Γουλιέλμος ΣΤ΄ της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος ΣΤ΄ της Ακουιτανίας
Γέννηση
Θάνατος
Πουατιέ
Τέκνα Agnes, wife of Ramiro I of Aragon
Γονείς Γουλιέλμος Ε΄ της Ακουιτανίας
Αδέλφια Αγνή του Πουατού, Όθων της Γασκωνίας, Γουλιέλμος Η΄ της Ακουιτανίας και Γουλιέλμος Ζ΄ της Ακουιτανίας

Ο Γουλιέλμος ΣΤ΄ της Ακουιτανίας (1004 - 1038), ο επικαλούμενος παχύς, ήταν δούκας της Ακουιτανίας και κόμης του Πουατού (1030 - 1038), μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του δούκα της Ακουιτανίας Γουλιέλμου Ε΄ από την πρώτη σύζυγο του, Αδαλμόδη του Λιμόζ.

Κατά την διάρκεια της βασιλείας του ήταν αντιμέτωπος με την εχθρότητα της μητριάς του, Αγνής της Βουργουνδίας, τρίτης συζύγου του πατέρα του, η οποία είχε ξαναπαντρευτεί τον Γοδεφρείδο Μαρτέλ, κόμη του Βαντόμ. Μπήκε σε πόλεμο με τον Μαρτέλ, όπου αιχμαλωτίστηκε στο πεδίο της μάχης τον Σεπτέμβριο του 1034 στο Μονκοντούρ και ελευθερώθηκε (1036) μετά από τρία χρόνια αιχμαλωσίας, παραχωρώντας του τις πόλεις του Σαίντ και του Μπορντώ. Αμέσως μπήκε ξανά σε νέο πόλεμο, ηττήθηκε ξανά παραχωρώντας του την νησίδα του Ολερόν, παντρεύτηκε την Ευσταθία του Μοντρέιγ χωρίς να αποκτήσει απογόνους.

Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Ε΄
Δούκας της Ακουιτανίας
10301038
Διάδοχος:
Γουλιέλμος Ζ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William VI of Aquitaine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).