Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γλώσσες Νουριστάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νουριστάνι
Καφίρι
Γεωγραφική
διασπορά:
Αφγανιστάν, Πακιστάν
Γλωσσολογική
κατάταξη
:
Ινδοευρωπαϊκές Γλώσσες
 Ινδοάριες
  Νουριστάνι
Υποομάδες γλωσσών:

 

Οι γλώσσες Νουριστάνι, παλαιότερα γνωστές ως γλώσσες Καφίρι, είναι μία από τις τρεις ομάδες της οικογένειας ινδο-ιρανικής γλώσσας, μαζί με τις πολύ μεγαλύτερες ομάδες Ινδοάριες γλώσσες και Ιρανικές γλώσσες . [1] [2] [3] Έχουν περίπου 130.000 ομιλητές κυρίως στο ανατολικό Αφγανιστάν και μερικές γειτονικές κοιλάδες στο Κιμπέρ-Πανκτούνκβα στην Περιφέρεια Τσιτράλ, του Πακιστάν. Η περιοχή που κατοικείται από τους Νουριστανούς βρίσκεται στα νότια βουνά Χίντου Κους και αποστραγγίζεται από τον ποταμό Αλινγκάρ στα δυτικά, από τον ποταμό Πεχ στο κέντρο και από τους ποταμούς Λαντάι Σιν και Κουνάρ στα ανατολικά. Οι γλώσσες στο παρελθόν συχνά ομαδοποιήθηκαν με Ινδοάριες ή Ιρανικές έως ότου ταξινομήθηκαν τελικά ως σχηματισμός ενός τρίτου κλάδου στα Ινδο-Ιρανικά.

Οι γλώσσες Nuristani δεν περιγράφονταν στη λογοτεχνία μέχρι τον 19ο αιώνα. Η παλαιότερη ονομασία για την περιοχή ήταν Καφιριστάν και οι γλώσσες ονομάστηκαν Καφίρι ή Καφιριστάνι, αλλά οι όροι έχουν αντικατασταθεί από τις σημερινές μετά τον προσηλυτισμό της περιοχής στο Ισλάμ το 1896. Οι άνθρωποι Καλάς είναι πολύ κοντά στους Νουριστάνι όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορική θρησκεία και χωρίζονται μεταξύ ομιλητών της γλώσσας Νουριστάνι, Καλάσα-άλα, και μια Ινδο-Άρια γλώσσα, Καλάσα-μουν.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση των γλωσσών Νουριστάνι και τη θέση τους στις ινδο-ιρανικές γλώσσες:

  • Μετά τις μελέτες του Γκέοργκ Μοργκενστίρνε, τα Νουριστάνι θεωρούνται γενικά ως μία από τις τρεις κύριες υποομάδες των Ινδο-Ιρανικών (παράλληλα με τις Ιρανικές και τις Ινδοάριες γλώσσες).
  • προτάσεις ότι τα Νουριστάνι μπορεί αντ 'αυτού να είναι ένας κλάδος της ινδοάριες υποομάδας, λόγω της προφανής ομοιότητας τους με τις Δαρδικές γλώσσες και
  • έχει, επίσης, προταθεί ότι τα Νουριστάνι προέρχονται από την ιρανική υποομάδα και αργότερα επηρεάστηκαν από μια ινδοάρια γλώσσα, όπως η δαρδική.

Οι γλώσσες ομιλούνται από φυλες σε μια εξαιρετικά απομονωμένη ορεινή περιοχή του Χίντου Κους, μία περιοχή που ποτέ δεν υπόκειντο σε καμία πραγματική κεντρική εξουσία στη σύγχρονη εποχή. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων του σημερινού Αφγανιστάν και γειτονικών τμημάτων στο βορειοδυτικό τμήμα του σημερινού Πακιστάν. Αυτές οι γλώσσες δεν έχουν λάβει την προσοχή που οι γλωσσολόγοι θα ήθελαν να τους δώσουν. Λαμβάνοντας υπόψη τον πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που εκτιμάται ότι τις μιλούν, πρέπει να θεωρούνται επαπειλούμενες γλώσσες.

Πολλοί Νουραστάνοι μιλούν τώρα άλλες γλώσσες, όπως τα Νταρί και τα Παστού (δύο επίσημες γλώσσες του Αφγανιστάν) και τα Τσιτράλι στο Πακιστάν.

Η παλαιότερη απόκλιση των Νουριστάνι από τις άλλες ινδοάριες γλώσσες μπορεί να υποδηλώνεται από το γεγονός ότι ο κανόνας Ρούκι δεν ισχύει μετά από * u: π.χ. Kam-viri / muˈsə/. 


Πολλές γλώσσες Νουριστάνι έχουν τη σειρά υποκείμενο-αντικείμενο-ρήμα (SOV), όπως οι περισσότερες από τις άλλες ινδοάριες γλώσσες και σε αντίθεση με την παρακείμενη Δαρδική γλώσσα του Κασμίρ, η οποία έχει τη σειρά ρήμα - δεύτερη λέξη

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. SIL Ethnologue
  2. Morgenstierne, G. Irano-Dardica. Wiesbaden 1973; Morgenstierne, G. "Die Stellung der Kafirsprachen". In Irano-Dardica, 327–343. Wiesbaden, Reichert 1975
  3. Strand, Richard F. (1973) "Notes on the Nûristânî and Dardic Languages." Journal of the American Oriental Society, 93(3): 297–305.
  • Decker, Kendall D. (1992) Γλώσσες του Chitral. Κοινωνιογλωσσική έρευνα του Βόρειου Πακιστάν Ισλαμαμπάντ: Εθνικό Ινστιτούτο Σπουδών του Πακιστάν, Πανεπιστήμιο قائد-i-Azam και Θερινό Ινστιτούτο Γλωσσικής(ISBN 4-87187-520-2)
  • Grjunberg, AL (1971): K dialektologii dardskich jazykov (glangali i zemiaki). Indijskaja i iranskaja filologija: Voprosy dialektologii. Μόσχα.
  • Morgenstierne, Georg (1926) Έκθεση για μια γλωσσική αποστολή στο Αφγανιστάν. Instituttet για Sammenlignende Kulturforskning, Serie C I-2. Ασλο.(ISBN 0-923891-09-9)ISBN 0-923891-09-9
  • Jettmar, Karl (1985) Θρησκείες του Hindu Kush(ISBN 0-85668-163-6)
  • JP Mallory, Σε αναζήτηση των Ινδο-Ευρωπαίων: Γλώσσα, Αρχαιολογία και Μύθος, Τάμεσης και Χάντσον, 1989.
  • James P. Mallory & Douglas Q. Adams, "Indo-Iran Languages", Εγκυκλοπαίδεια Ινδο-ευρωπαϊκού πολιτισμού, Fitzroy Dearborn, 1997.
  • Strand, Richard F. " NURESTÂNI GANGUAGES " στην Encyclopædia Iranica

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]