Ερρίκος Α΄ της Λοθαριγγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος Α΄ της Λοθαριγγίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 11ος αιώνας
Θάνατος 29  Ιουλίου 1060
Οικογένεια
Τέκνα Χέρμαν Β΄ της Λοθαριγγίας
Γονείς Χέτσελιν Α΄
Αδέλφια Κορράδος Γ΄ της Καρινθίας
Οικογένεια Οίκος των Ετσονιδών

Ο Ερρίκος Α΄, γερμ. Heinrich I (απεβ. 1061) από τον Οίκο των Ετσονιδών ήταν παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας (1045-60).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Χέτσελιν Α΄ κόμη του Τσύλπιχγκαου και μίας από τον Οίκο των Σαλίων, κόρης του Κορράδου Α΄ δούκα της Καρινθίας.

Νυμφεύτηκε τη Ματίλντε των Αρντέν, αδελφή του πάπα Στεφάνου Θ΄. Η εξαδέλφη του Ριχέτσα, σύζυγος του Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ της Πολωνίας του παραχώρησε το κάστρο του Κόχεμ, στην περιοχή του Μοζέλα. Το 1045 διαδέχθηκε τον εξάδελφό του Όθωνα Β΄ ως παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας. Όταν ο Ερρίκος Γ΄ των Σαλίων της Γερμανίας ασθένησε, εκλέχθηκε διάδοχός του.

Μετά το 1058 άρχισε να δείχνει σημεία παραφροσύνης, γι' αυτό και περιορίστηκε στη μονή του Γκόρτσε. Όταν άκουσε ότι η σύζυγός του είχε σχέση με συγγενή του, απέδρασε και τη σκότωσε με τσεκούρι το 1060. Τότε εγκλείστηκε για πάντα στη μονή του Έχτερναχ, όπου το 1061 απεβίωσε. Του γιου του Χέρμαν Β΄ την επιτροπεία ανέλαβε ο Άννο Β΄ αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, καθώς και τη διακυβέρνηση της Λοθαριγγίας. Όταν έγινε 15 ετών, ο γιος του ανέλαβε παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1048 τη Ματίλντα των Αρντέν-Βερντέν, κόρη του Γκοθέλο Α΄ δούκα της Λοθαριγγίας και είχε τέκνο:

  • Χέρμαν Β΄ 1049-1085, παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gerstner, Ruth, 'Die Geschichte der lothringischen Pfalzgrafschaft (von den Anfängen bis zur Ausbildung des Kurterritoriums Pfalz)', Rheinisches Archiv 40 (Bonn 1941)
  • Kimpen, E., ‘Ezzonen und Hezeliniden in der rheinischen Pfalzgrafschaft’, Mitteilungen des Österreichischen Instituts für Geschichtsforschung. XII. Erg.-Band. (Innsbruck 1933) p.1-91.
  • Lewald, Ursula, 'Die Ezzonen. Das Schicksal eines rheinischen Fürstengeschlechts', Rheinische Vierteljahrsblätter 43 (1979) p.120-168
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry I, Count Palatine of Lotharingia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).