Πάμπαν (νησί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάμπαν
பாம்பன் தீவு
Βάρκες για ψάρεμα που φεύγουν για βραδινή έλξη και στο βάθος ένα στενό ακρωτήρι στο δυτικό άκρο του νησιού Πάμπαν
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΙνδικός Ωκεανός
Συντεταγμένες9°15′N 79°18′E / 9.25°N 79.3°E / 9.25; 79.3Συντεταγμένες: 9°15′N 79°18′E / 9.25°N 79.3°E / 9.25; 79.3
Έκταση96 km²
Ακτογραμμή37 km
Υψόμετρο10 μ
Χώρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χάρτης του Πάμπαν το 1955

To Πάμπαν (ταμίλ: பாம்பன் தீவு pāmpaṉ tīvu) γνωστό και ως νησί Ράμεσβαραμ (Rameswaram), είναι ένα νησί που βρίσκεται μεταξύ της χερσονήσου της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, στο αρχιπέλαγος Ράμα Σέτου. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, το νησί Πάμπαν ανήκει στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού της Ινδίας. Είναι το μεγαλύτερο νησί στο Ταμίλ Ναντού. Οι δύο κύριες πόλεις στο νησί Πάμπαν είναι το Πάμπαν και το Ράμεσβαραμ. Υπάρχουν επίσης μικρότεροι οικισμοί στο νησί όπως το Thangachimadam.

Η αλυσίδα νησιών και υφάλων που σχηματίζεται από το νησί Πάμπαν, τη γέφυρα του Αδάμ και το νησί Μανάρ της Σρι Λάνκα χωρίζουν τον κόλπο του Παλκ και τον πορθμό του Παλκ στα βορειοανατολικά από τον κόλπο του Μανάρ στα νοτιοδυτικά. Το νησί Πάμπαν εκτείνεται για περίπου 30 χλμ. σε πλάτος από την πόλη Πάμπαν στα δυτικά μέχρι τα ερείπια του Ντανουσκόντι προς τα νοτιοανατολικά.

Το Ράμεσβαραμ με πληθυσμό 44.856 (απογραφή 2011) είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του νησιού. Είναι ένας από τους πιο ιερούς ινδουιστικούς θρησκευτικούς χώρους και προορισμός προσκυνήματος για χιλιάδες Ινδουιστές κάθε χρόνο. Ο ναός Ramanathaswamy στο Ράμεσβαραμ έχει τον μεγαλύτερο διάδρομο στην Ασία. Το Ράμεσβαραμ βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, περίπου 11 χιλιόμετρα από την πόλη Πάμπαν και 18 χιλιόμετρα από το Ντανουσκόντι (Dhanushkodi).

Το Πάμπαν, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού Πάμπαν, είναι ψαροχώρι και λιμάνι και κύριο σημείο εισόδου για το κέντρο προσκυνήματος του Ράμεσβαραμ. Έχει πληθυσμό περίπου 9.000 κατοίκους. Η σημασία του έχει ενισχυθεί γιατί βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της γέφυρας Πάμπαν μέσω της οποίας εισέρχονται οι προμήθειες στο νησί. Το Πάμπαν απέχει 11 χιλιόμετρα από το Ράμεσβαραμ, 30 χιλιόμετρα από την άκρη του Ντανουσκόντι και περίπου 7 χιλιόμετρα από το Mandapam στην ηπειρωτική χώρα της Ινδίας. Χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα της Ινδίας με μια στενή λωρίδα θάλασσας.

Στο ανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η τοποθεσία Ντανουσκόντι, λιμάνι και κέντρο προσκυνήματος, που παρασύρθηκε από τον κυκλώνα του Δεκεμβρίου του 1964. Πριν από την καταστροφή του ήταν μια ακμάζουσα πόλη και ένας εξέχων τόπος προσκυνήματος. Στην ακμή του, συναγωνιζόταν το Ράμεσβαραμ σε μέγεθος και πληθυσμό. Ωστόσο, ο κυκλώνας του Δεκεμβρίου του 1964 κατέστρεψε την πόλη στο σύνολό της σκοτώνοντας πάνω από 2.000 ανθρώπους. Σπίτια, ναοί, εκκλησίες και ιατρεία καταστράφηκαν αφήνοντας τίποτα άλλο παρά μια πόλη φάντασμα. Το Ντανουσκόντι ήταν καλά συνδεδεμένο σιδηροδρομικώς και οδικώς με το Πάμπαν και την ηπειρωτική χώρα μέχρι να χτυπήσει ο κυκλώνας. Τα ερείπια του σταθμού και της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν μείνει ανέγγιχτα, καθιστώντας έτσι την πόλη φάντασμα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.