Χίντου Κους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°00′N 71°00′E / 35.000°N 71.000°E / 35.000; 71.000

Χάρτης του 1879 που απεικονίζει την οροσειρά Ινδοκούς, και τα περάσματα προς Καμπούλ και ποταμό Ώξο

To Χίντου Κους, ή Ινδοκούς, ή Ινδοκούχος, (Hindu Kush) είναι μεγάλος ορεινός όγκος ή οροσειρά στη νότιο-κεντρική Ασία. Το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού αυτού όγκου βρίσκεται εντός του Αφγανιστάν. Το μήκος του υπολογίζεται στα 1600 χλμ. που αναπτύσσεται μεταξύ της κοιλάδας του Αμού Ντάρια (ποταμού), βορειοδυτικά και της κοιλάδας του Ινδού (ποταμού) νοτιοανατολκά. Ο ορεινός όγκος Χίντου Κους αρχίζει από το Παμίρ, (στα Πακιστανοκινεζικά σύνορα), και με κατεύθυνση ΝΔ. μέσω του Αφγανιστάν καταλήγει ως κεντρική οροσειρά κοντά στα Ιρανοαφγανικά σύνορα.

Ολόκληρος ο όγκος του Χίντου Κους διακρίνεται σε τρία κύρια τμήματα στο ανατολικό, το κεντρικό (βόρεια της Καμπούλ) και το δυτικό γνωστό και ως Κοχ-ι-Μπάμπα. Έχει περί τις 25 κορυφές, υψηλότερη των οποίων είναι η Τίριχ Μιρ με υψόμετρο 7.708 μέτρα. Στο δε ανατολικό τμήμα αυτού του όγκου παρατηρούνται και κάποιοι κορυφο-παγετώνες, ενώ μεγάλα επιμέρους τμήματα αυτού είναι μονίμως χιονισμένα.

Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και με περιορισμένους φυσικούς πόρους, με συνέπεια να παρατηρείται περιορισμένη γεωργία και κτηνοτροφία. Στον ορυκτό πλούτο του Χίντου Κους περιλαμβάνονται φυσικά κοιτάσματα ορυκτού αλατιού, αντιμόνιου, γαιάνθρακα και κάποια επμέρους μεταλλεύματα καθώς και πετρελαίου και φυσικού αερίου, που όμως παραμένουν αναξιοποίητα[εκκρεμεί παραπομπή]. Στις τοπικές πηγές ενέργειας περιλαμβάνονται και κάποιοι ακόμη υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τ.61ος, σ.134.