Μουσεία Καπιτωλίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μουσεία Καπιτωλίου
Χάρτης
Είδοςμουσείο τέχνης[1][2], ακίνητη περιουσία, αρχαιολογικό μουσείο[2] και μουσείο[3]
ΔιεύθυνσηPiazza del Campidoglio, 1 - Roma[4] και Piazza del Campidoglio 1, 00186 Roma[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′35″N 12°28′58″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη[4][2]
ΧώραΙταλία[4]
Έναρξη κατασκευής1471
Ολοκλήρωση1734
ΑρχιτέκτοναςΜιχαήλ Άγγελος[5]
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[4]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Τα σχέδια του Μιχαήλ Αγγέλου για τον Λόφο του Καπιτωλίου. Χαρακτικό του Ετιέν Ντυπεράκ, 1568

Τα Μουσεία Καπιτωλίου (Ιταλ. Musei Capitolini) είναι συγκρότημα αρχαιολογικών μουσείων και μουσείων τέχνης στο Λόφο του Καπιτωλίου, στη Ρώμη, Ιταλία. Τα μουσεία βρίσκονται σε τρία παλάτια περιμετρικά μιας τραπεζοειδούς πλατείας που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος το 1536. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε σε συνολικά περισσότερα από 400 χρόνια. Η ιστορία των μουσείων ανάγεται στο 1471, όταν ο Πάπας Σίξτος Δ΄ δώρισε μια μεγάλη συλλογή μπρούντζινων αγαλμάτων στον λαό της Ρώμης και τα τοποθέτησε στο Λόφο του Καπιτωλίου. Έκτοτε, η συλλογή των μουσείων έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αρχαίων Ρωμαϊκών αγαλμάτων, επιγραφών καθώς και μεσαιωνικών και Αναγεννησιακών έργων τέχνης, κοσμήματα, κέρματα και άλλα αντικείμενα. Τα μουσεία ανήκουν στον Δήμο της Ρώμης, ο οποίος και τα λειτουργεί.

Ο έφιππος ανδριάντας στο κέντρο της πλατείας είναι αντίγραφο του αυθεντικού αγάλματος του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου που φυλάσσεται εντός του μουσείου. Διεσώθη καθώς, ενώ πολλά αρχαία αγάλματα καταστράφηκαν με διαταγές της χριστιανικής εκκλησίας, το συγκεκριμένο πιστευόταν ότι αφορούσε στον Μεγάλο Κωνσταντίνο, που έκανε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας.

Παλιά και Νέα Κτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Μουσεία του Καπιτωλίου αποτελούνται από τα ακόλουθα τρία κτήρια:

  • Το Παλάτσο Σενατόριο (Palazzo Senatorio), που ανεγέρθηκε τον 12ο αιώνα και τροποποιήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια του Μιχελάγγελου.
  • Το Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι (Palazzo dei Conservatori), που χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και ανακατασκευάστηκε με τη χρήση, για πρώτη φορά, ελεύθερων δομικών στοιχείων (υποστυλώματα) του Μιχαήλ Αγγέλου.
  • Το Παλάτσο Νουόβο (Palazzo Nuovo), που χτίστηκε τον 17ο αιώνα με ομοιότυπο σχεδιασμό όπως του ανωτέρω.

Επιπλέον, το Παλάτσο Καφφαρέλλι-Κλεμεντίνο (Palazzo Caffarelli-Clementino) που βρίσκεται δίπλα από την πλατεία και παρακείμενα του ντέι Κονσερβατόρι προστέθηκε στα μουσεία στις αρχές του 20ού αιώνα. Έργα που ανήκουν στα μουσεία βρίσκονται και στο εργοστάσιο Τσεντράλε Μοντεμαρτίνι (Centrale Montemartini).

Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δεύτερο όροφο του Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι βρίσκει κανείς σήμερα τη μπρούντζινη λύκαινα των Ρωμύλου και Ρώμου, που είναι το σύμβολο της Αρχαίας Ρώμης. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με εντυπωσιακές τοιχογραφίες και σοβάδες καθώς και σκαλισμένες πόρτες και οροφές. Στον τρίτο όροφο στεγάζονται έργα ζωγραφικής και εφαρμοσμένων καλών τεχνών, ενώ οι συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων βρίσκονται στο διπλανό Παλάτσο Καφφαρέλλι-Κλεμεντίνο.

Παλάτσο Νουόβο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λύκαινα του Ρώμου και του Ρωμύλου

Το Νουόβο διαθέτει πλήθος αγαλμάτων, σαρκοφάγων και μωσαϊκών της αρχαίας Ρώμης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει επίσης το μαρμάρινο άγαλμα του Θνήσκοντα Γαλάτη, του Έρωτα και της Ψυχής, το κολοσσιαίο άγαλμα του Ωκεανού και αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης του Πραξιτέλη (4ος αιώνας π.Χ.)

Νέα πτέρυγα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα γυάλινη σάλα (Sala Marco Aurelio) που δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Κάρλο Αϊμονίνο έχει στο κέντρο της τον αυθεντικό έφιππο ανδριάντα του Μάρκου Αυρηλίου. Εκεί βρίσκονται επίσης κομμάτια του τεράστιου μπρούτζινου αγάλματος του Μ. Κωνσταντίνου και τα θεμέλια (από ηφαιστειογενή πετρώματα) του Καπιτωλίου Διός. Σε ξεχωριστές αίθουσες υπάρχουν, τέλος, συλλογές φανταστικών Ελληνικών και Ετρουσκικών αγγείων που δώρισε στην πόλη ο Augusto Castellani στα μέσα του 19ου αιώνα.

Τσεντράλε Μοντεμαρτίνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσεντράλε Μοντεμαρτίνι (Centrale Montemartini) ήταν εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας κατά την περίοδο 1890 - 1930 στα νότια της Ρώμης, μεταξύ της Πυραμίδας του Κέστιου και της βασιλικής του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών. Οι μόνιμες εκθέσεις του περιλαμβάνουν κοντά 400 αγάλματα που μετακινήθηκαν εκεί κατά την αναδιοργάνωση των Μουσείων Καπιτωλίου το 1997, μαζί με μωσαϊκά και τάφους. Πολλά από τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στην αρχαιολογικά πολύ παραγωγική περίοδο μεταξύ 1890-1930.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]