Γήινος πλανήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βραχώδης πλανήτης)
Οι γήινοι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, μεγέθους κλίμακας.

Γήινος πλανήτης, τελλουρικός πλανήτης ή βραχώδης πλανήτης είναι ο πλανήτης που αποτελείται κυρίως από πυριτικά πετρώματα ή μέταλλα. Μέσα στο Ηλιακό Σύστημα, οι γήινοι πλανήτες είναι οι εσωτερικοί πλανήτες που είναι πλησιέστεροι προς τον Ήλιο, δηλαδή ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης. Ο όρος "τελλουρικός πλανήτης" προέρχεται από τη λατινική λέξη για τη Γη (Tellus), και ονομάστηκαν έτσι επειδή αυτοί οι πλανήτες, από άποψη δομής, είναι "παρόμοιοι με τη Γη".

Οι γήινοι πλανήτες έχουν σταθερή πλανητική επιφάνεια, κάνοντάς τους ουσιαστικά διαφορετικούς από τους μεγαλύτερους γιγάντιους πλανήτες, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από κάποιο συνδυασμό υδρογόνου, ηλίου και νερού που υπάρχει σε διάφορες φυσικές καταστάσεις.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι γήινοι πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα έχουν τον ίδιο βασικό τύπο δομής, όπως έναν κεντρικό μεταλλικό πυρήνα, κυρίως σιδήρου, με περιβαλλόμενο πυριτικό μανδύα. Η Σελήνη είναι παρόμοια, αλλά έχει πολύ μικρότερο πυρήνα σιδήρου. Η Ιώ και η Ευρώπη είναι επίσης φυσικοί δορυφόροι που έχουν εσωτερικές δομές παρόμοιες με εκείνες των γήινων πλανητών. Οι γήινοι πλανήτες μπορούν να έχουν φαράγγια, κρατήρες, βουνά, ηφαίστεια και άλλες δομές επιφάνειας, ανάλογα με την παρουσία νερού και τεκτονικής δραστηριότητας.

Ατμόσφαιρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γήινοι πλανήτες έχουν δευτερεύουσες ατμόσφαιρες, που παράγονται μέσω της ηφαιστειότητας ή των κομητικών συγκρούσεων, σε αντίθεση με τους γιγάντιους πλανήτες, των οποίων οι ατμόσφαιρες είναι πρωτεύουσες, που συλλαμβάνονται απευθείας από το αρχικό ηλιακό νεφέλωμα.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dr. James Schombert (2004). «Primary Atmospheres (Astronomy 121: Lecture 14 Terrestrial Planet Atmospheres)». Department of Physics University of Oregon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2009.