Γιλβέρτος ντε Κορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιλβέρτος ντε Κορ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1258
Αττική
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαργαρίτα ντε Νεϊγύ
ΤέκναΓουλιέλμος ντε Κορ
Μαργαρίτα ντε Κορ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβαρόνος
ιππότης

Ο Γιλβέρτος ντε Κορ (Gilbert de Cors ή de Escors), ήταν Γάλλος ιππότης, σταυροφόρος και ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Αναφέρεται από την Αραγωνική έκδοση του χρονικού κατάκτησης του Μορέως που αναφέρει ότι το 1209 έγινε κύριος Βαρωνίας. Καταγόταν από την οικογένεια Escors ή Escorz με καταγωγή την Ακουϊτανία και τη Γαλλική Ναβάρα, που έδωσε βασιλείς στη Γαλλία και στο Βασίλειο της Ναβάρας.

Ο Γουλιέλμος Σαμπλίτης μετά τη κατάκτηση της Πελοποννήσου την μοίρασε σε τιμάρια και φέουδα τιμώντας πρώτα τους ιππότες που ήταν μαζί του κατά την Δ΄ Σταυροφορία. Στον Κορ έδωσε τέσσερα τιμάρια στην περιοχή της Αχαΐας όπου έχτισε και το Κάστρο της Μιτόπολης[1].

Παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα ντε Νεϊγύ και απέκτησε μαζί της δυο παιδιά, τον Γουλιέλμο και τη Μαργαρίτα, απόγονος του είναι η Μαργαρίτα του Μπω που παντρεύτηκε τον Πέτρο του Λουξεμβούργου πρόγονο του οίκου των Τυδώρ[2][3]. Σκοτώθηκε στη Μάχη του Καρυδίου το 1258.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. L'Achaïe féodale: étude sur le moyen âge en Grèce (1205-1456). Diane de Guldencrone. Published in 1886 by E. Leroux. Book Collection from the University of Michigan
  2. Charles Cawley, Medieval Lands, Sicily/Naples, Nobility
  3. The princes of Achaia and the Chronicles of Morea: a study of Greece in the middle ages, Volume 1. E. Arnold, 1907. the University of Wisconsin - Madison

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
-
Βαρώνος της Μιτόπολης
1209-1258
Διάδοχος
Μαργαρίτα ντε Νεϊγύ


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Escors της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).