Μαργαρίτα ντε Νεϊγύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα ντε Νεϊγύ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1220
Θάνατος1282
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Περίοδος ακμής13ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓιλβέρτος ντε Κορ
Γουλιέλμος Β΄ ντα Βερόνα
Ιωάννης Σαιντ-Ομέρ
ΤέκναΜαργαρίτα ντε Κορ
Γουλιέλμος ντε Κορ
Νικόλαος Γ΄ Σαίντ Ομέρ
ΓονείςΙωάννης Β΄ ντε Νεϊγύ και Ιωάννης Α΄ ντε Νεϊγύ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒαρώνος του Πασαβά

Η Μαργαρίτα ντε Νεϊγύ (Marguerite de Nully) ή γνωστή και σαν Μαργαρίτα του Πασσαβά (1220[1] - 1282[2]) ήταν Γαλλικής καταγωγής φεουδάρχης του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Ήταν κυρά του Πασσαβά, της Άκοβας και της Μιτόπολης, μέσω γάμων είχε αποκτήσει δικαιώματα στην ηγεμονία της Ευβοίας και στο Δουκάτο των Αθηνών.

Ήταν κόρη του βαρώνου του Πασσαβά Ιωάννη Β΄ ντε Νεϊγύ. Η μητέρα της, δεν είναι γνωστό το μικρό της όνομα, ήταν από την οικογένεια ντε Ροζιέρ βαρώνων της Άκοβας. Μετά την Μάχη της Πελαγονίας το 1262 στάλθηκε όμηρος στην Κωνσταντινούπολη για να απελευθερωθεί ο πρίγκιπας Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος που ήταν και θείος της.

Στην Κωνσταντινούπολη έμεινε 2 χρόνια και 2 ημέρες. Επιστρέφοντας θέλησε να πάρει πίσω τα φέουδα της και την βαρωνία της Άκοβας που είχε κληρονομήσει από τον θείο της Βαλθέρο Ροζιέρο. Ο πρίγκιπας Γουλιέλμος αρνήθηκε να της την δώσει επειδή σύμφωνα με τη κανόνες έπρεπε να είχε αποδεχτεί την κληρονομιά μέσα σε 40 ημέρες. Είχε ήδη χάσει τη Βαρωνία του Πασαβά που είχε δοθεί στους Βυζαντινούς βάσει της συμφωνίας απελευθέρωσης του Γουλιέλμου. Η Μαργαρίτα απευθύνθηκε στο δικαστικό όργανο του πριγκιπάτου , την Κούρτη που δικαίωσε όμως τον Γουλιέλμο. Έπειτα από αυτό ο Γουλιέλμος μοίρασε την βαρωνία της Άκοβας ανάμεσα στην Μαργαρίτα δίνοντας της το ένα τρίτο και την κόρη του Μαργαρίτα Βιλλεαρδουίνου που της έδωσε τα δύο τρίτα.

Παντρεύτηκε σε 1ο γάμο τον Γιλβέρτο ντε Κορ κι απέκτησε μαζί του δύο παιδιά την Μαργαρίτα και τον Γουλιέλμο. Μετά τον θάνατο του Γιλβέρτου παντρεύτηκε τον Γουλιέλμο της Βερόνας ηγεμόνα της Ευβοίας και σε 3ο γάμο τον ηγεμόνα της Θήβας Ιωάννη Σαιντ Ομέρ και μαζί του απέκτησε τον Νικόλαο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marguerite De Nully (1220 - Unknown)[νεκρός σύνδεσμος], ανακτήθηκε 8 Μαρτίου 2013
  2. Marguerite de NULLY, ανακτήθηκε 8 Μαρτίου 2013
Προκάτοχος
Ιωάννης Β΄ ντε Νεϊγύ
Βαρώνη του Πασαβά κατά το ένα τρίτο Διάδοχος
Προκάτοχος
Γιλβέρτος ντε Κορ
Βαρώνη της Μιτόπολης
1258-1282
Διάδοχος
Γουλιέλμος ντε Κορ