Αμύντας της Γαλατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμύντας της Γαλατίας
Αργυρό τετράδραχμο της Γαλατίας, που απεικονίζει στη μία όψη την Αιηνά. Στην άλλη όψη Νίκη κρατεί σκήπτρο με ταινία, επιγρ.: BAΣΙΛΕΩΣ AMYNTOY. 30 χλστ., 15,7 γραμμ.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος25 π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΒρογίταρος και Αδοβογιόνα[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
τετράρχης

Ο Αμύντας, λατιν.: Amyntas, ο τετράρχης των Τρόκμων ήταν βασιλιάς της Γαλατίας και πολλών παρακείμενων χωρών μεταξύ 36 και 25 π.Χ., που αναφέρεται από τον Στράβωνα [2] ως σύγχρονός του. Ήταν γιος του Βρογιτάρου βασιλιά της Γαλατίας στη Μ. Ασία, και της Αδοβογιόνας, κόρης του βασιλιά Δειόταρου του Φιλορωμαίου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμύντας φαίνεται ότι κατείχε πρώτα τη Λυκαονία, όπου διατηρούσε περισσότερα από 300 κοπάδια. [2] Σε αυτήν πρόσθεσε την επικράτεια της Δέρβης με τον φόνο του πρίγκιπά της, Αντίπατρου της Δέρβης, φίλου του Κικέρωνα, [3] και την Ισαυρία και την Καππαδοκία με τη ρωμαϊκή εύνοια. Αρχικά ήταν γραμματέας του Δειόταρου βασιλιά της Καππαδοκίας και έγινε από αυτόν στρατηγός των Γαλατών, του επικουρικού στρατού που στάλθηκε για να βοηθήσει τον Δ. Ι. Βρούτο και τον Γ. Κάσσιο εναντίον της Β΄ Τριανδρίας, αλλά αυτομόλησε προς τον Μάρκο Αντώνιο λίγο πριν από τη μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ.

Μετά το τέλος του Δειόταρου [2] ο Αμύντας έγινε βασιλιάς της Καππαδοκίας το 37 ως ηγεμόνας-πελάτης του Μάρκου Αντώνιου. Ο Πλούταρχος τον απαριθμεί στους οπαδούς του Μάρκου Αντώνιου στο Άκτιο και αναφέρεται, ότι αυτομόλησε προς στον Οκταβιανό λίγο πριν τη μάχη. [4]

Είχε σαν σχέδιό του την επέκταση του κράτους του. Προσπαθώντας να μειώσει τους ανθεκτικούς ορεινούς ηγεμόνες γύρω του, ο Αμύντας έγινε κύριος της Ομονάδα [2] ή της Οινώνα, [5] και σκότωσε τον πρίγκιπα εκείνου του τόπου. Αλλά το τέλος αυτού το εκδικήθηκε η χήρα του, έτσι ο Αμύντας έπεσε θύμα το 25, σε ενέδρα που του έστησε εκείνη. [2] Με το τέλος του η Γαλατία έγινε ρωμαϊκή επαρχία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμύντας ήταν πατέρας του:

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Strabo, Geographia, xii
  3. Cicero, Ad Familiares, xiii. 73
  4. Plutarch, Parallel Lives, "Mark Anthony", 61, 63
  5. Pliny, Naturalis Historia, v. 23

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]