Γουλιέλμος Ζ΄ της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Γουλιέλμος Ζ΄ της Ακουιτανίας (1023 - 1058), ο αποκαλούμενος Αετός, ήταν δούκας της Ακουιτανίας και κόμης του Πουατού (1039 - 1058), διαδεχόμενος τον ετεροθαλή αδελφό του, Όθωνα.

Ήταν γιος του δούκα της Ακουιτανίας Γουλιέλμου Ε΄ και της τρίτης συζύγου του, Αγνής της Βουργουνδίας. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε τον Γοδεφρείδο Μαρτέλ του Ανζού. Ο Γουλιέλμος Ζ΄ ανέλαβε την πρωτοβουλία για πόλεμο κατά του ετεροθαλούς αδελφού του, Όθωνα, που έπεσε στο πεδίο της μάχης του Μοζέ. Ο πατριός του, Γοδεφρείδος Μαρτέλ, αρνήθηκε να του παραχωρήσει τις περιοχές που υποσχέθηκε και ο Γουλιέλμος αποφάσισε να τις αποκτήσει με πόλεμο εναντίον του. Έτσι, πολιόρκησε τον Γοδεφρείδο στο Σωμύρ, όπου και πέθανε από επιδημία δυσεντερίας.

Το όνομα της συζύγου του ήταν Ερμεσίνδη, άγνωστης καταγωγής, με την οποία απέκτησε δύο κόρες: την Κλημεντία, που παντρεύτηκε τον Κονράδο Α΄ του Λουξεμβούργου, και την Αγνή, που παντρεύτηκε τον Πέτρο Α΄ της Σαβοΐας. Τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του, Γουλιέλμος Η΄.

Προκάτοχος:
Γουλιέλμος ΣΤ΄
Δούκας της Ακουιτανίας
10391058
Διάδοχος:
Γουλιέλμος Η΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William VII of Aquitaine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).