Γοδεφρείδος Β΄ της Κάτω Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γοδεφρείδος Β΄ της Κάτω Λωρραίνης
Γέννηση
άγνωστη τιμή
Θάνατος
άγνωστη τιμή
Ιδιότητα φεουδάρχης
Γονείς Γοδεφρείδος Α΄ της Βερντούν και Ματθίλδα της Σαξονίας
Αδέλφια Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας, Herman of Ename, Frederick, Count of Verdun, Γκοθέλο Α΄ της Λωρραίνης, Adalbero II of Verdun και Ermengarde of Verdun

Ο Γοδεφρείδος Β΄ της Κάτω Λωρραίνης (965 - 1023) ήταν άτεκνος γιος του Φρειδερίκου Α΄, κόμητα του Βερντέν, κόμης του Βερντέν (1002 - 1023) μετά τον θάνατο του πατέρα του, και δούκας της Κάτω Λωρραίνης (1012 - 1023), διαδεχόμενος τον Καρολίδη δούκα Όθωνα που πέθανε άτεκνος. Διορίστηκε δούκας από τον αυτοκράτορα Ερρίκο Β΄ υπό τις συμβουλές του Γεράρδου επίσκοπου του Καμπραί, επειδή ο αυτοκράτορας ήθελε ένα ισχυρό στρατιωτικό χέρι να διατηρεί την ειρήνη στο δουκάτο και να του εξασφαλίζει τα γαλλικά σύνορα. Το προσόν του Γοδεφρείδου ήταν ότι καταγόταν από την Άνω Λωρραίνη και δεν συμμετείχε στις διενέξεις των βαρόνων, παραμένοντας πιστός στη δυναστεία των Οθωνιδών. Το 1012 παραχώρησε το Βερντέν στον αδελφό του Φρειδερίκο. Είχε να αντιμετωπίσει πολλές διαμάχες με τοπικούς βαρόνους, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν αυτή με τον Γεράρδο, κόμη του Μετς, τον οποίο νίκησε στις 27 Αυγούστου 1017 παρά το ότι ο αντίπαλός του είχε αριθμητική του υπεροχή. Τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Γκοθέλο.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Godfrey II, Duke of Lower Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Προκάτοχος:
Όθων
Δούκας της Κάτω Λωρραίνης
10121023
Διάδοχος:
Γκοθέλο Α΄