Φρειδερίκος της Κάτω Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φρειδερίκος της Κάτω Λωρραίνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1003
Θάνατος 28  Αυγούστου 1065[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης[1]
Οικογένεια
Σύζυγος Ζερμπέρζ της Βουλώνης
Ίδα της Σαξονίας
Γονείς Φρειδερίκος του Λουξεμβούργου και Irmentrude van de Wetterau
Αδέλφια Ογίβη του Λουξεμβούργου
Ίμιτσα του Λουξεμβούργου
Αντάλμπερο Γ΄ του Μετς
Γκίζελμπερτ του Λουξεμβούργου
Ερρίκος Ζ΄ της Βαυαρίας
Hermann of Gleiberg
Οικογένεια Ardennes-Verdun dynasty

Ο Φρειδερίκος της Κάτω Λωρραίνης ή Φρειδερίκος του Λουξεμβούργου (1003 - 18 Μαΐου 1065) ήταν κόμης του Μάλμεντι (1035 - 1065) και δούκας της Κάτω Λωρραίνης (1046 - 1065).

Ήταν νεώτερος γιος του Φρειδερίκου και της Ερμεντρούδης και εγγονός του Ζίγκφριντ, κόμητος του Λουξεμβούργου. Το 1044 ο Γκοθέλο Α' δούκας της ενωμένης Λωρραίνης πέθανε και ο μεγαλύτερος γιος του, Γοδεφρείδος, τον διαδέχθηκε στο άνω τμήμα της, ενώ ο αυτοκράτορας αρνήθηκε να του δώσει το υπόλοιπο τμήμα απειλώντας να το δώσει στον μικρότερο ανίκανο αδελφό του, Γκοθέλο Β'. Λόγω της επανάστασης του Γοδεφρείδου ο αυτοκράτορας Ερρίκος Γ' διόρισε δούκα της Άνω Λωρραίνης τον Φρειδερίκο, συγγενή του δούκα της Άνω Λωρραίνης Αδελβέρτου.

Με την βοήθεια του αδελφού του Αδαλβερόν Γ' επισκόπου του Μετς κατάφερε να ενισχύσει την εξουσία. Στάθηκε πιστός στον αυτοκράτορα, αλλά ηττήθηκε στην μάχη και άρχισε να μοιράζει την χώρα του. Πέθανε σε μάχη με τον αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας Άννο Β'. Ο αυτοκράτορας Ερρίκος Δ' τον αντικατέστησε με τον Γοδεφρείδο.


Προκάτοχος:
Γκοθέλο Α'
Δούκας της Κάτω Λωρραίνης
10461065
Διάδοχος:
Γοδεφρείδος Γ'

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick, Duke of Lower Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).