Αγνή (σύζυγος του Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγνή, σύζυγος του Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1030 ή 1052
Θάνατος1η χιλιετία
Τόπος ταφήςΠάνθεον των Βασιλέων του Σαν Χουάν ντε λα Πένια
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡαμίρο Α´ της Αραγωνίας
ΟικογένειαΟίκος του Πουατιέ

Η Αγνή/Ινές, αραγωνικά Agnés (άκμασε 1054-1062) από τον Οίκο του Πουατιέ ήταν κόρη του δούκα της Ακουιτανίας και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Αραγωνίας και ίσως με δεύτερο γάμο να έγινε κόμισσα της Σαβοΐας.

Ο Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας, σύζυγος της Αγνής/Ινές.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ίσως κόρη του δούκα της Ακουιτανίας, του Γουλιέλμου ΣΤ΄ και της Ευσταθίας του Μοντρέιγ ή του Γουλιέλμου Ζ΄ και της Ερμεσίνδας.

Έπειτα από το τέλος της συζύγου του Ερμεσίνδα του Μπιγκόρ, ο Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας εμφανίζεται έπειτα με σύζυγο με το όνομα Αγνή. Έζησαν μία δεκαετία περίπου μαζί και το 1053 εκείνος απεβίωσε· θεωρείται ότι η Αγνή επέζησε αυτού. Δεν φαίνεται να είχαν τέκνα. Το όνομα Αγνή ήταν σύνηθες στους δούκες της Ακουιτανίας και ο Οίκος των Χιμένεθ του Ραμίρο Α΄ θα είχε κάνει πολλές επιγαμίες με τους Πουατιέ. Προτείνεται ότι η Αγνή θα ήταν από μία τέτοια συγγένεια, αν και ο πατέρας της δεν είναι ακριβώς γνωστός: εκτιμάται ότι θα ήταν ο Γουλιέλμος ΣΤ΄ ή ο Γουλιέλμος Ζ΄.

Στις πηγές αναφέρεται ότι ο Πέτρος Α΄ κόμης της Σαβοΐας νυμφεύτηκε αργότερα την "Αγνή, κόρη του Γουλιέλμου του Πουατιέ", που εκτιμούμε ότι είναι ο Γουλιέλμος Ζ΄ δούκας του Πουατιέ. Είναι πιθανό η χήρα βασίλισσα της Αραγωνίας να είναι αυτή. Αν είναι έτσι η Αγνή θα είχε παντρευτεί τον Ραμίρο Α΄ σε πολύ νέα ηλικία και αυτό θα εξηγούσε γιατί δεν είχε αποκτήσει απογόνους με αυτόν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε π. το 1053 τον Ραμίρο Α΄ των Χιμένεθ 1ο βασιλιά της Αραγωνίας. Δεν είχαν τέκνα.

Ίσως έκανε δεύτερο γάμο με τον Πέτρο Α΄ κόμη της Σαβοΐας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]