Κουνάρ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κουνάρ
Ο ποταμός Κουνάρ στην επαρχία Κουζ Κουνάρ
ΕκβολέςΚαμπούλ
ΧώραΠακιστάν και Αφγανιστάν
Μήκος480 χλμ
Μέση εκροή367 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιBashgal River και Pech River
Χάρτης

Ο ποταμός Κουνάρ (ουρντού, παστού: کونړ سيند), γνωστός και ως ποταμός Τσιτράλ (چترال سيند) ή ποταμός Καμά (کامه سيند), είναι ποταμός μήκους 480 χιλιομέτρων στο βόρειο Χιμπέρ Παχτούνκουα του Πακιστάν και στο ανατολικό Αφγανιστάν. Ο ποταμός τροφοδοτείται από πάγους και χιόνια που λιώνουν στην οροσειρά Χίντου Κους. Επίσης αποτελεί τμήμα της λεκάνης απορροής του Ινδού.[1]

Πηγές και ρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός πηγάζει από την οροσειρά Χίντου Κους στην περιοχή Τσιτράλ του Χιμπέρ Παχτούνκουα του Πακιστάν. Μέχρι την πόλη Μαστούτζ είναι γνωστός ως ποταμός Μαστούτζ δηλαδή μέχρι το σημείο της συμβολής του με τον ποταμό Λοτκόχ.[2] Έπειτα ονομάζεται ποταμός Τσιτράλ, προτού στραφεί νότια στην κοιλάδα Κουνάρ του Αφγανιστάν.

Στην Ασανταμπάντ, συμβάλει με τον ποταμό Πεχ και τελικά εκβάλει στον ποταμό Καμπούλ ανατολικά από την πόλη Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια οι ποταμοί συνεχίζουν ανατολικά προς το Πακιστάν μέσω του περάσματος Χιμπέρ και εκβάλουν στον ποταμό Ινδό στην πόλη Άτοκ.

Ο ποταμός Κουνάρ στην ομώνυμη κοιλάδα

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτού η πολιτική διαίρεση της περιοχής διαχωρίσει τις κοιλάδες Κουνάρ και Τσιτράλ μεταξύ των σύγχρονων κρατών του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, ο ποταμός αποτελούσε μία σημαντική εμπορική οδό, όντας ο ευκολότερος τρόπος μετακίνησης από τα περάσματα της οροσειράς Παμίρ προς τις πεδιάδες της υποηπείρου. Πλέον στον ποταμό κατασκευάζονται φράγματα για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων για υδροηλεκτρική ενέργεια.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 The Afghan War, 1838-1842: From the Journal and Correspondence of the Late Major - General Augustus Abbott - with Charles Rathbone Low, Publisher R. Bentley and son, 1879.
  2. Pakistan & the Karakoram. Lonely Planet. 2008. σελ. 233. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kunar River στο Wikimedia Commons


Συντεταγμένες: 34°24′08″N 70°32′12″E / 34.4021°N 70.5367°E / 34.4021; 70.5367