώτη κατηγορία της Βοιωτίας από όπου, κατακτώντας το τοπικό πρωτάθλημα, ανέβηκε στην Δ΄ Εθνική. Η έδρα της είναι το γήπεδο των Οινοφύτων Βοιωτίας, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου της ομάδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]