Γιούς Κάμπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°12′42″N 24°34′35″E / 35.21167°N 24.57639°E / 35.21167; 24.57639

Άποψη του οροπεδίου την άνοιξη, με τις ανθισμένες άγριες τουλίπες.

Ο Γιους Κάμπος ( ονομάζεται και στση Αιγιδούς - Γιδούς ) είναι οροπέδιο που βρίσκεται στην κοιλάδα του Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης, στο νησί της Κρήτης. Βρίσκεται σε θέση 31 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσον αφορά στην ονομασία του κάμπου, σύμφωνα με μια εκδοχή προέρχεται από την τοπική γενική τση Γιούς ο Κάμπος, η οποία στο κρητικό ιδίωμα σημαίνει ο κάμπος της Ηούς. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο κάμπος έλαβε την ονομασία αυτή από τα κοπάδια αιγών που έβοσκαν εκεί από την βυζαντινή ακόμη περίοδο[1].

Τοποθεσία και άλλα στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιους Κάμπος βρίσκεται βορειοδυτικά του βουνού Κέντρος και εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μέσο υψόμετρο 750 μέτρων και είναι προσβάσιμος από τα χωριά Σπήλι, Κισσός και Γερακάρι. Το οροπέδιο είναι γνωστό για την εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα του, η οποία περιλαμβάνει αρκετά ενδημικά φυτά[2]. Ειδικότερα, η κόκκινη άγρια τουλίπα ( Tulipa doerfleri )[3][4], ένα από τα λίγα ενδημικά είδη τουλίπας στην Κρήτη, ευδοκιμεί εκεί. Παράλληλα, εντοπίζονται διάφορα είδη δέντρων όπως πλάτανοι και έλατα καθώς και σπάνια είδη ορχιδέας.

Το οροπέδιο είναι εξαιρετικά εύφορο καθώς παράγει δημητριακά όλων των ειδών, κηπευτικά, κερασιές, μηλιές, βυσσινιές, λαχανικά και καρυδιές ενώ στους βοσκότοπους του οροπεδίου σιτίζονται ευάριθμα κοπάδια αιγοπροβάτων. Τα παλαιότερα χρόνια, ο κάμπος αποτελούσε σημαντική πηγή τροφής για τα χώρια της γύρω περιοχής, όπως το Σπήλι, ο Κισσός, οι Καρίνες, ο Πατσός, το Γερακάρι, ο Βάτος κ.ά[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ειρήνη Μπριλλάκη - Καβακοπούλου, Τοπωνύμια περιοχής Σπηλίου Ρεθύμνου Κρήτης στο συλλογικό Τα Κρητικά τοπωνύμια - Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, Ρέθυμνο 6-7 Νοεμβρίου 1998, Πρακτικά, τόμος Α', Ιστορική - Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης, Ρέθυμνο 2000, σελ. 493.
  2. Γιους Κάμπος από τον ιστότοπο CretanBeaches.com.
  3. Nicholas J. Turland et al. 2004: Weeds of the traditional agriculture of Crete. - Willdenowia 34(2): 381-406. (Online Αρχειοθετήθηκε 2012-01-11 στο Wayback Machine.)
  4. Η άγρια τουλίπα φέρνει στην Κρήτη Ιάπωνες.
  5. Μπριλλάκη - Καβακοπούλου, 2000, Α', 492.