Οι δύο όψεις ενός εγκλήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γίνεται Με Καθρέφτες)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οι δυο όψεις ενός εγκλήματος
Agatha Christie plaque -Torre Abbey portret.jpg
Συγγραφείς Αγκάθα Κρίστι
Γλώσσα Αγγλικά
Είδη αστυνομική σειρά και μυθιστόρημα
Δημοσιεύθηκε 1952
Εκδότης Dodd, Mead and Company
Έπεται του Mrs McGinty's Dead
Προηγείται του A Daughter's a Daughter
δεδομένα

Το Οι δύο όψεις ενός εγκλήματος - (They Do It with Mirrors - Γίνεται με καθρέφτες) είναι ένα έργο της Αγκάθα Κρίστι που πρωτοεκδόθηκε στις ΗΠΑ από την "Dodd, Mead and Company" το 1952 υπό τον τίτλο Murder with Mirrors[1][2] και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το "Collins Crime Club" στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους[3] υπό τον αυθεντικό τίτλο της Κρίστι. Η έκδοση των ΗΠΑ κυκλοφόρησε με τιμή 2,50 δολαρίων[2]και η έκδοση του ΗΒ με τιμή δέκα σελίνια και έξι πένες(10/6)[3]. Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η Μις Μαρπλ.

Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λυχνάρι» (αρ. 7 της σειράς «βιβλίων περιπτέρου» με τίτλο «Βιβλιοθήκη Αστυνομικής Φιλολογίας») στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, σε μετάφραση του εκδότη Τάσου Λαζαρίδη.[4]

Περίληψη πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς ανοίγει η ιστορία, η Τζέην Μαρπλ επισκέπτεται την παλιά της φίλη Ρουθ βαν Ράυντοκ. Η Μις Μαρπλ, Ρουθ, και η αδελφή της Ρουθ Κάρρυ Λουίζ ήταν φίλες στο ίδιο σχολείο στην Ιταλία όταν ήταν κορίτσια. Η Ρουθ ανησυχεί ότι κάτι πηγαίνει λάθος στο Στόνυγκεϊτς, τη βικτωριανή κατοικία όπου ζει η Κάρρυ Λουίζ με τον σύζυγο της Λούις Σέρροκολντ. Δεν μπορεί να βρει κανέναν πραγματικό λόγο γι' αυτές τις ανησυχίες, αλλά φοβάται ότι η Κάρρυ Λουίζ βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Ρουθ ζητά από τη Μις Μαρπλ να την επισκεφθεί και να μάθει τι συμβαίνει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. John Cooper and B.A. Pyke. Detective Fiction - the collector's guide: Second Edition (Pages 82 and 87) Scholar Press. 1994. ISBN 0-85967-991-8
  2. 2,0 2,1 American Tribute to Agatha Christie
  3. 3,0 3,1 Chris Peers, Ralph Spurrier and Jamie Sturgeon. Collins Crime Club – A checklist of First Editions. Dragonby Press (Second Edition) March 1999 (Page 15)
  4. Πρβ. την καταχώριση για μεταγενέστερη επανέκδοση, του 2006, στην ιστοσελίδα της biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 9-02-2018.