Γέφυρα του Αδάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 9°07′16″N 79°31′18″E / 9.1210°N 79.5217°E / 9.1210; 79.5217

Η Γέφυρα του Αδάμ από ψηλά.

Η Γέφυρα του Αδάμ, γνωστή και ως Γέφυρα του Ράμα ή Ράμα Σέτου, δεν πρόκειται για πραγματική γέφυρα αλλά μια στενή λωρίδα ξηράς, ισθμού, και αβαθών που δημιουργείται από μια σειρά από βραχονησίδες και αμμώδη αβαθή μεταξύ των νησιών Πάμπαν (ή νησί Ράμεσβαραμ, από το όνομα της ομώνυμης πόλης του νησιού), στα νοτιοανατολικά της πολιτείας Ταμίλ Ναντού στην Ινδία, μέχρι το νησί Μανάρ, στη βορειοδυτική Σρι Λάνκα. Γεωλογικές μελέτες έχουν δείξει πως η ζώνη αυτή στο παρελθόν αποτελούσε μια ενιαία λωρίδα γης που ένωνε την Ινδία με τη Σρι Λάνκα.

Έχει μήκος 30 χιλιόμετρα. Το βάθος στην περιοχή είναι μεταξύ 1 και 10 μέτρων και μέχρι τον 15ο αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες πως ήταν δυνατόν να διασχισθεί με τα πόδια. Η Γέφυρα αποτελεί διαχωριστικό μεταξύ του κόλπου του Μανάρ (νοτιοδυτικά) και του κόλπου του Παλκ (βορειοανατολικά).

Η πρώτη αναφορά στη Γέφυρα γίνεται στο έπος Ραμαγιάνα. Εκεί οφείλει και το όνομα Γέφυρα του Ράμα, καθώς, σύμφωνα με το έπος, η γέφυρα δημιουργήθηκε από τον στρατό πιθήκων του Ράμα, τους Βανάρα, για να φτάσει στην πόλη Λάνκα, όπου αναζητούσε την σύζυγό του Σίτα. Στη Δύση έγινε για πρώτη φορά γνωστή από το βιβλίο του Πέρση γεωγράφου Ιμπν Κορνταντμπέχ του 9ου αιώνα, Kitāb al Masālik w’al Mamālik (Βιβλίο των Οδών και των Βασιλείων). Από τη Γέφυρα έχει πάρει και το όνομά της η θάλασσα μεταξύ της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, που ονομάζεται Sethusamudram (Θάλασσα της Γέφυρας). Η αναφορά της ως Γέφυρα του Αδάμ γίνεται από νεότερους χάρτες, των αρχών του 19ου αιώνα. Το όνομα προέρχεται από μια ισλαμική παράδοση που θέλει τον Αδάμ να χρησιμοποιεί το πέρασμα αυτό για να προσεγγίσει την περιοχή του ομώνυμου όρους Αδάμ, (ή Κορυφή του Αδάμ), στη Σρι Λάνκα, μετά την έξωσή του από τον Παράδεισο

Χάρτης της περιοχής

Το μικρό βάθος των νερών στην περιοχή, έκανε πάντα δύσκολη την πλεύση των μεγάλων πλοίων από εκείνο το σημείο. Τα πλοία αυτά πρέπει να ταξιδέψουν γύρω από τη Σρι Λάνκα. Το 2001, η κυβέρνηση της Ινδίας πρότεινε ένα σχέδιο πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων για την κατασκευή ενός καναλιού σε όλη την περιοχή του κόλπου του Παλκ, το οποίο θα κόβει στα δύο τη Γέφυρα του Αδάμ. Ενάντια σε αυτό το σχέδιο έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις, για θρησκευτικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Η Γέφυρα του Αδάμ αποτελούσε στο παρελθόν τη μεγαλύτερη φυσική λωρίδα γης που συνέδεε δύο νησιά (κάτι που περιγράφεται από τον λατινικό όρο Tombolo). Διασπάστηκε σε μικρότερα μέρη μετά την άνοδο της θάλασσας κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν. Για τον διαχωρισμό αυτό έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, που αφορούν δραστηριότητες του φλοιού, φυσικές καθιζήσεις ή την ύπαρξη μιας ακτογραμμής που συνέδεε την Ινδία με τη Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με πρόσφατες χαρτογραφήσεις της περιοχής, που βασίζονται σε δορυφορικές φωτογραφίες, η Γέφυρα αποτελείται από 103 υφάλους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]