Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαία Άγκυρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°57′0″N 32°51′47″E / 39.95000°N 32.86306°E / 39.95000; 32.86306

Αρχαία Άγκυρα
Ερείπια του ναού του Αυγούστου και της Ρώμης στην Άγκυρα (Άνκαρα).
Χάρτης
Είδοςαρχαία πόλη και πόλις
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°57′0″N 32°51′47″E
Διοικητική υπαγωγήΜητροπολιτικός Δήμος Άγκυρας
ΧώραΤουρκία
Commons page Πολυμέσα

Η Άγκυρα ήταν πόλη της Αρχαιότητας, η οποία αντιστοιχεί στην σημερινή πόλη της Άνκαρα.

Η περιοχή της Άγκυρας κατοικήθηκε από την 2η χιλιετία π.Χ. από τους Χιττίτες, ενώ στην συνέχεια, προς τον 10ο αιώνα π.Χ. από τους Φρύγες. Σύμφωνα με τον θρύλο, η πόλη ανεγέρθηκε από τον βασιλέα Μίδα, ενώ, πιθανώς, να έφερε κατά την διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου την ονομασία Άνγκορα.

Καταλειφθείσα το 333 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, στην συνέχεια κατελήφθη από τους Γαλάτες κατά την διάρκεια των επιδρομών των πολεμιστών αυτών, στην διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ. (δείτε Μεγάλη εκστρατεία).

Τιθέμενη υπό ρωμαϊκό έλεγχο το 189 π.Χ., έλαβε, τότε, την ονομασία Άγκυρα και κατέστη πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Γαλατίας το 25 π.Χ.. Ο ναός του Αυγούστου και της Ρώμης στην Άγκυρα, επίσης γνωστός ως Μνημείο της Άγκυρας, είδε να ανευρίσκεται εντός αυτού το πληρέστερο αντίγραφο της πολιτικής διαθήκης του Αυγούστου, τα Res gestae.

Η Άγκυρα αποτέλεσε πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ωστόσο κατελήφθη από τους Πέρσες και, στην συνέχεια, τους Άραβες. Ετέθη οριστικά υπό οθωμανικό έλεγχο το 1360, με εξαίρεση την σύντομη παρένθεση της κατάκτησής της από τον Ταμερλάνο (1402).

Στην Φυσική Ιστορία του, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος την ονομάζει ως « Άγκυρα των Τεκτόσαγων ». Η πόλη αναφέρεται, επίσης, από τον Στράβωνα, ως κατοικούμενη από τους Τεκτόσαγες[1]. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, αναφέρει, επίσης, μια πόλη με την ονομασία Άγκυρα στην Φρυγία, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται, επίσης, από τον Στράβωνα[2].

Πρόσωπα σχετιζόμενα με την πόλη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην διάρκεια του 7ου αιώνα, οι Καπιτούλοι της Τουλούζ τίμησαν το μυθικό παρελθόν των ιδρυτών της πόλεως και παρήγγειλαν σε αριθμό καλλιτεχνών έργα με θέμα την Ίδρυση της Άγκυρας από τους Τεκτόσαγες.

  • Αξίζει να αναφερθούν:
    • Η τοιχογραφία του Ζαν-Πιέρ Ριβάλ.
    • Η τοιχογραφία του Αντουάν Ριβάλ, (αντικαθιστώντας εκείνη του πατέρα του, Ζαν-Πιέρ, η οποία είχε καταστραφεί).
    • Πίνακας ζωγραφικής του Ζαν Ζουβενέ, Μουσείο των Αυγουστίνων της Τουλούζ.
    • Σχέδιο του Ραιμόν Λαφάζ, Τουλούζ, Μουσείο Πωλ-Ντυπουί.
  1. Στράβων, Γεωγραφικά [λεπτομέρεια των εκδόσεων] [διαδικτυακή ανάγνωση]. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, το οποίο αναφέρεται στα κελτικά έθνη, ο Στράβων συνδέει τον λαό των Τεκτόσαγων με την πόλη της Τουλούζ (Τολῶσσα).
  2. Στράβων, Γεωγραφικά [λεπτομέρεια των εκδόσεων] [διαδικτυακή ανάγνωση]