Πινακοθήκη της Ακαδημίας (Βενετία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 45°25′53″N 12°19′41″E / 45.4315°N 12.3281°E / 45.4315; 12.3281

Πινακοθήκη Ακαδημίας
Gallerie dell'Accademia
Accademia (Venice).jpg
Ιδρύθηκε 1811
Περιοχή Βενετία, Ιταλία
Ιστότοπος web ufficiale
Προσωπογραφία νεαρού μελετητή του Λορέντσο Λότο.
Η καταιγίδα του Τζορτζόνε (1505).

Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας φιλοξενεί την πιο σημαντική συλλογή βενετσιάνικης ζωγραφικής από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα.

Η καταγωγή της είναι στενά συνδεδεμένη με τα πολιτικά γεγονότα των πρώτων ετών του 19ου αι.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη συνθήκη της Μπρατισλάβας, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 1805 και όριζε τον αποκλεισμό της Αυστρίας από την ιταλική χερσόνησο, η Βενετία, στερημένη τώρα πια τη χιλιετή αυτονομία της, επέστρεψε στη γαλλική τροχιά, αφού έγινε μέλος του τότε Ιταλικού βασιλείου που δημιουργήθηκε από τον Ναπολέοντα. Τα έργα τέχνης που κατάφεραν να διαφύγουν την πώληση και τη διασπορά, συνελέγησαν από την Ακαδημία με σκοπό κυρίως εκπαιδευτικό, δηλαδή τη δημιουργία δίπλα στη σχολή μιας πινακοθήκης προορισμένης «για όποιον σπουδάζει ζωγραφική».[1]

Σημαντικές συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχικός πυρήνας των συλλογών περιείχε έναν μικρό αριθμό έργων που είχαν δωρίσει οι ίδιοι οι ακαδημαϊκοί και είχαν μεταφερθεί εδώ από την παλιά τους έδρα- κοντά στο Φοντεγκέτο της Φαρίνα- μια σειρά από πίνακες που ανήκαν στη Σκουόλα ντέλα Καριτά και ανέκαθεν φυλάσσονταν στο κτίριο του παλαιού ιδρύματος, και μια συλλογή από γύψινα έργα, που ανήκε στον ηγούμενο Φαρσέτι και που αγοράστηκε από την αυστριακή κυβέρνηση το 1805.

Σημαντικά έργα προστέθηκαν στη συλλογή χάρη στα κληροδοτήματα. Το 1838 ο Τζιρόλαμο Κονταρίνι δώρισε στην Ακαδημία τη σημαντική συλλογή του, που περιείχε εκατόν ογδόντα οκτώ έργα, όπως η Παναγία των δένδρων και οι Αλληγορίες του Τζοβάνι Μπελίνι, καθώς και έξι πίνακες του Πιέτρο Λόνγκι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεγάλα Μουσεία «Πινακοθήκη της Ακαδημίας», Βενετία, σ. 11 Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., 2006